• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

16.01.2022

17:09

RIK O IZLAZNOSTI DO 16h NA REFERENDUMU I DIVLJANJU NOGA!

Printscreen

Politika

RIK O IZLAZNOSTI DO 16h NA REFERENDUMU I DIVLJANJU NOGA!

Podeli vest

Republičkaizborna komisija (RIK) saopštila je da je do 16 časova na referendumu glasalo 20,06 odsto od ukupnog broja birača.

Izlaznost u Kruševcu do 16 časova 21,07 odsto.

Do 16 sati pravo da glasa o izmenama Ustava iskoristilo je 21,07 posto glasača u Kruševcu.

Na teritoriji grada,upisano je 107.272 građana,koji mogu da glasaju na 130 glasačkih mesta.

Čak 936 Kruševljana iskoristilo je mogućnost da se na referendumu izjasni od kuće na osnovu statusa starog, nemoćnog, odnosno bolesnog lica.

Predstavnici RIK-a potvrdili su da je došlo do incidenta koji je napravio Srđan Nogo razbivši glasačku kutiju i da je to na istražnim organima da istraže.

Pravo glasa na referendumu ima 6.510.323 birača se izjašnjavaju na nešto više od 8.000 biračkih mesta. Zbog povećanog broja zaraženih koronom, glasanje se odvija pod posebnim pravilima - uz obavezno nošenje maske, držanje razmaka od najmanje 1,5 metara, stalnu dezinfekciju i provetravanje prostorija.

Na birališta se ne može bez lične karte ili pasoša, a poziv za glasanje koji su građani ovih dana dobijali na adrese nije neophodan.

Pitanje koje se nalazi na glasačkom listiću glasi: "Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava Republike Srbije?", uz ponuđenje odgovore - "da" i "ne". U Ustavu se sada uvode nova pravila u načinu izbora sudija odnosno tužilaca. NJih više direktno neće birati parlament. Skupština Srbije će sada izglasati po četiri istaknuta pravnika koji će ući u sastav Visokog saveta sudstva, odnosno Državnog veća tužilaca.

Oni će zatim, zajedno sa ostalim članovima ova dva tela (ima ih ukupno po 11) birati sudije i tužioce. Ukida se i probni mandat sudija, pa se oni neće kao do sada birati prvo na tri godine već na ceo radni vek, pod uslovom da ne prekrše neka od pravila obavljanja funkcije iz zakona.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija