• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Srna

17.07.2023

17:50

"Žao mi je što nemate noževe" Odloženo suđenje Dudakoviću i ostalima za zločine nad Srbima

tviter

Politika

"Žao mi je što nemate noževe" Odloženo suđenje Dudakoviću i ostalima za zločine nad Srbima

Podeli vest

Odloženo je suđenje nekadašnjem komandantu Petog korpusa takozvane Armije BiH Atifu Dudakoviću i još šesnaestorici pripadnika tog korpusa za zločine nad srpskim civilima i vojnicima na području Krajine nakon nezgode koju je doživeo optuženi Edin Domazet.

Domazet je na početku ročišta, na pitanje predsedavajuće Sudskog veća Željke Marenić, rekao da je pre suđenja doživeo strujni udar, a da inače ima ugrađen pejsmejker.

Optuženi je rekao da je bio kod lekara i dobio uputnicu za Univerzitetski klinički centar, gde namjerava da ode nakon ročišta.

Marenićeva, kao i Tužilaštvo i branioci, saglasili su se da ročište treba odložiti kako bi Domazet otišao na dalje preglede.

- Ne smemo da rizikujemo. Žao mi je što ćemo vratiti dva svedoka - rekla je Marenićeva.

Osim Dudakovića, za zločine protiv čovečnosti na području opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa i Sanski Most, te okolnih sela, kao i za progon i uništavanje verskih objekata optuženi su Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljdedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Edin Domazet, Ejub Konježić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Protiv Aleta Hodžića predmet je razdvojen nakon što je Sud BiH dobio nalaz timskog veštačenja.

Optužnica ih tereti za ubistvo više od 300 Srba, među kojima najviše civila uglavnom starije dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni.

Tela jednog broja žrtava pronađena su nakon rata i ekshumirana iz više pojedinačnih i masovnih grobnica, a za posmrtnim ostacima nekih od ubijenih još se traga.

Deo optužnice za Dudakovića odnosi se na ratne zločine nad muslimanima, pripadnicima i pristalicama Narodne odbrane Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna za vreme sukoba u Cazinskoj krajini na području opština Bihać i Cazin.

Suđenje se nastavlja 24. jula.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija