• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

04.01.2023

22:00

OVIH DEVET ZEMALJA POVUKLO JE PRIZNANJE KOSOVA! Vučić otkrio važnu informaciju: Čekamo i...

Tanjug/Dragan Kojundžić/ilustracija

Politika

OVIH DEVET ZEMALJA POVUKLO JE PRIZNANJE KOSOVA! Vučić otkrio važnu informaciju: Čekamo i...

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su pred Srbijom teški izazovi što se tiče Kosova i Metohije i istakao da je devet zemalja povuklo priznanje tzv. Kosova, a da se čeka i deseta.

Vučić je na godišnjoj konferenciji istakao da  čak 106 zemaja ne priznaje nezavisnost tzv. Kosova,  84 nedovsmisleno priznaje, a tri države "nisu načisto".
- Imamo devet koje su povukle priznanja – Somalija, Burkina Faso, Gabon, Esvatini, Libija, Gvineja, Antigva i Barbuda, Maldivi, Sveta Lucija, čekamo desetu - rekao je Vučić.


On je dodao da su pred Srbijom teški izazovi po pitanju KiM.

- Želili smo mir, na jednovite jade smo ga sačuvali. Nijednog sekunda nikoga nismo provocirali, osim ako neko ne kaže da je provokacija to što Kosovo i Metohiju ili naše građane na KiM ne doživljavamo kao naše državljane, naše sugrađane, ili što to doživljavamo kao teritoriju Republike Srbije u skladu sa našim Ustavom Republike Srbije - rekao je Vučić.


On je naglasio da Srbija nije napravila nijedan incident i da nije povukla nijedan jednostrani potez. 
- Svog Ustava nećemo da se stidimo i svog naroda nećemo da se stidimo, naprotiv ponosićemo se. Mi ne možemo da se suprotstavimo velikim silama, mali smo mi, velika je Amerika, Nemačka, Evropa.. Mi smo mali, ali kako danas stvari stoje u svetu, čak 106 zemalja ne priznaje nezavisnost Kosova, svega 84 nedovsmisleno priznaje, a tri zemlje nisu načisto - rekao je Vučić. 


On je dodao da će se Srbija boriti u Unesku, a da teško može da se suprotstavi u Savetu Evrope. 
- Možemo li  mi da se suprotstavimo njima u Savetu Evrope - teško, moželimo li u Unesku, borićemo se, pošto tu imate izvršni savet u kojem je potrebna polovina glasova, tu bi mogli da dobiju polovinu glasova, ali za prijem u članstvo potrebno je dve trećine glasova, to će da ide malo teže. To se zove međukonferencija. To će da im ide malo teže, a već su pokušavali u više navrata pa im nije išlo - poručio je Vučić.


Što se tiče UN, "čekam da mi dođu stručnjaci da mi objasne da je to jedino moguće, inače Vučiću nagrabusio si, a ja se tresem od straha od njih i njihovih ubeđivanja".
- Čekam da mi objasne da je to jedini mogući izlaz za Srbiju. Kako vi kažete sa onih nezavisnih tzv. slobodnih medija, Vučiću omča oko vrata. Nije to Srbiji omča oko vrata, to je Vučiču omča oko vrata ako će Kosovo da bude nezavisno. Valjda samo Vučić vezan za KiM i za srpski narod na KiM - rekao je Vučić i dodao da tu omču teško možete staviti na ponosnog čoveka koji neće da krivi kičmu. 


On je dodao da Srbija nastavlja borbu i da će uvek želeti mir sa Albancima i poštovanje svih sporazuma koje smo potpisali.
Vučić je naglasio da Srbija ne beži ni od jednog od šest sporazuma koje je potpisala, a Albanci i međunardona zajednica beže od svih šest. 
On je rekao da će Srbija da nastavi svoju borbu.
- Svako svoj posao, oni ucene i pretnje a mi da čuvamo slobodu i nezavisnost, da čuvamo svoju Srbiju. Neće biti lako ni jednostavno - rekao je Vučiću. 


Vučić je primetio da njega "samog i malog" nisu uspeli da slome, a kako će mnoge junake u ovoj zemlji.
- Neka ja budem prvi bedem, prvi štit, a kad mene slome onda će na sve druge junake da naiđu - poručio je on. 

Foto: printscreen tv pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na godišnjoj konferenciji


Zahvalio je građanima na podršci u 2022. godini. 
- Nisam ja tu i moje kolege da vam se dopadam, nisam tu da budete nasmejani, nisam tu da budem šarmantan, moj posao je da radim težak posao u interesu zemlje. Srbija u prethodne tri godine jedna od tri zemlje u EU po stopi rasta, a da ne pričam da je Srbija u okviru tih zemalja sa tako visokom stopom rasta zemlja sa najmanjom stopom javnog duga - rekao je Vučić. 


Vučić je rekao da ova godina neće biti laka, biće nogo teža nego prethodna.
- Ali ako budemo jedinstveni, ako budemo zajedno, ako budemo verovali u svoju politiku. Mi ljudi smo različiti, imamo različite afinitete i želje, ali ako se budemo držali zajedo, ako budemo ujedinjeni i jedinstveni po pitanju osnovnih ciljeva, niko ne može da nas slomi - poručio je Vučić.


On je dodao da, uz sve teškoće i probleme, očekuje dobru i pozitivnu godinu za Srbiju. 
- Očekujem nastavak rasta životnog standarda, očekujem da imao još više mladih koji svoju budućnost vide u svojoj zemlji, još zadovoljnih starih i sredovečnih ljudi, očekujem da Srbija nastavi putevima uspeha i pobeda - zaključio je Vučić.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Malkolm

pre 1 godinu

Esvatini,Antigva,Sveta Lucija,Stara Pazova,Mali Mokri Lug i Laktasi.

Boki

pre 1 godinu

Nezna se koja je vaznija od koje. Njihov glas daleko se cuje hahaha.

Ivan

pre 1 godinu

A slika..... woooow, zastava, balvan.... sunce vam jebem, gori ste od tog balvana

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)
Partizan

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)

Trener fudbalera Partizana Albert Nađ imenovan je pre dva dana za šefa stručnog štaba crno-belih i tom prilikom potpisao je ugovor na godinu i po dana. Međutim, to suštinski ne mora ništa da znači i od više faktora zavisi koliko će se Nađ zaista zadržati na poslu o kojem je sanjao.

01.05.2024

14:01

Specijalac, kriminalac i folk zvezda, a majstori s loptom!
Showtime

Specijalac, kriminalac i folk zvezda, a majstori s loptom!

Bio bih vojnik specijalnih jedinica da nisam postao profesionalni fudbaler, kaže štoper Genta Stefan Mitrović za Informer, dok napadač Ferencvaroša Aleksandar Pešić otkriva da je kao mali sanjao da drži mikrofon i puni hale, a ne da bude golgeter.

01.05.2024

09:38

Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)
Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)

Veliki broj njujorških policajaca ušao je u utorak uveče na Univerzitet Kolumbija i priveo oko 50 propalestinskih demonstranata, nekoliko sati nakon što je gradonačelnik Njujorka poručio da protest studenata koji dve nedelje paralizuje tu obrazovnu instituciju "mora odmah da se okonča".

01.05.2024

12:17

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15