• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

08.04.2022

14:22

Otkrivena spomen-ploča Lazi Lazareviću u centru Berlina, na zgradi gde je živeo 1879. godine, u vreme studija!

Informer

Politika

Otkrivena spomen-ploča Lazi Lazareviću u centru Berlina, na zgradi gde je živeo 1879. godine, u vreme studija!

Podeli vest

Ambasador Srbije u Nemačkoj dr Snežana Janković je danas u Berlinu, u prisustvu predstavnika Ministarstva inostranih poslova Nemačke, srpskih udruženja i medija, svečano otkrila spomen-ploču posvećenu čuvenom srpskom piscu i lekaru Lazi Lazareviću. Ovo spomen-obeležje postavljeno je na inicijativu Ambasade Republike Srbije u Nemačkoj, u Šumanovoj ulici u centru Berlina, na zgradi u kojoj je Laza Lazarević živeo tokom studija medicine na Univerzitetu Fridrih Vilhelm, današnjem Humboltu, između 1872. i 1879. godine, kada je doktorirao

Otkrivajući spomen-ploču, ambasador Snežana Janković je istakla da je ovo veliki dan za sve Srbe u Berlinu, za Ambasadu Republike Srbije u Nemačkoj i za srpsko-nemačke odnose i saradnju u oblasti kulture. Zahvalila je Humbolt univerzitetu na obaveštenju o adresi na kojoj je Laza Lazarević kao student bio prijavljen, kao i Vulfu fon Moltkeu, vlasniku zgrade u kojoj je naš pisac stanovao, za razumevanje značaja i mesta koje Laza Lazarević zauzima u srpskoj kulturi i medicini. Istakla je da danas slavimo ovog velikog pisca, lekara i humanistu, koji je za svog kratkog života ostavio neizbrisiv trag u srpskoj književnosti i medicini. Navela je da je Laza Lazarević bio izuzetna i plemenita ličnost, te da je izvor inspiracije za generacije Srba.

Foto: Informer

Skupu se obratio i Vulf fon Moltke, rekavši da je sa zadovoljstvom prihvatio inicijativu Ambasade o postavljanju spomen ploče na zgradi koja se nalazi pod zaštitom države i u kojoj je, pored Laze Lazarevića, živelo više poznatih nemačkih književnika, a među njima je bio i Erih Kestner.
Prisutne je pozdravila i dr Vesna Cidilko, slavista i profesor u penziji Humbolt univerziteta, koja je nadahnuto govorila o mestu koje Laza Lazarević kao začetnik srpskog realizma zauzima u našoj književnosti, o njegovim delima, kao i o njegovom naučnom doprinosu u psihijatriji i drugim medicinskim oblastima.

Foto: Informer

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija