• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir/Informer

15.12.2021

10:58

Srpska deca nemaju pravo da uče na ćirilici u Hrvatskoj i BiH! TO JE CEMENTIRANJE ETNIČKOG ČIŠĆENJA!

Politika

Srpska deca nemaju pravo da uče na ćirilici u Hrvatskoj i BiH! TO JE CEMENTIRANJE ETNIČKOG ČIŠĆENJA!

Podeli vest

Više od 250.000 Srba izbeglih iz Bosne i Hercegovine zbog rata devedesetih moglo bi trajno da ostane bez svoje imovine koju ionako godinama unazad bespravno koriste druga lica!

- Ako neko lice koristi nezakonito tuđu zemlju, određen broj godina, stiče pravo na tu zemlju. Ovo je jedna vrsta cementiranja etničkog čišćenja, a isto se dešava i u Hrvatskoj - rekao je u jutarnjem programu Kurir televizije Miodrag Linta, predsednik Udruženja Srba u regionu.

Ukoliko bi se, naime, počelo s većom primenom Zakona o stvarnim pravima Federacije BiH, došlo bi do neviđene otimačine.

- Malobrojnim srpskim povratnicima se, takođe, onemogućuje da se zaposle u javnom sektoru, što jasno stoji u zakonskim odredbama. Srbi se ne mogu zaposliti u prosveti, pravosuđu, javnim institucijama i preduzećima. Imate i diskriminaciju gde srpska deca u Glamoču nemaju pravo da uče na srpskom jeziku i ćirilici - objašnjava Linta za Televiziju Kurir.

Podsetimo, kako stvari sada stoje, bez svojih nekretnina, šuma i zemlje mogli da ostanu svi Srbi, njih oko 250.000, koji su zbog rata bili prinuđeni da izbegnu u drugu zemlju.

Kako godinama zbog sigurnosti nisu mogli da se vrate, njihova imovina je nezakonito zaposednuta, seku se njihove šume, koriste izvori vode, obrađuje zemlja...


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM
Rezultati nisu konačni ali...

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM

Prema prvim rezultatima do sada prebrojanih glasova sa biračkih mesta kada je reč o predsedničkiom izborima u Severnoj Makedoniji, prednost kandidata VMRO-DPNE Gordane Šiljanovske Davkove u odnosu na Stevu Pendarovskog iz Socijaldemokratskog saveza (SDSM) je ogromna. Šiljanovska Davkova je dobila na 90 odsto obrađenih mesta podršku 481.217 glasača, a Pendarovski 216.902 birača!

08.05.2024

21:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija