• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

18.04.2024

13:49

'Žele etnički da očiste Srbe' - Dačić: Priština nema nameru da osnuje ZSO!

Tanja Andric

Politika

'Žele etnički da očiste Srbe' - Dačić: Priština nema nameru da osnuje ZSO!

Podeli vest

Ministar spoljinih poslova Ivica Dačić rekao je danas da je prošlo 11 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma i da Priština nema nameru da formira Zajednicu srpskih opština što je bila njena obaveza iz tog sporazuma.

- Briselski sporazum kojim je to dogovoreno samo je tužna epizoda, odnosno tužno sećanje na to da je veoma upitan kredibilitet Evropske unije, kao medijatora koji je garant sprovođenja Briselskog sporazuma - podvukao je Dačić.

Dačić je podsetio da je on bio jedan od potpisnika zajedno sa Ketrin Ešton, koja je kako je rekao, najavila da će uskoro posetiti Beograd, što će i biti prilika da razgovaraju zašto nije realizovano ništa od onoga što je bila obaveza Prištine.

- Od tada je EU izgubila kredibilitet, jer se tzv. Kosovo igra kredibilitetom EU. Videli ste da je Aljbin Kurti, dan posle odluke Parlamentarne skupštine Saveta Evrope da preporuči prijem tzv. Kosova Saveta Evrope, izjavio da ZSO neće nikad ni da se formira. Rekao je da Srbi imaju previše prava - rekao je Dačić.  

Dačić je naglasio da je uzrok svih problema to što Priština ne želi ništa od obaveza da ispuni. 

- To je uzrok svih problema, ta želja da se ne ide u implementaciju onoga što su međunarodne obaveze Prištine. Sada imate samo praktično vrhunac cele krize koja se ogleda kroz trajnu nestabilnost na KiM, kroz nedostatak institucija, nedostatak ZSO koja bi mogla da nadomesti  sve probleme koji trenutno postoje. Videli smo jasnu i izraženu želju da oni nemaju nikakvu nameru da to formiraju i da je njihova želja da se etnički očisti KiM od Srba - rekao je Dačić.  

Kad je reč o Savetu Evrope, Dačić je rekao da je zakazana sednica Komiteta ministara za 16. i 17. maja i istakao da odluka o prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope nije doneta, već je to preporuka PS SE, a da bi se odluka donela potrebno je da glasaju dve trećine ministara i država članica. 

- Od 46, znači potrebno da glasa, ako sam ja dobro izračunao, 31. Oni su na prošlom glasanju kada je pokretana inicijativa imali 33 glasa za. Inače, 34 zemlje su priznale tzv. Kosovo od tih 46 - rekao je Dačić . 

Istakao je da su te zemlje priznale tzv. Kosovo pre nego što je on bio ministar, to jest u periodu od 2008. do 2012. godine.

- Mi ćemo se boriti. Zato što smo u pravu, zato što je ne samo da su potkopani temelji SE, nego i što suštinski gledano, ako neko nije formirao ZSO, ako ima sve ove druge probleme sa ljudskim pravima i slobodama, kako neko može uopšte da bude, da zanemarimo statusno pitanje, predložen za člana. Ako oni sada ne formiraju ZSO, oni nikad to i neće - rekao je Dačić. 

On je podsetio da je uslov bio da Priština ispuni sva tri uslova koje je postavila Dora Bakojani i istakao da je ona ostala samo pri jednom uslovu, a to je vraćanje zemljišta manastriu Visoki Dečani. 

- To bi bilo kao kada bi neko dozvolio da katedrala Notr Dam, koja je deset godina mlađa od Dečana, upiše zemlju na svoje vlasništvo u okolini Notr Dam. Pa čija je ta zemlja, nego Dečana ? To je uslov da se proglasi raj na Kosovu. To je sramno.  A formiranje ZSO koje treba da bude prvo, to će kada budu primljeni. Kurti  je odmah rekao da mu ne pada napamet. Vidite kakvi su to lažovi i sa kakvim mi uopšte odnosom se susrećemo u međunarodnoj zajednici. Očekujemo da neke zemlje ispune obećanja predsedniku Vučiću ili će opet da lažu. Videcemo - rekao je Dačić. 

Prvi sporazum o principima normalizacije odnosa Beograda i Prištine, zaključen je 19. aprila 2013. godine u Briselu pod pokroviteljstvom EU.
Briselski sporazum potpisao je Ivica Dačić,  zajedno sa Hašimom Tačijem i Ketrin Ešton.  

Međutim, ZSO, koja je glavna obaveza, nije ni do današnjeg dana realizovana, pre svega zbog odbijanja prištinskih vlasti. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Sport

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu
Fudbal

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu

Drama na "Alijanc areni", Bajern umalo do preokreta, ali je Vinisijus Žunior doneo izjednačenje Realu! Fudbaleri Bajerna odigrali su nerešeno sa Real Madridom 2:2 (0:1) u prvom meču polufinala Lige šampiona.

30.04.2024

22:52

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija