• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

05.04.2023

15:10

KAMPANJA PROTIV TELEKOMA! Ogromna nervoza Junajted grupe: Šolak histeričan zbog svojih dugova i gubitaka!

Tanjug/Printscreen

Politika

KAMPANJA PROTIV TELEKOMA! Ogromna nervoza Junajted grupe: Šolak histeričan zbog svojih dugova i gubitaka!

Podeli vest

Političko-medijska hobotnica Dragana Šolaka, zadužena za preko 5 milijardi evra i sa gubicima od najmanje 75 miliona evra, zloupotrebljava medije u svom vlasništvu za besomučne napade na konkurentski Telekom Srbija i Vladimira Lučića, koji ih na svakom koraku žestoko pobeđuju.

Najveće svetske banke i kreditne agencije, kao i najugledniji mediji u EU, u prethodnom periodu su utvrdili da se Junajted grupa nalazi u teškoj finansijskoj dubiozi, ali da se kompaniji Dragana Šolaka tek sprema najcrnje!

Izveštaj najveće svetske investicione banke JP Morgan nedavno je potvrdio ono što Šolak pokušava da sakrije od javnosti “kao zmija noge” - akumulirani dug Junajted grupe iznosi astronomskih 5,4 milijarde evra i stalno raste! 

A bez prestanka rastu i poslovni gubici Junajted grupe, koji prema poslednjim podacima iznose najmanje 75 miliona evra, što je za čitavih 25 odsto više nego 2019. godine!
Upravo u krajnje neveselim podacima o poslovanju Junajted grupe treba tražiti bar deo odgovora na pitanje zašto mediji u njenom vlasništvu N1 i Nova S ovih nedelja vode besomučnu histeričnu kampanju protiv Šolakove direktne tržišne konkurencije - kompanije Telekom Srbija. 

Iz dana u dan, od jutra do večeri, televizije i portali Nova S i N1 napadaju Telekom šireći dezinformacije, najgrublje neistine, pa čak i uvrede, uz kršenje svih etičkih standarda novinarstva. A ovi lažni “profesionalni i objektivni” mediji to rade po diktatu svojih vlasnika iz Junajted grupe i Dragana Šolaka, koji su žestoko nervozni i frustrirani jer ih konkurentski Telekom i generalni direktor Vladimir Lučić pobeđuju na svakom koraku.

Vladimir Lučić: Na strani Telekoma istina i rezultati

Odgovarajući na pitanja TV Prva o najnovijim napadima medija u vlasništvu Junajted grupe protiv Telekoma Srbija, generalni direktor Vladimir Lučić je podsetio da ta kampanja “traje evo već petu godinu, a ovih dana su je praktično samo nastavili, u susret glasanju Evropskog parlamenta o izveštaju o Srbiji”. 
- Ta kampanja je potpuno suprotna evropskoj praksi i standardima, kao i etičkim kodeksima koji zabranjuju korišćenje medija čiji ste vlasnik za obračun sa konkurencijom. Mi time nećemo da se bavimo. Na strani Telekoma su istina, argumenti i rezultati. Telekom ima nikada veće prihode, iz godine u godinu raste nam profit, stalno nam raste broj korisnika, čvrsto smo na prvom mestu u Srbiji, izlazimo na tržišta Zapadne Evrope, milijarde dajemo državi i građanima preko dividendi - poručio je Vladimir Lučić.

A na kakvim mukama je zapravo Junajted grupa? 

Političko-medijska hobotnica sa centralama u Luksemburgu i Amsterdamu i njen gazda Šolak postali su velika tema u međunarodnim finansijskim krugovima zbog nagomilanih dugovanja, gubitaka i mogućeg bankrota u koji srljaju.

Ovom temom se u poslednje vreme aktivno bave i najugledniji poslovni mediji u Grčkoj. 

“Analitičko odeljenje JP Morgan za Evropu procenjuje da konsolidovani dug Junajted grupe trenutno iznosi 5,4 milijarde evra, a od toga je zaduženje sa promenljivom kamatnom stopom čitavih 1,5 milijardu evra. S obzirom na to da evropske kamatne stope, odnosno Euribor, bez prestanka rastu, tako će ove godine da raste i zaduženost Junajted grupe”, objavio je portal Money Review, koji je deo najstarije grčke medijske kuće Katimerini. 

Analitičari u Grčkoj ističu da je Šolakova kompanija “visoko opterećena dugovima”, kao i da su “obveznice Junajted grupe pale na najniži nivo, što ukazuje da trenutno nije u stanju da izmiruje svoja zaduženja”.

Ali tu nije kraj Šolakovim mukama, daleko od toga. 

Prema izvorima slovenačkog Finansa, ukupan poslovni gubitak Junajted grupe, prema poslednjim dostupnim podacima, koje Šolak uporno krije od javnosti, iznosi oko 75 miliona evra. U odnosu na 2019. godinu, kada je ukupni gubitak Junajted grupe iznosio 59,7 miliona eura, reč je o povećanju deficita za 25 odsto!

Jedna od tri najveće rejting agencije na svetu Mudi (Moody’s) smanjila kreditni rejting kompaniji “Adria Midco”, koja je osnivač kompanije Junajted Medija u čijem su vlasništvu TV kanali N1, Nova i Sportklub. 

“Mudi” je promenio kreditnu ocenu Šolakovoj kompaniji “sa stabilnih na negativne izglede”, objavili su Blumberg i Finans, a potpredsednik te kreditne agencije Agustin Alberti zvanično je izjavio da biznis Dragana Šolaka “ima slabu likvidnost u poslednjih 12  meseci i moraće da se pozabavi dugom koji stiže na naplatu 2024. i 2025. godine”.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Nagoveštaji kapitulacije na ukrajinskom frontu? Zapad čeka prelnomni trenutak da sedne za pregovarački sto! (VIDEO)
Live TV

Nagoveštaji kapitulacije na ukrajinskom frontu? Zapad čeka prelnomni trenutak da sedne za pregovarački sto! (VIDEO)

Vladimir Putin biće na čelu Rusije do 2030. godine. Ruska vojska počela vežbe za upotrebu nestrateškog nuklearnog oružja. Kineski predsednik Si Điping u poseti Beogradu. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su pukovnik Duško Šljivančanin i dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije. Uživo u program uključio se i analitičar Andreja Lović koji je komentarisao današnju posetu Si Đipinga Beogradu.

07.05.2024

19:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Optuženi negiraju krivcu, Turci bez pardona! Novi detalji istrage ubistva Jovana Vukotića u Istanbulu!
rafal u prvog škaljarca

Optuženi negiraju krivcu, Turci bez pardona! Novi detalji istrage ubistva Jovana Vukotića u Istanbulu!

U postupku koji se pred sudom u Turskoj vodi protiv 18 optuženih za organizaciju i učešće u ubistvu Jovana Vukotića, među kojima su Radoje Živković, rođak Radoja Zvicera vođe "kavačkog klana", kao i Milan Vujotić izveden je novi dokaz, izveštaj veštaka o GPS uređaju koji je postavljen ispod belog "opela" u kom je 8. septembra 2022. u Istanbulu ubijen navodni vođa "škaljarskog klana".

07.05.2024

17:36

Sport

"Milioneri" idu u finale Lige šampiona! Borusija preživela prečke i stative PSŽ-a i boriće se za evropsku krunu! (FOTO/VIDEO)
Fudbal

"Milioneri" idu u finale Lige šampiona! Borusija preživela prečke i stative PSŽ-a i boriće se za evropsku krunu! (FOTO/VIDEO)

Nemački velikan Borusija iz Dortmunda prvi je finalista Lige šampiona! Popularni "milioneri" večeras su savladali kao gosti Pariz Sen Žermen sa 1:0 (0:0) na "Parku Prinčeva" i sa ukupnih 2:0 plasirali su se u finale najjačeg klupskog takmičenja na Starom kontinentu, gde će im rival na londonskom "Vembliju" biti ili madridski Real ili minhenski Bajern!

07.05.2024

22:51

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija