• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

16.03.2023

10:56

ESKOBAR O SASTANKU U OHRIDU: Ovo je predlog sporazuma o normalizaciji, a ne o priznanju! ZSO mora da se formira - Ne očekujem nikakvo potpisivanje!

prinstcreen

Politika

ESKOBAR O SASTANKU U OHRIDU: Ovo je predlog sporazuma o normalizaciji, a ne o priznanju! ZSO mora da se formira - Ne očekujem nikakvo potpisivanje!

Podeli vest

Visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borelj sazvao je za subotu, 18. marta, sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine u Ohridu.

- Ovaj sporazum daje najbolje mogućnosti da se krene napred, da stvori uslove za sve ljude u regionu. Nadamo se da đe obe strane da budu ozbiljne.

Da će imati viziju da iskoriste priliku koja im se pruža - rekao je Eskobar.

Kako je istakao, obe strane treba da razmišljaju o preprekama, i nađu način da ih prevaziđu.

- Ono o čemu će se raditi je to kako da se približimo Evropi i politički i ekonomski - dodao je on.

Želimo da oni budu blizu povezani sa svim evropskim strukturama, što znači da želimo da vidimo Kosovo u evropskim integracijama, dodao je Eskobar.

- Ekonomske mogućnosti će se uvećati ako svih 6 zemalja bude na istom putu, i na tome će biti naš fokus. Radi se na integraciji Srbije i Kosova, kao i preostale 4 zemlje - naveo je Eskobar.

Ono što se nadamo, da ćemo učiniti bolji i jači položaj Srba na KiM, i nadamo se da će ZSO biti implementiran, jer to je nešto zaista dobro, dodao je on.

- Ne očekujem da će biti neko potpisivanje sada, ali se nadam napredku. Mogućnosti bi bile veoma pozitivne za region - objasnio je potom.

- Želimo da vidimo priznanje da je ZSO značajna stvar za Srbiju i Kosovo - rekao je Eskobar, dodajući da je činjenica da se ZSO nalaze u Briselskom sporazumu. Ona će se ostvariti, pitanje je kada, napomenuo je.

Očekujemo i želeli bismo da vidimo što veće učešće Srba na kosovskim izborima, kaže Eskobar.

- Bliži smo sastavljanju ZSO, jer kosovska vlada konačno shvata da ovo mora da se ispuni. Mnogo smo bliži implementiranju ZSO nego prethodnih nedelja - rekao je on potom.

Mi znamo da je Balkan region koji mnogo obećava, i ovaj sporazum će svim zemljama u Evropi značajno doprineti, to je najznačajniji ishod svega ovoga.

- On otvara vrata boljoj ekonomskoj integraciji. To je jedan veliki region, sa dosta ljudi sa visokom stopom rasta - objašnjava Eskobar.

Osnovni sporazum o normalizaciji obuhvata sve Briselske sporazume, a to uključuje ZSO, i to se mora ostvariti, rekao je Eskobar, dodajući da sve mora biti sporovedeno i realizovano.

- Ovaj sporazum treba da "otvori vrata" jer ćemo konačno imati normalizaciju Srbije i Kosova - napomenuo je Eskobar.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ratko

pre 1 godinu

Kosovo i Metohija se majmuncino nacisticka nikadsa ali nikada nece priznati

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija