• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Pečat

14.03.2023

19:09

JEREMIĆEVAC PLJUVAO PO SADAŠNJIM ŠEFOVIMA! Ovako je Siniša Kovačević govorio 2010. godine!

Politika

JEREMIĆEVAC PLJUVAO PO SADAŠNJIM ŠEFOVIMA! Ovako je Siniša Kovačević govorio 2010. godine!

Podeli vest

Jeremićevac Siniša Kovačević koji svakodnevno kritikuje vlast i situaciju u društvu, nekada je drugačije pričao. Tada mu ni "njegovi" koji su bili na vlasti, nisu valjali.

Kovačević je u intervjuu za "Pečat" iz 2010. godine pričao o tome kako je gledanje političke podobnosti za rad u kulturi gore nego za vreme Broza, pljuvao je demokratiju kao pravo penzionera da se pitaju jednako kao i mlađi ljudi, zalaže se za "prosvećeni apsolutizam" kao najbolji politički sistem - pa kaže da se zato i učlanio u DSS, jer tu prepoznaje slično mišljenje...

Zanimljivo je i to da je sadašnji narodni poslanik Narodne stranke tada radio za Kariće. U uvodu u intervju predstavljen je kao "Redovni profesor Univerziteta BK na predmetu Dramaturgija i dekan na Akademiji umetnosti BK."

Ovo su samo neki delovi Kovačevićevog intervjua.

- Stiče se utisak da, pogotovo mlađi umetnici, i to pre svega u scenskoj umetnosti, ne mogu da dođu do posla i angažmana ako ne učestvuju u određenim političkim kampanjama. Ljudi se već duže vreme žale da postoji „pozorišni lobi“ koji ih sputava da pokažu svoje umeće i talenat...

Da mi je neko rekao davnih devedesetih – kada je počela artikulacija prvih, ne bih rekao antikomunističkih, pre antiboljševičkih stavova, kada je počela neka ideja da nama treba prosvećena, demokratska Srbija – da će 20 godina posle toga postojati potreba za političkom pripadnošću ili podobnošću, odgovorio bih mu da je lud. A mi se sada nalazimo u situaciji u kojoj smo bili sedamdesetih godina prošlog veka. Sa tom razlikom što je ono vreme imalo miljenike, ali je otvaralo prostor i za disidente, a ovo ne... Danas živimo u vremenu političke podobnosti. Trebalo je, u ovom trenutku, biti na bini iza Tadića da bi se aktivno bavilo svojim poslom. 

Na pitanje kako je odlučio da postane član baš DSS čiji je član Glavnog odbora, a koju predvodi Vojsilav Koštunica, sadašnji Jeremićevac je rekao:

- Čvrsto verujem da je demokratija jako loš politički sistem... Baba Živana ima 110 godina i ona odlučuje s jednakim pravom glasa kao neko ko ima dvadeset i kusur. Ona ne može da odlučuje ni o kvalitetu svoje sahrane, a kamoli o kvalitetu tuđih života. Međutim, držim i da civilizacija još uvek nije pronašla bolji politički model. Osim jednog. Sada ću izgovoriti jednu jeres – taj model zove se prosvećeni apsolutizam... Ono što je moja politička optika jeste prosvećena desnica, i ja to upravo prepoznajem u DSS-u. Dugo sam jahao sam. Odlučio sam da vidim da li mogu više stvari da promenim, i na više stvari da utičem, ukoliko se pridružim nekome čije mišljenje vrlo uvažavam i čije mišljenje je i te kako slično mome. Drugo, u političkoj provinijenciji toga tipa, u prosvećenoj desnici, nalazi se sve ono što je Srbiji potrebno ovoga trenutka. Sve ono što je potrebno civilizaciji. To je vladavina elite, sa svom kompleksnošću kompletne odgovornosti za sve u jednom društvu.

Foto: printscreen

Intervju Siniše Kovačevića za "Pečat"

Da li se pretvarao onaj Kovačević iz tog vremena, ili ovaj sada i kako je moguće da se tako promeni mišljenje za 180 stepeni?!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija