• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

16.07.2023

21:05

Ana Brnabić u "Hit tvitu": Predsednik Vučić bukvalno ne spava, nova "Oluja" se neće desiti

printskrin hit twit

Politika

Ana Brnabić u "Hit tvitu": Predsednik Vučić bukvalno ne spava, nova "Oluja" se neće desiti

Podeli vest

Premijerka Ana Brnabić bila je gost emisije "Hit tvit". Sa njom su gostovali i Nenad Stevandić, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske, kao i Sanja Radojević Škodrić, direktorka RFZO

Oni su komentarsila najvažnije teme - situaciju na Kosovu i Metohiji, političke prilike u zemlji, populacionu politiku, lečenje dece o trošku države u inostranstvu...

Brnabić je na početku emisije podsetila da je danas puštena jedinstvena elektronska naplata putarine za teretna vozila sa Makedonijom.

- Kada krenete nana put, ne morate više da razmišljate da li primaju evre ili imate samo dinare. Automatski vam se skida novac sa računa kao i u Srbiji - rekla je Brnabić.

Kako kaže, ne mora da se kupuje novi tag, na graničnom prelazu za 10 minuta može se prekonfigurisati stari.

- Za to su sada zainteresovane i Hrvatska i Grčka. Vidimo direktne benefite od Otvorenog Balkana - rekla je Brnabić.

Izlazak Edija Rame iz Otvorenog Balkana

Brnabić je prokomentarisala i da je mogući izlazak Edija Rame iz inicijative Otvoreni Balkan skoro nemoguć, jer je albanski premijer zajedno sa predsednikom Vučićem inicijator ove inicijative i podsetila je da se sutra sastaje sa Ramom.

Foto: printscreen

 

Brnabić o Tiodoroviću i Bakiću

- Nisam polemisala sa njim, ni ne poznajem čoveka. Da li je to pristojna Srbija kada kažete da možete da me "uvatite". Zamislite kakva bi bila reakcija da je to uradio recimo urednik "Informera" Dragan Vučićević. Imali bi proteste, aktivirali bi se NVO. Ali u ovom slučaju toga nema. Naravno ako ste za Vučića i SNS, onda toga nema. Profesor Bakić je izjavio da smo mi iz SNS-a krdo i morala sam da reagujem i na to - rekla je Brnabić na pitanje o tvitovima koje je objavljivao Tiodorović.

- Svako ko je protiv Vučića i SNS, sve im je dozvoljeno i mogu da napadaju političke analitičare i nikada od te samozvane elite nećete čuti reakciju - izjavila je premijerka.

O najskupljem leku na svetu

Brnabić je rekla da nije samo u Srbiji slučaj da se šalju SMS poruke za lečenje dece. Dodaje da ne postoji zemlja u svetu koja leči sve pacijente inovativnim terapijama.

- Mi pokušavamo da pomognemo i našoj deci koja sada žive u inostranstvu. Danska nije plaćala inovativnu terapiju - rekla je Brnabić.

Foto: printscreen

 

Kako kaže, ne postoji država koja plaća sve takve terapije za sve retke bolesti. Podseća da je tek 2014. godine, kada je predsednik Vučić postao predsednik Vlade, tek tada, direktno na njegovu inicijativu napravljen republički fond za lečenje dece u inostranstvu, kao i od retkih bolesti i onih za koje ne postoji adekvatna terapija u Srbiji.

- To je napravljeno tek 2014. godine i od tada se svake godine povećava budžet. Sada smo došli do izuzetno impresivnih centara. Naš zdravstveni sistem je izuzetno socijalno orijentisan. Mi imamo jednu izrazito socijalnu državu - rekla je Brnabić.

Foto: printscreen tv pink

Sanja Škodrić

Direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić je rekla da se sredstva svake godine uvećavaju - od 130 miliona koliko je bilo 2013. do 4, 3 milijarde koliko iznose ove godine. Dodaje i da se u toku godine izdvajaju dodatna sredstva.

- Za SMA uglavnom zemlje u okruženju pacijente šalju kod nas na lečenje. SMA i cistična fibroza su dosta napredovale i u dijagnostici i u lečenjima. Lekove finansiramo mi, od 2019. pacijenti se leče i trenutno se leči dve trećine njih, a od SMA jedna trećina - rekla je Škodrić.

Kako kaže, lečenje velikog broja retkih bolesti se takođe finansira, a svake godine se povećava broj pacijenata.

Kod SMA, kako kaže, što se pre da to je terapija efikasnija. Dodaje da je zato bitan obavezni skrining koji će se po rođenju raditi u svim porodilištima.

- Tako će se otkriti na vreme bolest i dati lek. Do sada svi kojima je dignostifikovana, su  u roku od 24 sata dobili lek - rekla je Škodrić.

Ona kaže da su ti lekovi toliko skupi jer su to genetski lekovi, da su istraživanja veoma skupa i dugo traju.

- Kontrola tih istraživanja je takođe jako skupa, pa se zato i radi o toj cifri. Cena je milion i devetsto hiljada evra. Sada je jako važno što će moći da se leče u Srbiji i neće se plaćati troškovi lečenja u inostranstvu, već samo lek - rekla je Škodrić.

Foto: printscreen tv pink

Stevandić

Stevandić je rekao da će svi pacijenti u Srbiji i Republici Srpskoj dobiti lekove bez obzira o kome se radi.

- Samo jako dobro potkovana ekonomska osnova može da obezbedi takvo lečenje. Mnoge evropske zemlje imaju izraženije probleme nego Srbija - rekao je Stevandić.

Kako kaže, nije samo inovativna terapija, već i sva druga terapija je ovde mnogo dostupnija i razvijenija nego u ostalom delu sveta.

Škodrić je rekla da kada se ta terapija jednom uvede, država garantuje da će taj pacijent do kraja života imati tu terapiju.

Brnabić je rekla da je jako važno da se razume ozbiljnost i odgovornost onih koji se bave ovim poslom za našu zemlju.

- Mi smo pre dve nedelje imali sastanak sa proizvođačima, da vidimo kako dodatno da radimo i targetiramo - rekla je Brnabić.

Ona je rekla da je državni vrh razumeo da moderna medicina ide u pravcu genske terapije. Sve će više, dodaje, lek biti personalizovan u odnosu na gensku predispoziciju.

- Mi moramo da uđemo u taj voz ukoliko želimo da za deset godina i dalje budemo u koraku sa svetom - rekla je Brnabić.

O natalitetu

Brnabić je, govoreći o povećanju nataliteta, da će država dati posebnu podršku roditeljima za peto i šesto dete, ona neće, dodaje, biti jednokratna.

- Naša stopa nataliteta je sada došla na 1, 63, a mi smo 2019. godine slavili kada je nakon 15 godina stopa prešla 1, 5 - rekla je Brnabić i dodala:

- Daćemo dodatnu finansijsku podršku koja će biti stalna. Sada nam je stopa fertiliteta 1,63. Mi smo slavili 2019. kada je nakon 15 godina kada je ova stopa prešla 1,5. Prošle godine smo bili jedina država koja je imala više rođene dece.Svi u regionu padaju mi rastemo. Moramo još mnogo da radimo. Oni su 2022.u odnosu na 2021 imala pad u odnosu na broj rođene dece, isto kao i Slovenia, Rumunija.. Mnogo ulažu ali nemaju rezultate - kaže predsednica Vlade.

Premijerka se ponovo dotakla teme lečenja dece u inostrastvu i dodala:

- Kada se skupe finansijska sredstva, teško je doći do tih klinika. Znam za dva slučaja kada je predsednik Vučić lično zvao Orbana da urgira kako bi naše dete moglo da bude operisano. To nije pušteno u medije, jer je to predsednik uradio iz ljudskosti. Mi smo jedan mali državni avion izdvojili samo da bismo decu mogli da vodimo na lečenje. Ne možete praviti političku karijeru na nečemu što je ljudsko uraditi, kao što se politička karijera ne gradi na tragediji - kaže premijerka i dodaje da se predsednik uvek angažuje i dodatno interesuje kada je reč o transplantacijama.

Na pitanje voditeljke o izjavama opozicije da se radi o krađi organa prilikom transplatacija, premijerka je rekla:

- To je ludilo i nemoguće je. Možete videti ko je potpisao donorsku karticu krenuvši od ministara u Vladi, kao i svaki poslanik SNS u Skupštini. To je jedna najhumanija stvar.

O Srebrenici 2023.

Stevandić je rekao da gledaoci treba da znaju da je u Federaciji politička situacija takva da oni vode međusobnu borbu ko će više uvrediti Srbiju i predsednika Vučića kako bi na taj način pokupili glasove.

- Srebrenica jeste srpska mrlja, ali ne veća od onih koji su počinjeni protiv srpskog naroda, pa mi nismo nikada koristili te događaje za generisanje mržnje. Treba da znate da ne postoji ni jedan predsednik Srbije ili Srpske koji nije došao u Srebrenicu i pokazao poštovanje prema žrtvama - rekao je Stevandić.

Kako kaže, čitav problem Srebrenice jeste što je to zločin za koji su svi koji su krivi osuđeni i oni i dalje generišu mržnju, i dodaje da je pitanje koliko Srebrenica staje u jedan Jasenovac.

- Mi trpimo i ponosimo se, ali smo napravili nekakve crvene linije. Jasno nam je da je u toku pokušaj da se svedemo na diskriminišući nivo i da budemo manjina. Za to je potreban dobar alibi, a za dobar alibi koriste Srebrenicu - rekao je Stevandić.

Stevandić je rekao da je tamo sa da sve mono etički i da ne može da se vrati ta ratna priča sada ponovo u fokus, kada se svet toliko ljulja da se ne zna šta nas sutra čeka.

- Deset godina se borimo da nas ne nazivaju u Srbiji Bosancima. Pomalo smo u tome uspeli. Posle smo se borili da dokažemo da ne pričamo nikakvu priču o velikoj Srbiji - rekao je Stevandić.

Brnabić je rekla da je ono što Srbija želi mir, stabilnost i bolje povezivanje.

- Da li se meni sviđaju poruke koje smo čuli, ne. Ne mogu ni da ih razumem. Ne mislim da su to dobre poruke ni za Bosnu i Hercegovinu. Mi smo zahvaljujući predsedniku Vučiću napravili iskorake od hiljadu milja. Pogledajte sve lepe stvari koje smo svi zajedno uspeli da napravimo morate biti ponosni - rekla je Brnabić.

- Ono što mi želimo je mir i stabilnost. Da li se meni sviđaju ove poruke koje smo čuli od Bećirovića ne, a ne mogu ni da ih razumem. Mislim da BiH mora da se okrene budućnosti, unutrašnjim pitanjima koji će uticati na to da mladi ostanu i vrate se. Mi smo zahvaljujući Vučiću napravili ne iskorak nego korak od hiljadu milja. Kada pogledate u ovoj godini smo mi otvorili šest kompanija, rekonstruisali tvrđavu Fetislam, deo autoputa Beograd-Surčin, obilaznicu oko Beograda, deo Moravskog koridora. To su stvari za koje znate da će vašu zemlju ojačati. A da mi u 2023. pričamo da neko želi veliku Srbiju i genocid , ja ne mogu da verujem.

Premijerka je podsetila da su dva ministra Vlade Husein Memić i Edin Đerlek išli u Srebrenicu. 

Škodrić je rekla da moramo da gledamo budućnost i iz tog razloga bi to trebali da prevaziđemo i da živimo zajedno.

Premijerka o tuči u parlamentu lažne države

- Katastrofa. Aljbin Kurti doliva ulje na vatru. Njega ne zanima da radi nešto konkretno već je kod njega samo ideologija. On sakuplja poene na ratnoj hušačkoj politici. Mislim da će predsednik Vučić ići na sastanke u Brisel ove nedelje, ali daje predsednik sve od sebe da sačuva mir, jer stabilnosti nema. On će nastaviti da pokušava da objasni zapadnim partnerima pod kakvom torturom žive Srbi. Ja ne verujem u Kurtijev plan deeskalacije i volela ih da ima nekog sa kim može da se priča o tome, ali nema nikog za dijalog. Kada imate dijalog koliko god on bio težak i neprijatan, opet imate stabilnosti i predvidljivost. Ja dosad nisam videla Kurtija koji želi deeskalaciju, on samo kupuje vreme. Plašim se da će takav gubitak političkog poverenja Kurtija izazvati da poveća teror nad Srbima, ja se plašim da će se to desti - izjavila je Brnabić.

Brnabić je rekla da je mudra politika Aleksandra Vučića i beskonačno strpljenje Srba na KiM, koji su neverovatni junaci, dovela je do napretka, ali sa druge strane, dodaje, Srbi na KiM moraju biti u svakom trenutku fizički zaštićeni.

- Predsednik Vučić bukvalno ne spava i prati situaciju na KiM iz minuta u minut sa državnim vrhom i ministrom Vučevićem. Muka je kako politički ispasti da nisi ti koji je prvi napravio potez, ali mi imamo mudru politiku koju vodi predsednik koji amortizuje i imamo zapadne sile koje shvataju neke stvari i koje su uvele sankcije Prištini što je pre bilo nezamislivo. Bezgranično strpljenje Srba sa KiM je dovela do napretka. Vi u svakom trenutku morate da budete spremni da zaštite Srbe na KiM. Nova "Oluja" se neće desiti.

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Udarno! Kinezi digli celu Rusiju na noge: Bajden šalje trupe, pala je odluka! NATO izradio detaljan plan, katastrofa se više ne može izbeći!
I TO MNOGO RANIJE

Udarno! Kinezi digli celu Rusiju na noge: Bajden šalje trupe, pala je odluka! NATO izradio detaljan plan, katastrofa se više ne može izbeći!

Prema „Asia Timesu“, američki predsednik Džo Bajden čeka svoj reizbor, da bi potom zvanično naredio raspoređivanje trupa NATO-a na ukrajinskoj teritoriji. Kako oni navode, rukovodstvo Severnoatlantske alijanse izradilo je plan za sprečavanje potpunog poraza ukrajinskih oružanih snaga. NATO je odlučio da praznine u ukrajinskim redovima popune zapadni „savetnici“.

05.05.2024

06:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija