• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

20.06.2023

13:13

OVO SU SPORAZUMI KOJE SU POTPISALE SRBIJA I MAĐARASKA NA PALIĆU! Važni dokumenti za dalje jačanje saradnje dveju zemalja!

Tanjug

Politika

OVO SU SPORAZUMI KOJE SU POTPISALE SRBIJA I MAĐARASKA NA PALIĆU! Važni dokumenti za dalje jačanje saradnje dveju zemalja!

Podeli vest

Srbija i Mađarska danas su na Paliću u prisustvu državnog vrha obe zemlje potpisale više sporazuma koji će obezbediti dalje jačanje saradnje, a među kojima su sporazumi u oblasti odbrane i unutrašnjih poslova, kao i za izgradnju novog naftovoda i osnivanje zajedničke firme za trgovinu gasom.


Sporazumi su potpisani posle prve sednice Strateškog saveta za saradnju Srbije i Mađarske kojoj su prisustvovali predsednici Srbije Aleksandar Vučić, Mađarske Katalin Novak, kao i premijeri Ana Brnabić i Viktor Orban.

Sporazum o saradnji između Nacionalne generalne direkcije za strance Mađarske i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije (azil i migracije) koji potpisuju prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar inostranih poslova Ivica Dačić i ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Petar Sijarto.

Potpisani su sporazumi za saradnju u oblasti carina, razmenu informacija, u oblasti razvoja putne infrastruture, oblasti odbrane i  unutrašnjih poslova.

Potpisani su i sporazumi o izgradnji naftovoda kojim će se povezati rafinerija u Novom Sadu sa Mađarskom kao i sporazum o osnivanju zajedničkog preduzeća između Srbijagasa i mađarskog preduzeća za elektroprivredu MVM.

Sporazumi Srbije i Mađarske

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Mađarske Katalin Novak potpisali su zajedničku političku izjavu o osnivanju Strateškog saveta za saradnju između Republike Srbije i Mađarske,

Sporazum o saradnji između Nacionalne generalne direkcije za strance Mađarske i Ministarstva unutrasnjih poslova Srbije (azil i migracije), potpisali su prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar inostranih poslova Ivica Dačić i ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Petar Sijarto.

Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Mađarske o izmenama Sporazuma o kontrolni graničnog saobraćaja u drumskom, železničkom i vodenom saobraćaju potpisali su prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar inostranih poslova Ivica Dačić i ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Petar Sijarto.

Protokol o kolokaciji u Ambasadi Srbije u Kinšasi između Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Ministarstva spoljnih poslova i trgovine Mađarske takođe su potpisali Dačić i Sijarto.

Memorandum o razumevanju o izgradnji naftovoda Mađarska-Srbija potpisali su ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović i Sijarto.

Sporazum između Srbije i Mađarske o razmeni i uzajamnoj zaštiti tajnih podataka potpisali su direktor kancelarije Saveta za nacionalnu bezbednost i zaštitu podataka Goran Matić i Sijarto.

Godišnji plan rada za 2022/23 na osnovu memoranduma o razumevanju između Vlade Srbije i Vlade Mađarske o stručnoj pomoći za pregovore o pristupanju Srbije EU potpisali su ministarka pravde Maja Popović i ministarka pravde Judit Varga, Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Mađarske o unapređenoj strateškoj saradnji u oblasti odbrane potpisali su ministar odbrane Srbije Miloš Vučević i ministar odbrane Mađarske Krištof Salai-Bobrovnicki.

Mememorandum o razumevanjuu između ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije i Ministarstva pojljoprivrede Mađarske o modernizaciji i digitalizacije u oblasti poljoprivrede potpisali su ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković i ministar poljoprivrede Mađarske Ištvan Nađ.

Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Mađarske o saradnji u oblasti razvoja unapređenja putne infrastrukture potpisali su ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i ministar građevinarstva i saobraćaja Mađarske Janoš Lazar. 

Izjavu o nameri o elektronskoj razmeni podataka između Uprave carina Ministarstva finansija Srbije i Nacionalne poreske i carinske uprave Mađarske, potpisali su direktor Uprave carina Srbije Branko Radujko i ministar finansija Mađarske Mihalj Varga.

Potpisan je i Ugovor o osnivanjuu SERBHUNGAS društva sa ograničenom odgovornosti Novi Sad, a ugovor su potpisali direktor JP Srbijagas Dušan Bajatović i generalni direktor MVM CEEnergy Zrt Laslo Zoltan Fric.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Sasa

pre 11 meseci

Istorijski dan za Srbiju i Mađarsku. Saradnja dveju zemalja od danas je jos jaca.

Aca

pre 11 meseci

Srbija I Madjarska uvek dobre dve zemlje pune razumevanja.

Nikola

pre 11 meseci

Mađarska i Srbija su istorijski povezane i saradnja je sasvim prirodan tok dogadjaja.

Aca

pre 11 meseci

Dve velike I snažna zemlje zajedno veliki uspeh.

Jana

pre 11 meseci

Ovako treba da sarađuju dve susedne zemlje da unapređuju svoje odnose u cilju sto boljih uslova poslovanja. Brza pruga ce olaksati i ubrzati promet dobara i usluga.

Ana

pre 11 meseci

Unapredjivanje boljih odnosa i saradnje sa Madjarima za bolju buducnost kako Srbije tako i Madjara.

Helena A

pre 11 meseci

sporazumi koji su danas potpisani sa Madjarskom i unapredenje saradnje i odnosa s njom će mnogo značiti Srbiji u svim segmentima.

Anja

pre 11 meseci

Srbija i Mađarska su uspeli da postignu dogovor o važnim pitanjima, sto je rezlutat odgovorne politike koju vodi Vucic.

Jovana

pre 11 meseci

Ovi sporazumi će doneti jako dobre stvari za naše dve zemlje. Srbija i Mađarska nastavljaju da jačaju svoje iskreno prijateljstvo i saradnju.

Ana

pre 11 meseci

Potpisivanjem ovog sporazuma doprinosi jacanju regiona i donosi jacu stabilnost nase zemlje.

Tanja

pre 11 meseci

Potpisani sporazumi između Srbije i Mađarske su od velikog značaja za obe države. Predsednik Vučić se trudi da ima sa svima odlične odnose a sa Mađarskom pogotovo jer imamo odlične prijateljske odnose.

Bilja

pre 11 meseci

Srbija ima odlične odnose sa Mađarskom na svim poljima.

Miki

pre 11 meseci

Jasno je da će ova saradnja i ubuduće biti sve veća i bolja.

Jana

pre 11 meseci

Ovo je odlična stvar, madjari su uvek bili tu za nas i nisu nam okrenuli leđa.

Mira

pre 11 meseci

Ovo treba da služi za primer svima u evropi kada je međunarodna saradnja u pitanju.

bane

pre 11 meseci

Sa prijateljskom Mađarskom gaiimo najbolje moguće odnose.

Vuk

pre 11 meseci

Svaki dan su novi pregovori i nova šansa da naša zemlja napreduje.

Aca

pre 11 meseci

Iz dana u dan pokazujemo da smo kao država dorasli i najvećima.

Laki

pre 11 meseci

Nastavljamo saradnju sa našim prijateljima Madjarima

Kristina

pre 11 meseci

Srbija i Mađarska mogu da budu ponosne na prijateljstvo koje imaju.

tito

pre 11 meseci

Veliki dan za Srbiju i Mađarsku, nikada nije bilo ovakvo prijateljstvo kao danas

Nenko

pre 11 meseci

Potpisan sporazum o izgradnji gasovoda Srbija-Madjarska je dobra vest koja nas sve raduje, za Srbiju nema zime.

Saruman

pre 11 meseci

Za obadve države je veoma bitna saradnja na što višem nivou u svim oblastima.

Katarina

pre 11 meseci

Srbija i Madjarska imaju odlicnu saradnju godinama koja ce se samo jos vise pridubiti i biti jos bolja na obostrano zadovoljstvo.

Jana

pre 11 meseci

Vazni projetki su pred Srbijom i Madjarskom!Sednica strateškog saveta donosi novo poglavlje u biletarnim odnosima sve zemlje!

Milan

pre 11 meseci

Potpisivanje danasnjih sporazuma indirektno utice na ekonomsko jacanje drzave, a direktno utice na olaksavanje funckionisanja gradjana Srbije. Sporazumi koji se ticu nafte i gasa, ce pomoci da se cene ovih derivata stabilizuju.

Keti

pre 11 meseci

Jacajmo odnose sa Madjarskom, to je u interesu obe zemlje za bolju buducnost.

Jovana

pre 11 meseci

Ovim sporazumima će privreda obe zemlje da se poboljša.

Emina

pre 11 meseci

Pohvale za svaki potpisani sporazum, posebno za gas jer za Srbiju nece biti zime,za infrastrukturu, bezbednost i odbranu za svaki napravljen korak.

Katarina

pre 11 meseci

Mađari su naši veliki prijatelji, a saradnja je svakog dana sve veća na obostrano zadovoljstvo.

Katarina

pre 11 meseci

Sigurna sam da ce Srbija i Madjarska nastaviti putem dobre i uspesne saradnje.

Gile

pre 11 meseci

Izuzetno znacajne sporazume smo potpisali danas sa Madjarskom.

Katarina

pre 11 meseci

Dugogodisnja saradnja Srbije i Madjarske ce na ovaj nacin dostici jedan visi nivo.

Katarina

pre 11 meseci

Vec stabilno i jako prijateljstvo Srbije i Madjarske dodatno ce osnaziti otpocinjanje strateskog saveta za saradnju.

Katarina

pre 11 meseci

Jos jedan dokaz da se Vuciceva spoljna polotika zasniva na prijateljstvu.

Nina

pre 11 meseci

Saradnja izmedju Madjarske i Srbije nikada nije bila na visem nivou.

ana

pre 11 meseci

Vučić nastavlja da razvija saradnju Srbije sa svima i ovo prijateljstvo sa Madjarskom je jako bitno.

Katarina

pre 11 meseci

Po odličnim zajedničkim rezultatima se može zaključiti kako funcionišemo sa Madjarskom, jednom rečju odlično! Pravo prijateljstvo se pokazuje i dokazuje na mnoge načine, a Srbija i Madjarska su pokazale i više od prijateljstva.

Katarina

pre 11 meseci

Uspešnim prevazilaženjem brojnih razmirica iz prošlosti Srbija i Mađarska uspostavile su odnose na međusobnom poštovanju i razumevanju sa punom podrškom evrointegracijskom putu i saradnji u svim sverama društva na najvišem državnom nivou.

Katarina

pre 11 meseci

Srbija je uvek za razgovor i saradnju. Verujemo da će saradnja Srbije i Madjarske biti još bolja.

Katarina

pre 11 meseci

Orban je upoznat sa političkom situacijom Srbije i zato se iskreno zalaže za njeno članstvo u EU. Uvek je dobrodošao u našu zemlju po svakom pitanju jer imamo dosta zajedničkih projekata a biće ih još i više u budućnosti.

Katarina

pre 11 meseci

Jacanjem saradnje samo podizemo obe drave ni visi nivo, jer danas je malo pravih prijatelja na koje covek moze da se osloni, a Orban jeste nas saveznik i to veliki.

Tea

pre 11 meseci

Prve komsije i iskreni prijatelji, to su Srbija i Madjarska.

Milovan

pre 11 meseci

Bitni sporazumi za nasu zemlju su danas potpisani

Ljubicica

pre 11 meseci

Prijateljske zemlje su Srbiji uvek tu da daju podršku. Hvala im na tome.

Ena

pre 11 meseci

Izgradnja Strateškog saveta za saradnju sa Mađarskom koja je članica EU, je od izuzetnog značaja za Srbiju.

Pera

pre 11 meseci

Mnogo je sporazuma danas potpisano na Paliću između Srbije i Mađarske. Jedan od najbitnijih je i sporazum o snabdevanju gasom.

Mićko

pre 11 meseci

Ovaj primer prijateljstva i saradnje između dve zemlje služi kao pozitivan model za druge regione i države.

neki

pre 11 meseci

Kroz zajedničke napore, Srbija i Mađarska stvaraju održiva rešenja za izazove sa kojima se suočava njihov region.

Ena

pre 11 meseci

Izgradnja Strateškog saveta za saradnju sa Mađarskom koja je članica EU, je od izuzetnog značaja za Srbiju.

Loša

pre 11 meseci

Prijateljstvo između ove dve zemlje je izuzetno važno za regionalnu stabilnost i prosperitet

Kosta

pre 11 meseci

Zahvalni smo liderima Srbije i Mađarske što snažno podržavaju međusobno razumevanje i dijalog.

Desa

pre 11 meseci

Ova sednica Strateškog saveta Srbije i Mađarske obećava napredak i bolju saradnju između dve zemlje.

Ceca

pre 11 meseci

Izuzetno uspešna sednica Strateškog saveta, sa Mađarskom su učvršćeni međusobni odnosi i saradnja

Gagi

pre 11 meseci

Politika koju je sproveo predsednik Vučić dala je rezultate u vidu novih sporazuma između Srbije i Mađarske, što je pozitivan signal za celokupnu region.

Piki

pre 11 meseci

Vučićeva politika se pokazala ključnom u postizanju novih sporazuma sa Mađarskom, što će doneti brojne koristi i za građane Srbije i za Mađarsku.

Paja

pre 11 meseci

Mnogo je sporazuma danas potpisano na Paliću između Srbije i Mađarske. Jedan od najbitnijih je i sporazum o snabdevanju gasom.

Joja

pre 11 meseci

Mađarska je članica i NATO i EU što Srbija nije, ali nam to ne predstavlja prepreku za međusobnu saradnju na svim poljima.

Maki

pre 11 meseci

Susreti ovakve prirode od velikog su značaja za unapređenje diplomatskih odnosa između Srbije i Mađarske.

Zlata

pre 11 meseci

Predsednik Vučić i Orban su dva jedina državnika u Evropi i zato su raznim centrima moći trn u oku.

Nana

pre 11 meseci

Nastavljamo dalje jačanje saradnje dveju zemalja.

Nenad

pre 11 meseci

Madjaraka je takodje tu i da podrzi Srbiju i u medjunarodnim organizacijama

Sava

pre 11 meseci

Zajednicki projekti dveju drzava donece rast i razvoj za ove strane

Sava

pre 11 meseci

Današnji dan je veliki uspeh za Srbiju. 12 potpisanih sporazuma je dokaz da smo uznapredovali i da smo prihvatljivi za saradnju.

Uroš

pre 11 meseci

Kljuć uspeha svega je međusobno poštovanje, a to Srbija i Mađarska neguju.

Goca

pre 11 meseci

Madjarska se pokazala kao iskren i pouzdan prijatelj na kojeg možeš računati.

Aleksa

pre 11 meseci

Poslednjih godina imamo veoma dobre odnose sa Mađarskom što je rezultat dobre politike koju vodi predsednik Vučić.

Lola

pre 11 meseci

I pored toga što se Mađarski stavovi po nekad razlikuju od Srbije, Srbija i Madjarska su jako dobri prijatelji

Rajko

pre 11 meseci

Potpisivanje ovih sporazuma su od velikog interesa za obe države.

Desa

pre 11 meseci

Ovo je pravi primer susedskih odnosa, sve pohvale za dobru i odgovornu politiku predsednika Vučića.

Sanja

pre 11 meseci

Srbija i Mađarska produbljuju svoju već odličnu saradnju.

Pavle

pre 11 meseci

Danasnji potpisani sporazumi su samo dokaz da je nasa saradnja sa Madjarskom na vrlo visokom nivou.

Nedic

pre 11 meseci

Srbija i Mađarska su dostigli vrhunski plan za budućnost ove dve države.

Nena

pre 11 meseci

Dobro je što imamo dobre odnose sa svim svojim susedima.

Mia

pre 11 meseci

Saradnja izmedju Srbije i Madjarske ce doneti korist obema zemljama samo u pozitivnom smislu!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!
Live TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!

Poginuo je predsednik Irana. Proglašena petodnevna žalost u zemlji. Šta čeka Iran nakon pogibije Raisija? Zelenskom danas istekao mandat. Da li će i dalje biti predsednik Ukrajine. Međunarodni krivični sud zatražio hapšenje Netanjahua zbog navodnih ratnih zločina u Gazi. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su novinar Dragan Vujičić i general Vinko Pandurević.

20.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija