• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

06.02.2022

16:40

BIVŠI DIPLOMATA POTVRDIO: Pismo kongresmena ozbiljan politički gest prema Srbiji, potvrđuje da odnosi idu UZLAZNOM PUTANJOM!

Ambasada SAD u Srbiji

Politika

BIVŠI DIPLOMATA POTVRDIO: Pismo kongresmena ozbiljan politički gest prema Srbiji, potvrđuje da odnosi idu UZLAZNOM PUTANJOM!

Podeli vest

Bivši diplomata Zoran Milivojević ocenio je danas da pismo 16 kongresmena upućeno predsedniku SAD Džozefu Bajdenu, u kom apeluju da se intenzivira saradnja sa Srbijom, predstavlja ozbiljan politički gest prema Srbiji i potvrđuje da odnosi dve zemlje idu uzlaznom linijom

Milivojević ukazuje na to da su među 16 potpisnika pisma iz obe partije i to članovi Kongresa koji su u značajnim telima, od Odbora za spoljnu politku do Odbora za odbranu i obaveštajne poslove, odnosno, kako objašnjava, ličnosti koje direktno učestvuju u kreiranju politike i stava prema Srbiji.

To, kaže, pokazuje da su odnosi imali pozitivnu dinamiku i da su obe strane uložile napor da se odnosi podignu na viši nivo.

Milivojević smatra da je važno ono što je sadržaj pisma jer daje intencije šta bi moglo da bude kvalitet u budućim odnosima i gde bi oni mogli na pozitivan način da se odvijaju.

- To je istorijat naših odnosa, 140. godina diplomatskih odnosa. Vlada Srbije je posle Berlinskog kongresa 1881. godine sa SAD potpisala ugovor koji je u osnovi imao ekonomsku saradnju, ali sa političkom dimenzijom i mi još od tada imamo klauzulu najvišeg povlašćenja koja i dalje važi - navodi Milivojević.

Foto: Tanjug/AP

Prema njegovim rečima, pismo kongresmena predstavlja osnov za buduću saradnju sa rekapitulacijom istorijata tih diplomatskih odnosa i svega onoga što je pozitivno, a tu je u prvom redu činjenica da su Srbija i SAD u oba svetska rata bili saveznici, bili na istoj strani, borili se za iste vrednosti sa iste platforme i bili pobednici.

Milivojević ističe da je u pismu važna i ekonomska dimenzija koja je kvalifikovana na pozitivan način, a da je posebno vazna podrška "Otvorenom Balkanu" jer je ekonomija danas na globalnom nivou prvo političko pitanje.

- Podrška ''Otvorenom Balkanu'' je podrška jednom mehanizmu koji je sa mogućim političkim efektima najproduktivniji na ovim prostorima. On ide u susret onome što je i američki interes od šireg regionalnog značaja, a to je saradnja na ovim prostorima i očuvanje mira i stabilnosti - kaže Milivojević i dodaje da ga zato ne čudi što je aktuelna američka administracija sačuvala Vašingtonski sporazum koji je upravo imao ekonomsku dimenziju kao osnov za buduću saradnju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ratko

pre 2 godine

pa kako to bas u vreme frke izmedju Rusije i NATOa ,znate gospodo Amerikanci mi se ne zakopcavamo na ledjima

Izbori 2024

TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!
Live TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!

Poginuo je predsednik Irana. Proglašena petodnevna žalost u zemlji. Šta čeka Iran nakon pogibije Raisija? Zelenskom danas istekao mandat. Da li će i dalje biti predsednik Ukrajine. Međunarodni krivični sud zatražio hapšenje Netanjahua zbog navodnih ratnih zločina u Gazi. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su novinar Dragan Vujičić i general Vinko Pandurević.

20.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija