• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z. Jevtić

20.04.2023

07:15

JAVNOST SVE UVERENIJA DA ĆE TERORISTI OVK BITI KAŽNJENI! Šiptarski lobista: Tači će biti osuđen u Hagu

Politika

JAVNOST SVE UVERENIJA DA ĆE TERORISTI OVK BITI KAŽNJENI! Šiptarski lobista: Tači će biti osuđen u Hagu

Podeli vest

Henri Perit, američki profesor prava koji podržava lažnu državu 'Kosovo', kaže da je gotovo siguran da će Hašim Tači i njegovi saučesnici dobiti zatvorsku kaznu.

Henri Perit, američki profesor prava i šiptarski lobista, tvrdi da će vođa terorističke OVK Hašim Tači i njegovi saučesnici biti osuđeni na zatvorske kazne zbog zločina nad Srbima i Albancima na Kosovu i Metohiji tokom 1998. i 1999. godine!

Ovaj američki profesor, koji je autor knjige "Budući status Kosova" i svesrdno podržava lažnu državu, kaže da je skoro siguran da će Sud za OVK u Hagu izreći ozbiljne kazne Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju. Prema njegovim rečima, sva je prilika i da će delovanje OVK biti proglašeno za udruženi zločinački poduhvat, iako će time biti "ozbiljno narušeno međunarodno pravo"!?!

Činjenice su važne

Perit je svoju analizu dosadašnjeg suđenja Tačiju i saučesnicima izneo za intervjuu za list "Albanijan post".

- Specijalni sud u Hagu osudiće Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija. Delovanje OVK biće proglašeno za udruženi zločinački poduhvat. Međutim, to nije bio udruženi zločinački poduhvat u bilo kom legitimnom smislu te reči, već je to bila tipična gerilska pobuna motivisana odlučnošću da se odupre onome što se smatralo okupacijom albanskih teritorija od strane Srbije. Ovde se može preslikati međunarodno pravo oružanih sukoba - rekao je Perit, koji je 1998. godine bio na Kosovu i Metohiji kako bi "istraživao" delovanje terorista OVK.

U Hagu saslušan i drugi svedok

U Specijalnom sudu u Hagu nastavljeno je suđenje bivšim liderima zločinačke OVK Hašimu Tačiju, Redžepu Seljimiju, Jakupu Krasnićiju i Kadriju Veseljiju saslušanjem drugog svedoka, koje će trajati nekoliko dana. Odmah na početku saslušanja drugog svedoka bilo je odlučeno da sednica bude poluzatvorena za javnost. Prethodni svedok tužilaštva potvrdio je da su optuženi počinili zločine nad Srbima i Albancima koji se nalaze u optužnici.

Milovan Božinović, bivši ambasador Srbije u Nemačkoj, komentarišući ove navode kaže da iskreno veruje da će Tači i ostali optuženi teroristi OVK biti osuđeni.

- Nadam se da će sudije presuditi na osnovu činjenica, a činjenice snažno optužuju i Tačija i njegove saučesnike. Prema tome, Tači bi morao biti osuđen jer se ne tereti samo za komandnu odgovornost, već i kao izvršilac zločina. To je još teži oblik odgovornosti. Svaka druga odluka suda bila bi veoma kompromitujuća za sud. Henri Perit, sa druge strane, radio je ono za šta je plaćen. Ovo je još jedan korak dalje u nameri da javnost prestane da veruje u međunarodnu pravdu, jer ispada da će Tači i ostali na silu biti osuđeni, a ne ne osnovu dokaza - ističe Božinović.

Svedoci ključni

Bivši šef Izvršnog veća KiM Zoran Anđelković ocenjuje da je sasvim logično da teroristička OVK i njene vođe budu proglašeni krivima za zločin, jer bi u suprotnom sve terorističke organizacije u svetu bile legitimne.

- Kada bi takozvana OVK bila proglašena nevinom i kada to ne bi bilo osuđeno kao udruženi zločinački poduhvat, onda bi najmanje 200 ili 300 separatističkih pokreta koji postoje u svetu bili proglašeni legitimnim. Henri Perit nije Baba Vanga da proceni da li će neko biti osuđen ili neće, ali jeste bitno šta će svedoci da ispričaju o zločinima koje je OVK počinila. To je glavni dokaz za ono za šta su Tači i njegovi saučesnici optuženi - zaključuje Anđelković.

BRANISLAV TAPUŠKOVIĆ, ADVOKAT

Mislim da će Hašim Tači i ostali biti osuđeni. Plaši me jedino to što je Specijalni sud u Hagu osnovala Priština i kao takav nema međunarodni karakter.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija