• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Stanković

25.08.2023

21:56

Svinjarija na FPN, neko mora da odgovara: Okačili zastavu lažne države nasred slušaonice - bruka i sramota!

printscreen

Politika

Svinjarija na FPN, neko mora da odgovara: Okačili zastavu lažne države nasred slušaonice - bruka i sramota!

Podeli vest

U jednoj od slušaonica na Fakultetu političkih nauka, u okviru letnje škole koju je 24. avgusta organizovala Energetska zajednica za jugoistočnu Evropu, na stolu se pojavila tabla sa simbolima takozvanog Kosova.

Studentski parlament Fakulteta političkih nauka u Beogradu objavio je saopštenje na svojoj Fejsbuk stranici u kome se najoštrije osuđuje isticanje i promovisanje lažne države "Kosovo" na tom fakultetu.

Studentski parlament objavio je fotografiju iz jedne od slušaonica na kojoj su prikazane dve prazne stolice i sto na kome stoji tabla sa natpisom "Kosovo" i zastava samoproklamovane države.

Ruganje Srbiji

Članovi parlamenta su najoštrije osudili isticanje i promovisanje tzv. Kosova u prostorijama fakulteta.

"Studentski parlament FPN smatra nedopustivim čin isticanja naziva i zastave lažne države Kosovo, koji u ovim teškim trenucima za našu zemlju predstavlja direktno ruganje našem narodu na Kosovu i Metohiji", navode i dodaju da FPN mora da se pridržava Ustava Srbije.

- Fakultet političkih nauka, kao jedina državna visokoškolska ustanova matična za politikologiju u Republici Srbiji, ima pre svega moralnu obavezu da se stara o obrazovanju omladine u skladu sa interesima naše zemlje i naroda, ali i obavezu poštovanja Ustava Republike Srbije - poručili su, ali nisu precizirali o kom događaju je reč.

 

Nakon ovog sramnog čina, mi smo pokušavali telefonskim putem da kontaktiramo sa dekanom i predsednikom studentskog parlamenta, ali bezuspešno.

Nakon toga smo poslali niz mejlova fakultetu, na koje smo dobili direktan odgovor Uprave fakulteta u vidu šturog saopštenja.

- Upravi Fakulteta političkih nauka do sada nije upućena nikakva žalba povodom mogućeg kršenja normi koje proističu iz Dogovora o regionalnom predstavljanju i saradnji između Beograda i Prištine. Ipak, važnost ovog pitanja nalaže da ispitamo okolnosti i činjenice na koje bi mogla da upućuje fotografija nedavno objavljena na društvenim mrežama, navodno nastala 24. avgusta na Fakultetu političkih nauka. Na fotografiji se može prepoznati jedna od slušaonica fakulteta, a prikazane su dve prazne stolice i sto na kome stoji tablica sa natpisom "Kosovo", bez zvezdice i odgovarajuće fusnote. Kada se utvrde relevantne činjenice ovog slučaja, Uprava će preduzeti sve mere predviđene zakonom i statutom - napisali su i dodali:

- Ne treba imati nikakve sumnje da Uprava Fakulteta političkih nauka najoštrije osuđuje svaki čin kojim se negira teritorijalna celovitost i krši Ustav Republike Srbije.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

 

Komentarišući ove navode, Zoran Milosavljević iz Instituta za političke studije kaže da je FPN jedna velika nepoznanica po pitanju šta se to dešava u poslednje dve decenije.

- Velika dešavanja, neobjašnjeno, po pitanju političkog aktivizma, polazila su upravo odatle. Da li se tako štite interesi Republike Srbije i da li se tako štiti suverenitet i integritet? FPN treba da bude vrsta institucije koja će prva stati u odbranu državnih interesa. Mi dobro znamo kako ide hijerarhija po odgovornosti i zna se ko vodi fakultet. Prvo dolazi do odgovornosti samog odgovarajućeg kadra, pa univerziteta, pa rektorata. Tačno se zna ko je odgovoran - kaže Milosavljević i dodaje da se mora doći do identifikovanja pojedinaca koji su u tome učestvovali, jer slučajnost ne postoji.

- To je jedna veoma diskutabilna institucija i to je pitanje za istražne organe. Krajnje je vreme da se pokrene istraga i da se vidi šta je to urađeno, ko su akteri, ali svakako je to vidljivo. Zamislite kakve poruke oni šalju novim snagama koje treba da stasaju tu i da brane interese svoje zemlje - napomenuo je Milosavljević.

Ovo je maligno

Milosavljević navodi da, dok imamo političare državnog vrha koji se trude da zaštite nacionalne interese, sa druge strane imamo profesore koji u unutrašnjosti države podrivaju Ustav.

- Ali do sada se samo ovlaš pominjala ta visokoškolska "mafija", koja je i jedan od najopasnijih remetilačkih faktora u očuvanju suvereniteta i integriteta naše države. Kako se ovo nije desilo na fakultetu za umetnost, već upravo na FPN, gde se stvaraju nove političke i liderske snage? Izgleda benigno, a zapravo je maligno - zaključuje Milosavljević.

Danijela Vujičić, poslanica SNS

Foto: Privatna arhiva

 

Osuđujem svaki čin nepoštovanja teritorijalnog integriteta i kršenja Ustava Srbije. Jasno je definisan status naše pokrajine, koji ne prejudicira status. Nisu potrebna zvanična uputstva u primeni ove odluke. Dakle na FNP-u je bila letnja škola koju organizuje Energetska zajednica za jugoistočnu Evropu u saradnji sa fondacijom "Fridrih Ebart", pa je samim tim morao u ovakvom slučaju u eminentnoj ustanovi da bude ispoštovan najviši pravni akt naše zemlje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Evo kakva simbolika se krije u datumu posete kineskog predsednika Srbiji! Ugovori i sporazumi koje donosi Si Điping unaprediće srpsku privredu!
Live TV

Evo kakva simbolika se krije u datumu posete kineskog predsednika Srbiji! Ugovori i sporazumi koje donosi Si Điping unaprediće srpsku privredu!

Vest dana je dolazak kineskog predsednika u Beograd. On će posetiti Francusku, Mađarsku i Srbiju. Zapadnim medijima najinteresantnija je njegova poseta Srbiji. Za osam godina ovo je njegova druga poseta našoj zemlji. Na današnji dan bombardovana je kineska ambasada u Beogradu, tako da ova poseta ima određenu simboliku i nimalo nije slučajno što je baš ovaj dan izabran. Na ovu temu u emisiji "Info dan" govorio je Ibro Ibrahimović, član GO SPS i advokat Pavle Staničić.

07.05.2024

16:29

JOŠ TV VESTI

Hronika

Optuženi negiraju krivcu, Turci bez pardona! Novi detalji istrage ubistva Jovana Vukotića u Istanbulu!
rafal u prvog škaljarca

Optuženi negiraju krivcu, Turci bez pardona! Novi detalji istrage ubistva Jovana Vukotića u Istanbulu!

U postupku koji se pred sudom u Turskoj vodi protiv 18 optuženih za organizaciju i učešće u ubistvu Jovana Vukotića, među kojima su Radoje Živković, rođak Radoja Zvicera vođe "kavačkog klana", kao i Milan Vujotić izveden je novi dokaz, izveštaj veštaka o GPS uređaju koji je postavljen ispod belog "opela" u kom je 8. septembra 2022. u Istanbulu ubijen navodni vođa "škaljarskog klana".

07.05.2024

17:36

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija