• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/ALo.rs

17.07.2023

12:02

Skandalozno ponašanje opozicije - Žale se na vrućinu i prave haos!

TANJUG/MILOS MILIVOJEVIC/ bs

Politika

Skandalozno ponašanje opozicije - Žale se na vrućinu i prave haos!

Podeli vest

Umesto da učestvuju u raspravi o Predlogu Zakona o upravljanju privrednim društvima, predstavnici opozicije prave haos i žale se na vrućinu!

Opozicija je još jednom pokazala da joj je cilj samo i isključivo da pravi haos, a ne da bude konstruktivna i da učestvuje u dijalogu sa predstavnicima države.

Naime, Ministarstvo privrede organizovalo je danas u 10 časova onlajn javne konsultacije i prezentaciju Predloga zakona o upravljanju privrednim društvima koja su u vlasništvu Republike Srbije. U isto vreme, predstavnici dela opozicije, političke platforme Zajedno i Solidarnost, koji su se, kako saznajemo, prijavili da učestvuju u konsultacijama, pozvali su novinare ispred Ministarstva privrede, gde su kritikovali pomenuti zakon.

Dakle, umesto da učestvuju u konstruktivnom razgovoru o zakonu, koji se upravo u to vreme dešavao, što im je navodno važno, opozicija je i danas pokazala da joj je cilj da pravi haos i da pokušava da upada u institucije.

Predstavnici opozicije su se zatim uključili u onlajn konsultacije boraveći ispred zgrade ministarstva, žaleći se što su predstavnici ministarstva pod klimom, a oni na vrućini napolju, iako je to bio njihov izbor. Umesto da govore o konkretnim članovima zakona, i da budu konstruktivni, predstavnici opozicije prave haos i žale se na vrućinu!

Polazeći od posvećenosti Republike Srbije reformi državnih preduzeća u smislu profesionalizacije i poboljšanja upravljanja ovim privrednim subjektima, pristupilo se izradi ovog zakona.

Prethodno je Vlada Republike Srbije usvojila Polazne osnove za uspostavljanje politike državnog vlasništva u decembru 2020. godine, Strategiju državnog vlasništva i upravljanja privrednim subjektima koji su u vlasništvu Republike Srbije za period 2021-2027. godine u aprilu 2021. godine i Akcioni plan za period 2021-2023. godine u junu 2021. godine.

Prilikom izrade Strategije i Nacrta zakona, održane su javne rasprave, a u toku javne rasprave za Nacrt zakona u decembru prošle godine Ministarstvo privrede je, kako saznajemo, primilo neveliki broj primedaba i sugestija.

Sve navedeno govori u prilog činjenici da je ceo proces bio transparentan i da se ništa nije desilo „preko noći“, već da se na ovoj reformi radi nekoliko godina unazad.

Treba napomenuti i da obuhvat i predmet regulisanja Predloga zakona nije privatizacija, kao što tvrde predstavnici opozicije. Zakonom o privatizaciji propisano je da predmet privatizacije ne mogu biti prirodna bogatstva, dobra u opštoj upotrebi, kao ni dobra od opšteg interesa.
 
Zakonom o javnoj svojini (čl. 42. i 43) utvrđeno je da se u kapital ne mogu ulagati prirodna bogatstva, dobra u opštoj upotrebi koje mogu biti isključivo u javnoj svojini i druge nepokretnosti koje mogu biti isključivo u javnoj svojini. Istim zakonom je propisano i da šume i šumsko zemljište, vodno zemljište i vodni objekti u javnoj svojini kao i druga dobra od opšteg interesa u javnoj svojini, saglasno posebnom zakonu, upravlja javno preduzeće ne ulazi u kapital tog preduzeća.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija