• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/tanjug.rs

09.06.2023

15:27

DOBRA ODLUKA! Hanić: Smanjenje budžetskog deficita otvorilo prostor za povećanje plata u javnom sektoru

printscreen

Politika

DOBRA ODLUKA! Hanić: Smanjenje budžetskog deficita otvorilo prostor za povećanje plata u javnom sektoru

Podeli vest

Profesor Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić rekao je danas da je smanjenje budžetskog deficita za čak 70 odsto otvorilo prostor da dođe do povećanja plata u javnom sektoru.

Hanić je rekao da je najavljeno značajnije povećanje plata određenim važnim profesijama, u okviru novih mera, dobra odluka pošto postoji fiskalni prostor, to jest višak prihoda u odnosu na rashode. Dodaje da je iznenađen podatkom da je budžetski deficit manji oko 70 odsto i da je to otvorilo prostor za rast plata u javnom sektoru. Sa ekonomskog stanovišta, rast plata u javnom sektoru u celini, kao i rast penzija, veći je od rasta cena. Hanić je dodao da je ostvareno fiskalno pravilo da odnos mase zarade u javnom sektoru prema vrednosti BDP bude manji od 10 odsto.

- Fiskalni deficit je manji nego što je planiran. Budžetski prihodi su veći od planiranih za prvih pet meseci, dok su rashodi znatno manji od planiranih. Porez niza korekcija penzija u prethodnom periodu biće moguće da dođe do povećanja, a da se pritom ne ugrozi stabilnost javnih finansija države - objasnio je Hanić za Tanjug.

On je istakao da su penzije tokom 2022. godine bile u proseku 31.500 dinara i da je zaista sa socijalnog stanovišta opravdano da se penzije povećaju. Važan momenat je što to povećanja plata i penzija znači i povećanja efektivne platežno sposobne tražnje, rekao je Hanić i dodao da će povećenje plata i penzija biti veće od stope inflacije.

Takođe, mera novog emitovanja turističkih vaučera će povećati promet u ugostiteljstvu, a ima i ekonomsku i socijalnu dimenziju. Povećaće se promet, a na osnovu rasta prometa povećavaće se i porez na promet, kao i plate zaposlenih, što stvara osnovu da se deo novca vrati u budžet - objasnio je Hanić. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Carica Sveta

pre 10 meseci

Mere Vlade Srbije za poboljšanje životnog standarda građana su fantastične s obzirom na sve krize koje pogađaju Evropu i pojedine delove sveta. Srbija gura napred u svakom smislu. I to je najvažnije.

ZA GODINU DANA POVEĆANJE PREKO 30 POSTO, A OD 2015. PREKO 111 ODSTO! Veliko povećanje plata zaposlenima u prosveti
Društvo

ZA GODINU DANA POVEĆANJE PREKO 30 POSTO, A OD 2015. PREKO 111 ODSTO! Veliko povećanje plata zaposlenima u prosveti

Od 1. septembra 2023. godine planirano je povećanje plata od 5,5 odsto za zaposlene u prosveti, a ovo povećanje plata dobiće zaposleni u predškolskom obrazovanju (njih 28.813), osnovnom obrazovanju (75.162), srednjem obrazovanju (35.957), učeničkom standardu (1.514) i studentskom standardu (2.416). Za godinu dana povecanje preko 30%, a od 2015. preko 111%

09.06.2023

14:01

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)
Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)

Veliki broj njujorških policajaca ušao je u utorak uveče na Univerzitet Kolumbija i priveo oko 50 propalestinskih demonstranata, nekoliko sati nakon što je gradonačelnik Njujorka poručio da protest studenata koji dve nedelje paralizuje tu obrazovnu instituciju "mora odmah da se okonča".

01.05.2024

12:17

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15