• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Sputnjik

03.09.2023

20:17

Srbija potpisuje sporazum sa ASEAN-om posle 10 godina pregovora! Dačić: Širimo uticaj

Pedja Milosavljević

Politika

Srbija potpisuje sporazum sa ASEAN-om posle 10 godina pregovora! Dačić: Širimo uticaj

Podeli vest

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić učestvovaće od sutra na 43. Samitu Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN) u Džakarti, najavilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić doputovao je večeras oko ponoći, po lokalnom vremenu, u Džakartu, gde se održava samit Asocijacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN).

Dačić će sutra, prema zvaničnom programu posete, potpisati instrument o pristupanju Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u Jugositočnoj Aziji, a imaće i brojne bilateralne sastanke.

Šef srpske diplomatije sastaće se sa ministrima spoljnih poslova Singapura Vivijanom Belakrišnanom, Malezije dr Zambi Adulom Kadirom, Kambodže Sok Čenda Sofeom, Vijetnama Do Huang Vietom, kao i sa generalnim sekretarom ASEAN-a Kaom Kimom Hournom.

Dačić je nedavno izjavio da će na dvodnevnom samitu u Džakarti Srbija svečano potpisati pristupanje Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u jugoistočnoj Aziji ASEAN-a posle 10 godina pregovora i podnošenja zahteva.

- Konačno su se sve zemlje složile da Srbija pristupi ASEAN-u to su veoma značajne i velike zemlje Indonezija, Malezija, Vijetnam, Singapur, Tajland, Kambodža, Laos, Mjanmar i 4. septembra će u Džakarti biti svečano potpisivanje tog našeg pristupanja. Treba da tražimo mogućnosti za širenje našeg uticaja, možemo mnogo toga da iskoristimo - rekao je ministar.

Članice ASEAN-a su na sastanku ministara spoljnih poslova u Džakarti u julu jednoglasno odobrile pristupni zahtev Srbije Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji.

Države članice te organizacije su Indonezija, Filipini, Malezija, Singapur, Tajland, Kambodža, Laos, Vijetnam, Brunej Darusalam i Mjanmar.

Cilj ugovora, koji je ustanovljen 1976. godine, je stvaranje političke stabilnosti i bezbednosti u Jugoistočnoj Aziji i obezbeđivanje mirnog rešavanja sporova između zemalja, saopštila je Vlada Srbije povodom odobravanja pristupnog zahteva našoj zemlji.

Pristup tom ugovoru otvara mogućnosti Srbiji za bliži dijalog, saradnju i uključivanje u različite mreže i platforme ASEAN-a, ali i doprinosi promovisanju suštinske saradnje u ekonomskim i sociokulturnim oblastima Srbije sa tim blokom.

Najvažnije oblasti saradnje ASEAN-a sa državama potpisnicama Ugovora o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji su, između ostalih, ekonomska saradnja, obrazovanje i razvoj međuljudskih kontakata, nauka, tehnologija i inovacije i održivi razvoj, dok sa pojedinim državama ASEAN razvija saradnju i u drugim specifičnim oblastima saradnje.

Srbija je formalni zahtev za pristupanje Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji uputila 2013. godine.

Među državama potpisnicama Ugovora nalaze se i: Kina, Indija, Japan, Pakistan, Ruska Federacija, Francuska, Sjedinjene Američke Države, Kanada, Turska, Evropska unija i Velika Britanija. Ugovoru o prijateljstvu i saradnji su u proteklih nekoliko godina pristupile Nemačka, Južnoafrička Republika, Kolumbija, Kuba, Danska, Grčka, Holandija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Ukrajina.

Vlada Srbije navodi da je Srbija sa deset članica ASEAN-a u 2022. godini ostvarila ukupnu razmenu od 710 miliona dolara i ocenjuje da postoje svi izgledi da će se trend rasta u trgovinskoj razmeni sa državama članicama ASEAN-a dinamično nastaviti, preneo je Tanjug.
 


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Grom tuče po Kremnima! Kakav je to znak
Srbija

Grom tuče po Kremnima! Kakav je to znak

Kad god se nešto dogodi u Kremnima, rodnom mestu proroka Tarabića, većina ljudi je sklona da to tumači s dozom misterije...Česta grmljavina, sevanje munja, pa sinoć grom koji je udario u zgradu u centru sela, mnogima je uterao strah u kosti.

31.05.2024

17:31