• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

30.08.2023

07:00

Strašna pretnja francuskog predsednika Srbima: Makron bi da nam uvede vize

Reuters

Politika

Strašna pretnja francuskog predsednika Srbima: Makron bi da nam uvede vize

Podeli vest

Ako se Beograd i Priština ne budu ponašali odgovorno, preispitaćeno odluke o viznoj politici i ekonomskim pitanjima, istakao Emanuel Makron.

Francuski predsednik Emanuel Makron zapretio je Beogradu i Prištini da će im biti vraćene vize za ulazak u države članice Evropske unije ukoliko uskoro ne nastave dijalog i normalizuju odnose!

Makron je istakao da od predstavnika Srbije i lažne države 'Kosovo' očekuje veće angažovanje na sprovođenju francusko-nemačkog predloga za rešenje krize, jer će u protivnom preispitati odluke o viznoj politici i ekonomskim pitanjima.

Stručnjaci ocenjuju da je ovo Makronov pokušaj da se francusko-nemački predlog vrati u politički opticaj, ali i da se krivica za zastoj u dijalogu rasporedi na Prištinu i Beograd, uprkos činjenici da su predstavnici vlasti u Srbiji u više navrata isticali da su spremni na dijalog, ali da Priština mora da ispuni svoj jedan jedini zadatak - formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

Foto: Ata images

 

 

Konkretne akcije

Francuski predsednik poručio je da očekuje da će se mir vratiti u region Zapadnog Balkana i zemlje članice EU moraju biti veoma oprezne u vezi sa tim pitanjem.

- Od Beograda i Prištine očekuje se angažovanje na sprovođenju francusko-nemačkog predloga. Sa Nemačkom smo napisali novu mapu puta kada je reč o razlikama između Srbije i Kosova. Verujem da je ovo dobra mapa puta koju su podržali evropski pregovarači i naš predstavnik, tako da očekujemo jasno angažovanje obe strane. To jasno angažovanje obe strane jeste u vezi sa izborima u opštinama na severu Kosova i Metohije i ponovno učešće Srba u institucijama. Očekujemo da će se mir vratiti u ovaj region. Francuska i Nemačka preuzele su određene obaveze kada je reč o viznoj politici i drugim ekonomskim pitanjima, koja će biti razmotrena ukoliko se strane ne budu ponašale odgovorno. Moramo da budemo veoma oprezni, pogotovo kada je u pitanju stabilnost na Zapadnom Balkanu - poručio je Makron.

Foto: Pritscreen/PinkTV

 

 

Komentarišući ove navode, Nenad Vuković, predsednik Društva lobista, kaže da je ovde reč o nastojanju Evrope da se oživi francusko-nemački predlog i da se ta ideja 'vrati u igru'.

- Ova 'pretnja' obema stranama ukidanjem vizne liberalizacije deo je igre moći, u kojoj se nastoji da se krivica za zastoj u pregovorima ravnomerno rasporedi na Beograd i Prištinu ili čak da se sva krivica prebaci u potpunosti na Srbiju. Na tome poslednjih meseci albanski mentori vredno rade - upozorava Vuković.

Zoran Milosavljević sa Instituta za političke studije ističe da u ovom slučaju ne postoje 'dve strane', jer Beograd ne odbija dijalog, za razliku od Prištine.

- Dve strane treba da se dogovore, to je jasno, ali ne možemo da prihvatimo da smo mi 'druga strana' koja ne želi taj dogovor. Postoji samo jedna remetilačka strana, a to je Priština, tu Beograda nema. Makron i ostali u EU moraju da naprave razliku u oceni ponašanja Prištine i Beograda, a Beogradu treba da odaju priznanje jer je održao mir i stabilnost uprkos konstantnim provokacijama Kurtija i njegovih saradnika. Taj isti Kurti je na Bledu javno rekao da neće formirati ZSO, pred zvaničnicima EU, i time je potvrdio da je upravo on faktor destabilnosti. Ne verujem da je Makron ili bilo ko iz EU baš toliko nemušt da to ne primeti. Dakle, pitanje vizne liberalizacije može da se pokrene lažnoj državi, ali ne i Srbiji - naglašava Milosavljević.

Foto: Tanjug/AP

 

 

Pritisak i pretnja

Stanislav Sretenović iz Instituta za savremenu istoriju ocenjuje da je izjava francuskog predsednika izašla iz okvira uobičajene diplomatske komunikacije i da više ulazi u sferu blagih pretnji.

- Sada treba očekivati i poruku kojom će Makron tražiti konkretne akcije u pravcu deeskalacije, smirivanja tenzija i poštovanja pravila ponašanja. Ovakve izjave svakako možete čitati kao pritisak. Moramo da vidimo šta će se konkretno desiti na terenu i kako političari, posebno oni iz zemalja Kvinte, misle da reše problem tenzija - zaključuje Sretenović.
 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Godine mu ništa ne mogu, dobija razarajuću moć! Sve što niste znali o  PVO raketnom kompleksu Buk-M3!
Planeta

Godine mu ništa ne mogu, dobija razarajuću moć! Sve što niste znali o PVO raketnom kompleksu Buk-M3!

Ima li kraja uspešnim мodernizacijama sovjetskih i ruskih PVO raketnih sistema? Kada je počeo razvoj ”Buka (bukve)”, koji je trajao od 1972. do 1977. godine, s tim da su borbena ispitivanja počela 1977. godine, malo njih je slutilo da će ovaj naslednik ”Kuba”, na čijoj osnovi je i urađen, dočekati da bude veoma velika, gotovo neotklonjiva opasnost za sve što leti.

04.05.2024

15:06

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija