• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

09.07.2023

10:22

Bura na Kosovu! Lavinu pokrenula šok izjava Kurtijeve "ministarke"

printscreen

Politika

Bura na Kosovu! Lavinu pokrenula šok izjava Kurtijeve "ministarke"

Podeli vest

Opozicija u Prištini oštro je kritkovala izjavu ministarke spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Donike Gervale Švarc da je, bez SAD i NATO, EU "tigar od papira po pitanju bezbednosti".

Bez SAD i NATO, EU je tigar od papira po pitanju bezbednosti. Zato što EU to zna, pribegava popuštanju - izjavila je u subotu Gervala na međunarodnoj konferenciji Dubrovnik Forum, i ocenila da je takva politika izrazito opasna, jer je EU popuštanjem "pozvala" Putina da eskalira.

Na njene tvrdnje odmah su reagovali i izneli svoje neslaganje američki izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, a kritike je uputila i opozicija iz Prištine.

 

 

Poslanik Demokratske partije Kosova (PDK) Enver Hodžaj saopštio je danas da je diplomatija Prištine dovela do toga da međunarodna zajednica takozvano Kosovo vidi kao protivnika, a Srbiju kao partnera, prenosi Reporteri.

Potpredsednica PDK Vljora Čitaku je izjavu Gervale nazvala neznanjem, navodeći da je izraz "tigar od papira" upotrebio kineski komunistički lider Mao Cedung, koji je tako nazvao SAD.

- Kakva neodgovornost, pomešana sa megalomanijom i neznanjem. U stvari, ovo troje obično ide zajedno - napisala je Čitaku na Fejsbuku.

Šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova (AAK) Besnik Tahiri, u objavi na Fejsbuku poručio je da je javna diplomatija još jednom dovela Prištinu u direktnu koliziju sa Zapadom, SAD i EU. On je kazao da niko nije verovao da takozvano Kosovo može pasti "na ovaj nivo".

Portparolka Demokratskog saveza Kosova (LDK) Sibelj Haljimi ocenila je da je jadna i opasna situacija u koju je Gervala dovela Prištinu, komentarima na račun EU, Ona je rekla da, dok Priština proživljava mračne dane pod sankcijama EU, jedan ministar traži od EU da polaže račune u vezi bezbednosti.

- Uronjena u iluzorne poglede na paralelni svet, dobila je zasluženi odgovor izaslanika Miroslava Lajčaka i Gabrijela Eskobara - navela je Haljimi.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Kup: Zvezda pečatira sopstvenu moć, Voša ima priliku da zasija
Fudbal

Kup: Zvezda pečatira sopstvenu moć, Voša ima priliku da zasija

Crvenoj zvezdi da može da se hvali da je neprikosnovena u domaćim okvirima, a Vojvodini za popravljenje celokupnog utiska o tekućoj sezoni i sigurnu Evropu, otprilike tako bi se u jednoj rečenici moglo odgovoriti na pitanje šta kojoj ekipi znači osvajanje današnjeg Kupa Srbije u fudbalu.

21.05.2024

08:26

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija