• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

31.08.2023

15:34

Srbija je prioritet za SAD - Tarner: Sa evropskim partnerima tražimo rešenje za pitanje Kosova

instagram/buducnostsrbijeav

Politika

Srbija je prioritet za SAD - Tarner: Sa evropskim partnerima tražimo rešenje za pitanje Kosova

Podeli vest

Američki kongresmen iz redova republikanaca Majk Tarner izjavio je da Sjedinjene Države zajedno sa evropskim partnerima rade na traženju rešenja za pitanje Kosova.

Tarner kaže da SAD gledaju kako da podrže evropski dijalog i njihove napore te da zajedno doprinesu rešenju, a na pitanje da li veruje takozvanom kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju i Prištini, odgovara da se kredibilitet stiče akcijama, kao i da postoji niz akcija koje treba da se ispune što je, dodaje, pitanje kredibiliteta.

Na pitanje da li američka administracija ima mehanizam da natera Prištinu da ispuni ono obećano pre 10 godina, pre svega, formiranje Zajednice srpskih opština, Tarner kaže da je najvažnije da međunarodna zajednica radi zajedno.

- Najvažnije je da međunarodna zajednica radi zajedno, kao i EU i SAD, i da dovedemo do toga da naši partneri zajedno nađu rešenje i to je ono što će Amerika nastaviti da radi. Moj put ovde nije u vezi Kosova. Moj put je u vezi regiona - rekao je Tarner za RTS.

Kako je naveo, prvi cilj mu je da se oda priznanje bilateralnim odnosima Srbije i Sjedinjenih Država.

- Naš fokus i ono zbog čega sam u Srbiji je razvoj, ekonomska saradnja, pozitivni trendovi i čestitam Srbiji na onome što je postigla kada je reč o našim odnosima i na vojnoj strani, takođe -  kazao je Tarner podsećajući da postoji partnerstvo Nacionalne garde Ohaja i srpske vojske.

Ukazuje da u regionu ima otvorenih pitanja, a da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem pričao o Bosni i Hercegovini, Kosovu, na šta, kako je naveo, pitanja SAD treba da se fokusiraju i kako bi mogli da doprinu.

Tarner je iz Ohaja, dok je 1995. godine, kada je potpisan mirovni sporazum u Dejtonu, bio gradonačelnik, tog perioda se seća kao perioda nade jer su se dešavala, kako kaže, "neverovatna ratna zverstva na Balkanu šokantna za svet i za Evropu i za Sjedinjene Države".

A sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, dodaje, videla se prilika za mir.

"Dolazimo do 2025, koja će biti 30. godišnjica sporazuma. Još ima stvari koje treba da uradimo. Mislim da je Bosna donekle ostavljena sa neupravljivom dejtonskom strukturom. Zato sam pozivao mnogo puta na Dejton 2", kazao je.

Na pitanje da li SAD ima razumevanja za stav Republike Srpske kada zvaničnici kažu da žele izvorni Dejton, da ne žele da im se oduzimaju nadležnosti koje im pripadaju kao entitetu, da ne žele strane sudije u Ustavnom sudu, Tarner kaže da Stejt department veoma aktivno radi sa svim partnerima da pokušaju da se uključe u dijalog koji može dovesti do nekog rešenja.

- Stvar je u tome što to spolja ne može da se nametne - dodaje Tarner.

Smatra da se sigurno vidi kroz rad ambasadora SAD u Beogradu Kristofera Hila da je Srbija prioritet za Vašington.

- To svakako jeste i na vojnoj, ali i na ekonomskoj strani. Zato što imamo jake bilateralne veze, američke kompanije ulažu u Srbiju. Vidite da je kapital priznanje za ono što je Srbija postigla -  naglašava Tarner.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača
Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača

Portparol vojske Huta Jahja Sari Kasim rekao je sinoć u televizijskom obraćanju da su „u znak podrške palestinskom narodu i kao odgovor na američko-britansku agresiju, izveli vojne operacije protiv protivničkih ratnih brodova u Crvenom moru“.

01.05.2024

00:15

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15