• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

11.05.2022

19:24

VARTOLOMEJ BI DA BUDE PAPA ISTOKA! Verski analitičar Predrag Đokić otkrio šta se krije iza odluke Carigrada da prizna "makedonsku pravoslavnu crkvu"!

Politika

VARTOLOMEJ BI DA BUDE PAPA ISTOKA! Verski analitičar Predrag Đokić otkrio šta se krije iza odluke Carigrada da prizna "makedonsku pravoslavnu crkvu"!

Podeli vest

Predrag Đokić, verski analitičar, komentarisao je odluku vaseljenskog patrijarha Vartolomeja da preko noći prizna "makedonsku pravoslavnu crkvu"

- Može se reći da je odluka Carigrada u Skoplju prihvaćena kao “danajski darovi” po onoj Vergilijevoj “Čuvaj se Danajaca (Grka) i kad darove nose” - kaže analitičar Predrag Đokić.

On dodaje da je odluka patrijarha Vartolomeja gotovo panična reakcija na postignut nivo saglasnosti između Beograda i Skoplja.

- Radi se sa jedne strane o blefu da Carigrad nešto ključno odlučuje, a zapravo je sve na patrijarhu Porfiriju i arhiepiskopu Stefanu koji su pokazali visoku svest i crkvenu savest. Tom odlukom Vartolomej demaskira, ogoljuje ambiciju da bude papa istoka. Sebi pripisuje i veću vlast nego što rimski papa i misli da ima. Arhiepiskop Stefan mora biti svestan da Carigrad ne samo da otima dijasporu, nego da Vartolomejevu odluku ne bi prihvatila nadpolovična većina pravoslavlja, a javno ili tajno joj se protive svi.

Verski analitičar Đokić kaže i da će dogovor sa patrijarhom Porfirijem na zdravim kanonskim osnovama neodoljivo biti prihvaćen od svih. On ističe veoma mudro postupanje patrijarha Porfirija koji nije naseo na provokaciju i nije se oglašavao, verovatno do odluke Sinoda ili čak predstojećeg Sabora.

- SPC zauzima krajnje principijelan stav i nema potrebu da je neko previše brani. Potpuno je netačna i lažna, radi širenja jazova i konfuzije, tvrdnja pojedinih grčkih medija da dogovorom sa Skopljem patrijarh Porfirije jača nekakav ruski blok i sl. Porfirije vodi brigu o interesima svoje Crkve i vernog naroda, želi da u liturgijskom jedinstvu budu i oni koji su nam po svemu najbliži i sa kojima delimo istorijsku sudbinu. Na taj način patrijarh čini dobro celoj Pravoslsvnoj Crkvi i onima koji ga kleveću - zaključuje Đokić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Zagor

pre 2 godine

tzv.SPC nema apsolutno nikakve veze sa pravoslavljem.Već stoljećima je to svetosavska sekta a što pokazuje i politika prema višem vjerskom autoritetu u Carigradu???!!! spc bi da bude političko/vjerski poglavar istoka???Ne budite smiješni

NEBOJŠA

pre 2 godine

ако га неможете сменити онда га убите,јебо вас он

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Iranski predsednik je ubijen? Približava nam se potpuni sumrak razuma u čitavom svetu! (VIDEO)
Live TV

Iranski predsednik je ubijen? Približava nam se potpuni sumrak razuma u čitavom svetu! (VIDEO)

Udarna tema u svim svetskim medijima jeste pad helikoptera iranskog predsednika. Pojavljuje se veliki broj dezinformacija. Predsednik nije bio sam. Postojala su još dva helikoptera sa ministrima. Da li je predsednik Irana još uvek živ ili nije? Gosti "Info večeri" bili su Dragan Vasiljković, iz fondacije Kapetan Dragan, kao i profesor dr Miloje Pršić, pukovnik u penziji.

19.05.2024

21:51

JOŠ TV VESTI

Hronika

Veštačenje ubica Danke Ilić pokazalo važnu činjenicu! Evo u kom stanju su bili kada su počinili monstruozan zločin!
Hronika

Veštačenje ubica Danke Ilić pokazalo važnu činjenicu! Evo u kom stanju su bili kada su počinili monstruozan zločin!

Osumnjičeni za ubistvo Danke Ilić dvogodišnje devojčice iz Bora koja je nestala 26. marta u mestu Banjsko Polje, dok je bila pod nadzorom majke, Dejan Dragijević iz Zlota i Srđan Janković iz Luke, za koje je utvrđeno deset dana kasnije da su devojčicu udarili službenim kolima tamošnjeg vodovoda, a potom je udavili, bili su na psihijatrijskom veštačenju u bolnici u okviru Centralnog zatvora u Beogradu.

19.05.2024

20:53

Sport

Planeta

Rusija ponudila pomoć Iranu! "Pažljivo pratimo"
Planeta

Rusija ponudila pomoć Iranu! "Pažljivo pratimo"

Rusija je spremna da pruži pomoć u potrazi za helikopterom u kojem se nalazio predsednik Irana i istrazi uzroka incidenta, saopštila je zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova za Sputnjik.

19.05.2024

22:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12