• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

17.12.2021

13:31

Donacije nove opreme za četiri beogradska porodilišta

Pixabay

Politika

Donacije nove opreme za četiri beogradska porodilišta

Podeli vest

Javno-komunalno preduzeće "Parking servis", u okviru akcije "Bebi parking mesto" doniralo je danas novu medicinsku opremu porodilištima - GAK "Narodni front", Klinici za ginekologiju i akušerstvo KCS, bolnicama za ginekologiju i akušerstvo KBC "Zvezdara" i KBC-a "Zemun"

Oprema je kupljena novcem od plaćanja parkiranja na 24 posebno obeležena "bebi" parking mesta, koja se nalaze ispred ovih ustanova.

Predstavnici četiri zdravstvene ustanove potpisali su ugovore o donaciji u "Pionirskom gradu" na Košutnjaku, a zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da je ovo četvrta godina za redom kako se sprovodi akcija "Bebi parking mesto", ističući da je akcija iz godine u godinu uspešnija.

On je objasnio da je ova inicijativa nastala po ugledu na akciju "Ðačko parking mesto" i da je Grad doneo odluku da se prvo naprave parking mesta ispred porodilišta Narodni front, Višegradska i Zvezdara, a od ove godine u akciju je ukljucen i KBC "Zemun".

Naglasio je da su parking mesta iscrtana ispred ovih porodilišta i da je sav prihod sa tih mesta namenjen porodilištima, kako bi se kupila oprema koja im je potrebna.

- Ove godine smo skupili preko četiri miliona dinara, što je oko 30.000 evra prihoda na tim parking mestima i on je usmeren u ove četiri zdravstvene ustanove. Oni su sami birali šta žele da im kupimo, te smo mi smo nabavili ono što su izabrali i na taj način dali doprinos u opremanju naših zdravstvenih ustanova - kazao je Vesić.

Vesić je poručio da, iako je poslednjih godina mnogo uloženo u opremanje zdravstvenih ustanova, ovakve inicijative treba da se nastave u budućnosti, jer zdravstveni sistem uvek treba nesto dodatno i inovativno.

Ovo zaista znači direktorima bolnica, kazao je Vesić, jer ukoliko nešto ne predvide javnim nabavkama ili nije bilo sredstava za nabavku, na ovaj način mogu da dobiju neophodnu opremu.

- Mi ćemo nastaviti da radimo na ovaj način i na ovaj način pokazujemo kako želimo, da kao društveno odgovorna kompanija, što je svakako Parking servis i grad Beograd, nešto dodatno uradimo za naše zdravstvene ustanove - rekao je zamenik gradonačelnika.

Dodao je da zdravstvene ustanove ne pripadaju Gradu, ali da ih Grad doživljava kao svoje, jer se u njima leče naši sugrađani, kao i ljudi iz cele Srbije, te zaključio da Grad ima obavezu da pomogne kako bi medicinski centri imali što kvalitetniju uslugu i opremu.

Osvrnuo se na to da je Grad i Parking servis u javnim garažama obezbedio parking mesta za trudnice, kako bi se kvalitet života, u ovom slučaju Beograđanki, podigao na viši nivo.

Direktor JKP Parking servis Andrija Čupković najavio je da će to preduzeće nastaviti i u narednim godinama da sprovodi akcije kao što su "đačko i bejbi" parking mesto.

Izrazio je zadovoljstvo zvog uspešne ostvarene saradnje sa zdravstvenim ustanovama i naveo akcije kojima Parking servis pomaže ovom sektoru i građanima.

- U garažama imamo parking mesta namenjena porodicama - porodična parking mesta, takođe, porodiljama koje dobiju dete odobravamo 30 sati besplatnog parkiranja i trudimo se, kao društveno odgovorno preduzeće da što više pomognemo sektoru zdravstva - kazao je Čupković.

Na današnjem svečanom uručenju KBC "Zvezdara" je dobila hirurški instrumentijum i kontejner za sterilizaciju, porodilište u sklopu "Narodnog fronta" vakuum ekstraktor set i centrifugu hematokrita, Klinika za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centara Srbije sedam mehaničkih bolničkih kreveta za opštu negu, sa četvorodelnom ležnom pločom sa antidekubitalnim dušekom, kao i šest nahtkasni za pacijente.

Zemunsko porodilišete bogatije je za radio hirurški aparat sa dodatnom opremom, ali i medicinski led lampu na stativu.

Predstavnici ovih zdravstvenih ustanova zahvalili su Gradu i Parking servisu na donacijama i izrazili zadovoljstvo što ove institucije ulažu u zdravstveni sektor.

Direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS Aleksandar Stefanović je rekao da Srbija u kontinuitetu, kao nikada do sada, ullaže da se obnovi zdravstvo.

- Očekujemo i otvaranje novog dela Kliničkog centra Srbije u Beogradu tokom sledećih meseci, a u GAK Višegradska uloženo je veliki novac u opremu prethodnih nekoliko godina. Tehnologija se menja stalno izlazi nešto novo od opreme i uređaja, ali zahvaljujući ovakvim akcijama i državi opremljeni smo na najvišem mogućem nivou - poručio je Steffanović.

Ovom prilikom Direktor KBC "Zvezdara" Petar Svorcan naveo je da se godišnje u njegovoj bolnici rodi oko 2,5 hiljade beba i istako da je ova oprema njegovoj klinici dobro došla.

Upravnik Bolnice za ginekologiju i akušerstvo KBC "Zemun" Tomislav Stefanović najavio je da će se, u novootvorenoj zgradi ove klinike, biti centar za ventelesnu oplodnju.

U "Narodnom frontu" nova oprema će se koristiti u porodilištu za trudnice zaražene kovidom, rekao je pomoćnik direktora za nemedicinske poslove ove institucije, Radomir Marković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija