• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Kosovo onlajn

30.08.2023

10:10

Makron ne spominje odgovornost Prištine, prvi put zapretio sankcijama - Milivojević dao ozbiljnu diplomatsku analizu

Masha Bandjur

Politika

Makron ne spominje odgovornost Prištine, prvi put zapretio sankcijama - Milivojević dao ozbiljnu diplomatsku analizu

Podeli vest

Bivši diplomata Zoran Milivojević istakao je da je predsednik Francuske Emanuel Makron prvi put direktno uputio pretnju Beogradu i Prištini, ne pomenuvši odgovornost i obaveze prištinske strane, kao ni prethodne sporazume koji nisu ispunjeni

- Jedan od najmoćnijih evropskih lidera po prvi put je ozbiljno i direktno zapretio razmatranjem vraćanja viza ako se ne počne sa implementacijom Ohridskog sporazuma, a pritom je ostao pri svom starom stavu da se EU mora prvo reformisati pre proširenja, ali i da Evropa mora da "funkcioniše u više brzina - ističe Milivojević.

- Makron je 2018. stopirao politiku proširenja pošto je hteo prvo unutrašnje reforme u EU. Taj stav je na snazi i danas i očigledno diskvalifikuje sve što je Mišel rekao na Bledu da EU mora biti spremna da 2030. godine primi nove članove. Mišel je to izgovorio na kraju svog mandata. Tako je isto bilo i sa garniturom pre Mišela - podseća Milivojević.

Kako kaže, reforma EU je dominantan francuski stav, a pritom je ključno pitanje šta će biti sa ratom u Ukrajini.

- Zbog svega toga mislim da je politika proširenja EU i dalje na dugačkom štapu - ocenjuje Milivojević.

Smatra da je stara francuska ideja o EU u "više brzina".

- To je bila ideja još Žaka Širaka sa kraja prošlog veka. Iz toga je proizašla i Evropska politička zajednica koja je postala realnost o politici proširenja. Preko te zajednice se realizuje strateški interes EU i kolektivnog Zapada, a ne kroz politiku proširenja. Ideja je da kroz Evropsku političku zajednicu EU apsorbuje Zapadni Balkan, Ukrajinu, Moldaviju, Gruziju - analizira Milivojević.

Makron je, dodaje Milivojević, prvi put direktno zapretio sankcijama Beogradu i Prištini ukoliko se ne angažuju na realizaciji francusko-nemačkog plana.

- Na taj način Makron je podigao lestvicu strogoće i ozbiljnosti situacije. Insistira na francusko-nemačkom planu po svaku cenu. I to hitno, pre sledeće godine i izbora u EU i SAD. Zanimljivo da Makron posmatra obe strane ravnopravno i da se direktno oslanja samo na Ohridski sporazum - rekao je Milivojević.

Kako je dodao, činjenica da Makron prvi put spominje sankcije i vraćanje viza dokaz je da je Zapad u problemu i da je porasla nervoza da se kosovsko pitanje što pre reši.

- Interesantno je i to da Makron uopšte ne spominje odgovornosti i obaveze prištinske strane, niti prethodne neispunjene sporazume, a ni mere za deeskalaciju na severu KiM. Po njemu obe strane su podjednako odgovorne i na taj način toleriše sve što je do sad Kurti radio na severu. To ukazuje da Kurti radi u interesu Zapada, odnosno potvrde kosovske državnosti - zaključuje Milivojević.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)
Live TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)

Bitka za Časov Jar se zaoštrava. Zelenski smenio načelnika odeljenja za sajber bezbednost. Zašto je poseta kineskog predsednika važna za celu Evropu. Kolumbija prekinula diplomatske odnose sa Izraelom. Gosti emisije "Rat uživo" bili su analitičar prof. dr Miloš Laban i sociolog prof. dr Ilija Kajtez. Uživo u program javio se i geopolitički analitičar Milutin Ilić.

02.05.2024

19:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija