• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z. JEVTIĆ

20.12.2022

07:00

TAČI IDE NA DOŽIVOTNU ROBIJU?! Albanci u panici zbog početka suđenja bivšem vođi OVK!

Politika

TAČI IDE NA DOŽIVOTNU ROBIJU?! Albanci u panici zbog početka suđenja bivšem vođi OVK!

Podeli vest

Odluka Specijalnog suda u Hagu da teroristu Saljiha Mustafu osudi na 26 godina zatvora nagoveštava da bi Hašim Tači mogao da dobije i najtežu moguću kaznu, kaže advokat Tom Gaši

Albanci su u velikoj panici pred početak suđenja Hašimu Tačiju, bivšem 'kosovskom predsedniku' i vođi OVK, jer veruju da će biti osuđen na doživotnu robiju!

Ovo je nagovestio poznati prištinski advokat Tom Gaši, koji kaže da je osuđujuća presuda teroristi OVK Saljihu Mustafi, kojom je osuđen na 26 godina zatvora, 'loš signal' za Tačija i njegove saučesnike - Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija. Gaši tvrdi da svima njima preti doživotni zatvor jer je Priština dala Sudu za OVK 'odrešene ruke da tako sudi'.

Tači, Veselji, Krasnići i Seljimi terete se za ratne zločine nad najmanje 407 Srba i nelojalnih Albanaca, od koji je bar 98 ubijeno u 38 nelegalnih zatvora, tokom 1998. i 1999. godine.

Pravda je dostižna

Advokat Tom Gaši kaže da je jako zabrinut uoči početka suđenja u slučaju 'Tači', koje je predviđeno za početak sledeće godine.

- Mislim da nije dobar znak to što je Mustafa osuđen. Očekuje se da Hašim Tači, Jakup Krasnići, Redžep Seljimi i Kadri Veselji izađu na suđenje na prvom sudskom zasedanju negde u martu ili aprilu 2023. godine. Nažalost, dali smo pravo Specijalnom sudu da nekoga osudi na doživotni zatvor. Predviđene su doživotne kazne - ističe Gaši.

Advokat Branko Lukić, branilac generala Ratka Mladića pred Haškim tribunalom, komentarišući ove navode kaže da je dobro što je jedan od pripadnika zločinačke OVK osuđen.

- S obzirom na to da je Mustafa osuđen za zločine nad Albancima, ostaje da vidimo kako će sud da sudi za srpske žrtve. Još je Haški tribunal trebalo da im sudi zajedno kada je sudio i Srbima, ali su procesi počeli tek kada su svedoci pobijeni i dokazi uklonjeni. Bolje je što je ovaj pripadnik OVK osuđen nego da je oslobođen, pa čak i ako ne pominju srpske žrtve. Nadamo se da Sud za OVK neće previše da se bavi politikom, već da će utvrditi krivičnu odgovornost. Izgleda da su sudije krenule tim putem, ali još je dug put koji treba da pređu kako bi pokazale da stvarno žele da utvrde istinu i pravdu - naglašava Lukić.

Biće osuđeni

Pukovnik Veselin Šljivančanin ocenjuje da će i drugi teroristi OVK biti osuđeni, budući da već postoji jedna osuđujuća presuda, i da bi sve drugo bila velika sramota i poraz sudija.

- Znamo da je glavni komandant u toj terorističkoj organizaciji bio Hašim Tači. Ako je osuđen neko ko mu je bio potčinjeni, onda nikakve osnove nema da on ili njegovi saučesnici dobiju manju kaznu ili budu oslobođeni. To bi bio pravi blam, velika sramota i poraz za sud. Ako su Mustafi već dokazali krivicu, a on je bio potčinjen Tačiju, onda je to znak da će sudije osuditi i ostale. I ranije sam verovao da će Sud za OVK videti gde su kolege iz Haškog tribunala pogrešile i da će krivci ipak dobiti kazne. To su bili teroristi i banditi koji su ubijali nevine ljude, koji su harali, otimali, pljačkali... Iskreno verujem da će biti osuđeni - poručuje Šljivančanin.

TOMA FILA, ADVOKAT

Nadam se da će Hašim Tači i ostali pripadnici OVK biti osuđeni na doživotni zatvor. To je jedini način da Sud za OVK opravda svoje postojanje.

Vujačić: Dozvali se pameti

Advokat Svetozar Vujačić kaže da je presuda Saljihu Mustafi pokazala da Tači i ostali teroristi OVK nemaju čemu da se nadaju, osim doživotnoj robiji.

- Izgleda da se sud dozvao pameti. Ako je Mustafa kao periferni igrač u šiptarskoj bandi dobio zatvorsku kaznu od 26 godina, onda nijedna kazna osim doživotne za Tačija i 'prvoligaše' ne bi bila adekvatna. Nadam se da će sudije nastaviti da sude kako treba - ističe Vujačić.
 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
MrKamenjarac

pre 1 godinu

....PA RED JE VEC BIO,NEKA POVEDE I KURTIJA SA SOBOM.....

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17