• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs, Blic

15.05.2023

23:26

PRIŠTINA DOGOVORE U BRISELU I OHRIDU TUMAČI KAKO JOJ ODGOVARA! Dačić: Jednostrani potezi "modus operandi" Kurtijeve vlasti

Tanjug

Politika

PRIŠTINA DOGOVORE U BRISELU I OHRIDU TUMAČI KAKO JOJ ODGOVARA! Dačić: Jednostrani potezi "modus operandi" Kurtijeve vlasti

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da su jednostrani potezi premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija “modus operandi” njegove vlasti, a sve sa ciljem izbegavanja obaveze – da formira Zajednicu srpskih opština.

- Oni svakoga dana izmišljaju neke nove probleme i umesto da imamo normalizaciju, mi imamo eskalaciju i deeskalaciju. To se sve dešava da se ne bi bavili suštinom pitanja, a to je Zajednica srpskih opština - rekao je Dačić za Blic TV.

On ističe da je sada važno da se spreče negativni efekti nelegalnih izbora koji su nedavno održani na Kosovu i Metohiji, bez učešća Srba u njima.

- Mi sada gledamo kako da se spreče negativni efekti ako oni uvedu nove tzv. gradonačelnike na izborima koji nisu morali da budu održani. Mi sada imamo izbore na kojima Srbi nisu učestvovali, a učestvovali su Albanci i uz učešće 13 Srba će sada oni biti gradonačelnici srpskih opština, gde oni sada podrazumevaju da ih sa policijom uvedu u kancelarije, i da donesu odluke da skinu srpsku zastavu da stave kosovsku, da donesu odluku o mostu.. To izlazi iz realnog društvenog života - rekao je Dačić.

Na konstataciju da je to što je Evropa dozvolila održavanje izbora na severu Kosmeta, “samo okidač za dalje sukobe”, Dačić kaže da mu ponekad fali bivša šefica EU diplomatije, Ketrin Ešton.

- Ja sa Petrom Petkovićem pripomažem kada je reč o tekućim pitanjima. Ali, kada je Ketrin Ešton bila, ona to nije tolerisala. Ona je znala šta je cilj, a cilj je bio da Srbi učestvuju na izborima, što do tada nije bilo. Mislim da ova administracija nema uticaja. Kurti smatra da ima podršku Nemačke i da mu niko ništa ne može. Čak ni na primedbe Amerikanaca ne reaguje onako kako bi oni želeli - primetio je šef srpske diplomatije.

Dačić priča i da je ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok rekla da nijedan premijer u Prištini neće prihvatiti ZSO, na šta joj je uzvratio da on, lično, to potpisao sa Hašimom Tačijem.

- Bio sam i na sastanku predsednika Vučića sa Emanuelom Makronom i Olafom Šolcom i pitao sam: ‘Koji je onda stav Nemačke’, a oni kažu da je Berbok iz druge političke stranke. Postavlja se pitanje gde su granice toga - napomenuo je.

Na konstataciju da se i pored izjave specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara da će ZSO biti “sa Kurtijem ili bez njega”, to i dalje prolongira, Dačić je primetio da Priština čak biva i nagrađena za ono što odbija da uradi.

- Dobijaju viznu liberalizaciju i otvara im se put ka Savetu Evrope. Niko ne može da kaže da su oni nečim uslovljeni, oni su nagrađeni za ono što odbijaju da urade. Mislim da smo daleko od stabilizacije odnosa. Oni i dogovore u Briselu i na Ohridu tumače samo u onim delovima koji njima odgovaraju, a ti delovi su planirani za raspravu tek kada se formira ZSO, a predsednik je rekao da nema razgovora o tome dok se ne formira ZSO - podsetio je Dačić.

Na pitanje da prokomentariše izjavu poslanika Demokratske partije Kosova Hisena Beriše da je "Kosovo je spremno za rat i u slučaju sukoba sa Srbijom boriće se za Niš, Kuršumliju, Rašku i Sandžak", Dačić kaže da je on samo rekao ono što svi misle.

- I predstavnica Albanije je rekla da su Albanija i Kosovo brat i sestra, a majka im je Velika Albanija. Šta bi bilo da je Srbija to uradila? To je postao neki kliše da je njima sve dozvoljeno - kaže Dačić i dodaje da Donika Gervala “zna samo da govori - zločin, rat i genocid".

- Ona dok govori, gleda u mene. Ja joj kažem – ‘šta gledate u mene, gledajte u članice Saveta UN’. Ostali članovi Saveta koji imaju svoje unapred napisane govore, to je potpuno drugačije od onoga kaku ona stvara atmosferu. Oni svi govore o tome kako je postignut napredak. A jedan kaže, ako je ovo napredak kako li je bilo ranije? Svi govore da treba da se formira ZSO, ona potpuno tera svoju priču - naveo je Dačić.

Dodao je da su i Žozep Borelj i Miroslav Lajčak bili protiv odluke da se odobri početak pristupnog procesa lažne države u Savet Evrope, jer su smatrali da se time urušava pregovarački proces, ali i pored tog apela, da se postigne jedinstvo oko Ukrajine, na nagovor Nemačke i Kvinte doneta je ovakva odluka.

- Mi nismo planirali da narušimo to jedinstvo. Ali, oni su zadrli u naš teritorijalni integritet i nisu prihvatili naš amandman. Predsednik je doneo odluku da ne učestvujemo u Samitu Evrope i mislim da je to ispravna odluka. Rekli smo to Islandu. Mi ništa ne dobijamo ni učešćem u svemu tome. U svakom slučaju mi gubimo. Mi nećemo blokirati te deklaracije, naš protest ćemo pokazati učešćem na nivou šefa misije, a to je ambasadorka Aleksandra Đurović, ali ćemo pri glasanju biti uzdržani - rekao je Dačić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

DOPRINOS SRBIJE SVETSKOM MIRU! Dačić sa Lakroom i Karolin Zijade
Politika

DOPRINOS SRBIJE SVETSKOM MIRU! Dačić sa Lakroom i Karolin Zijade

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić danas je, u razgovoru sa podsekretarom UN za mirovne operacije Žan-Pjerom Lakroom i šeficom UNMIK-a Karolin Zijade, istakao da je Srbija posvećena dijalogu o Kosovu i Metohiji kao jedinom načinu za rešavanje aktuelnih problema.

15.05.2023

15:21

sledeća vest

Izbori 2024

Palma slavi pobedu na izborima: Hvala Jagodincima! (FOTO)
Izbori 2024

Palma slavi pobedu na izborima: Hvala Jagodincima! (FOTO)

Na lokalnim izborima u Jagodini ubedljivu pobedu odnela je lista “Dragan Marković Palma – Jedinstvena Srbija - Ivica Dačić – SPS” sa 56,98% glasova, druga je lista “Aleksandar Vučić – Jagodina sutra” 25,47 %, treća “Maja Radojičić – Jagodina zaslužuje bolje” sa 6,49 % i četvrta “Mi snaga naroda – prof dr Branimir Nestorović” sa 4,07%, dok ostale dve liste nisu prešle cenzus. “

03.06.2024

12:17

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Hit scena! Posvađao se sa devojkom pa predao meč!
Tenis

Hit scena! Posvađao se sa devojkom pa predao meč!

Australijski teniser Bernard Tomić (31) predao je meč Japancu Juti Šimicuu na turniru Litl Rok open u Arkanzasu pri vođstvu protivnika 1:0 u setovima. Ono što je obeležilo ovaj meč jeste zanimljiva scena koja je viđena, kada je Tomić ušao u raspravu sa svojom devojkom Keli Hanom!

03.06.2024

12:44

Planeta

Zabava

Премијера нове луткарске представе „Зец и Пас“
Kultura

Премијера нове луткарске представе „Зец и Пас“

Позориште лутака „Пинокио“ ће у среду 05. јуна 2024. године у 20 часова одржати премијеру представе ЗЕЦ И ПАС, у режији Силвана Омерзуа, а реприза представе „Зец и Пас“ ће се одржати у суботу, 08. јуна у 12 часова.

03.06.2024

11:12

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija