• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

14.08.2023

06:40

Težak skandal u Severnoj Makedoniji! Kurti gura region u rat, pravi "veliku Albaniju"

EPA

Politika

Težak skandal u Severnoj Makedoniji! Kurti gura region u rat, pravi "veliku Albaniju"

Podeli vest

Takozvani "kosovski premijer" Aljbin Kurti ponovo gura region u rat!

Kurti je tokom posete Severnoj Makedoniji, u skopskom naselju Čair otvorio ulicu s imenom Adema Demaćija, u čast tog šiptarskog ekstremiste koji je 28 godina bio u zatvoru zbog rušenja ustavnog poretka SFRJ, da bi potom na skupu u Tetovu održao govori pod zastavama fašističke "velike Albanije"!?! Zbog tog ogromnog skandala reagovao je kabinet premijera Severne Makedonije Dimitra Kovačevskog, koji je ustvrdio da je Kurtijeva poseta toj zemlji bila privatna, dok je severnomakedonski predsednik Stevo Pendarovski pozvao da se kazne organizatori skupa u Tetovu!

Zahtevaju kazne

Kurti je izjavio da njegova poseta Severnoj Makedoniji "nije bila partijska, već nacionalna", čime je još jednom potvrdio da mu je glavna politika stvaranje "velike Albanije" i završetak etničkog čišćenja Srba s Kosova i Metohije.

DORAJET IMERI
ANALITIČAR

Posetu Aljbina Kurtija Tetovu treba posmatrati kao nastojanje da pokaže svoj uticaj u Severnoj Makedoniji, kako bi to mogao da iskoristi u pregovorima sa Srbijom, jer bi svaki destabilizujući scenario na severu mogao da ima regionalne efekte.

- Posete su s povodom. Dakle, ova poseta nije partijska, ona je nacionalna. Ova poseta je na korist dveju zemalja i za dobrobit građana s obe strane granice - rekao je Kurti.

Zbog tog skandala reagovao je kabinet premijera Severne Makedonije Dimitra Kovačevskog, koji je saopštio da je Kurti "privatno" došao u Severnu Makedoniju i da je isticanje zastava koje nisu nacionalni simboli protivno protokolima i zakonima kojima se reguliše organizovanje događaja u prisustvu državnika stranih država.

"Ta vrsta ikonografije na manifestaciji u prisustvu visokog predstavnika strane države neprikladna je i nedozvoljena u državi članici UN i državi članici NATO, te s tim u vezi obaveštavamo da Tetovo preduzima mere za identifikaciju počinilaca i potpuno rasvetljavanje slučaja', naveli su u kabinetu Kovačevskog.

I predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski zatražio je da organizatori javnih skupova u Tetovu i Čairu budu kažnjeni zbog kršenja zakonskih odredaba u vezi s upotrebom državne zastave, himne i zastava i simbola zajednica, kao i potpunim ignorisanjem simbola države.

ILJIR MIRENA
ANALITIČAR

Zašto nam ne kažeš šta radiš, egoisto! Pokušao si da nam ugodiš i da nas nasmeješ, uzmimo to zdravo za gotovo. Ne dobije ni doručak, nego stavi glavu u piće i samo kaže 'baš sam dobar'.

- Isticanje provokativne nacionalističke ikonografije koja promoviše velikodržavne šovinističke ideje predstavlja rasplamsavanje etničke mržnje i netrpeljivosti. Način realizacije ideje o preimenovanju ulice u opštini Čair u suprotnosti je s principom demokratske rasprave i poštovanja istorijskog nasleđa svih zajednica u državi. U tom smislu, očekujem od nadležnih inspekcijskih službi da provere da li je pri donošenju odluke poštovan princip dvostruke većine, što treba da obuhvati i glasove zajednica koje nisu većinske u toj opštini - naglašava Pendarovski.

Podbunjuje ekstremiste

Komentarišući sve ove navode, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ocenjuje da je Kurti posetio Severnu Makedoniju kako bi promovisao fašistički projekat takozvane "velike Albanije".

- Kurti je u Severnu Makedoniju doputovao kako bi podbunjivao najekstremnije političke strukture Albanaca. Svoju ratobornu misiju sa Kosova i Metohije proširio je i na okolne teritorije koje smatra sastavnim delom svog suludog velikoalbanskog državotvornog projekta. I razumljivo je što iz Tetova, koje je u bliskoj prošlosti bilo žarište albanskog terorizma i separatizma u Severnoj Makedoniji, napada Beograd, jer Srbija je najdosledniji i najiskreniji prijatelj Severne Makedonije u regionu. Šta je još potrebno da bi se Kurtijevi sponzori u međunarodnoj zajednici prizvali pameti i shvatili da tetoše čudovište, koje će, ako mu se ne stane na put, razbuktati novi talas sukoba i uništenja na Zapadnom Balkanu - ističe Petković.antrfile

Vučić: Da nismo vojno snažniji, Kurti bi nas već odavno napao!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da je skandal nad skandalima to što je Aljbin Kurti u Severnoj Makedoniji promovisao ideju "velike Albanije" i da je to pretnja po ceo region.

- Ovo su zabrinjavajuće stvari. Da nismo snažniji u vojnom pogledu, jači i moćniji u tehnici, naoružanju i po svemu drugom, znate li koliko puta bi Kurti napao po svakom delu Srbije? Pogledajte njegovu ideologiju. Ne bi on napadao samo centralnu Srbiju, već i Severnu Makedoniju, Crnu Goru, a pitanje je šta bi bilo i s Albanijom... Kurti pokušava da podiže nemire uz neprimereno ćutanje, odnosno prećutnu podršku dela međunarodne zajednice. Moramo da pokušamo da čuvamo svoj narod i zemlju, dda prihvatamo kompromise, da popuštamo kada je moguće, da sačuvamo mir, ali uvek da snažimo svoju vojsku - kazao je Vučić gostujući na TV Pink.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Završeno veštačenje optuženog profesora glume Miroslava Aleksića! Utvrđivano da li može da prati suđenje, a ovo je zaključak
Hronika

Završeno veštačenje optuženog profesora glume Miroslava Aleksića! Utvrđivano da li može da prati suđenje, a ovo je zaključak

Lekarsko veštačenje Miroslava Mike Aleksića, koje je trebalo da utvrdi njegovu procesnu sposobnost, dostavljeno je Višem sudu u Beogradu nakon zahteva sudskog veća zbog čestih odgoda ročišta uz objašnjenje da je vlasnik škole glume, koji je optužen za silovanje i polno uznemiravanje sedam polaznica škole, u lošem zdravstvenom stanju.

01.05.2024

08:02

Sport

Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača
Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača

Portparol vojske Huta Jahja Sari Kasim rekao je sinoć u televizijskom obraćanju da su „u znak podrške palestinskom narodu i kao odgovor na američko-britansku agresiju, izveli vojne operacije protiv protivničkih ratnih brodova u Crvenom moru“.

01.05.2024

00:15

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15