• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z. J.

06.09.2023

06:41

Rat Makrona i Šolca zbog Kurtija: Nemačka protiv francuskog ultimatuma Prištini

Reuters

Politika

Rat Makrona i Šolca zbog Kurtija: Nemačka protiv francuskog ultimatuma Prištini

Podeli vest

Zvanični Pariz se protivi uvođenju bezviznog režima za građane tzv. Kosova dok Kurti ne ispuni svoje obaveze iz francusko-nemačkog plana.

Francuski predsednik Emanuel Makron zbog ultimatuma Aljbinu Kurtiju da neće ukinuti vize za EU za građane tzv. Kosova ako se ne smire tenzije sa Srbijom, opet je zaratio s nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Kako piše "Euraktiv', specijalizovani portal za praćenje zvanične politike EU, oštro istupanje francuskog predsednika u ime Nemačke učinjeno je bez saglasnosti Berlina. Naime, izvor blizak Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke rekao je "Euraktivu" da će građani tzv. Kosova biti izuzeti od viza za boravke u šengenskom prostoru do 90 dana od 1. januara 2024. bez obzira na stav Francuske.

Foto: Reuters

 

 

Kako se dodaje u tekstu, čini se da je Makronovo uključivanje Nemačke u mogući pristup preispitivanju vizne liberalizacije za Prištinu bio u suprotnosti sa stavom njegovog nemačkog kolege Šolca.

Ultimatum Kurtiju

Makron je, podseća portal, prošle nedelje postavio ultimatum Prištini rekavši da od Albanaca očekuje da sprovedu sve preuzete obaveze i odgovornosti iz francusko-nemačkog plana, a to su bezuslovno smirivanje situacije na severu KiM, smena nelegitimno izabranih albanskih gradonačelnika i raspisivanje izbora u četiri srpske opštine.

U suprotnom, neće im biti ukinute vize. Šolc, u međuvremenu, nije davao slične javne izjave.

Foto: Reuters

 

 

Izjava Makrona u Prištini je dočekana na nož. Vjosa Osmani, predsednica tzv. Kosova, odgovorila je na Makronov ultimatum rekavši da će, ako se preduzme takav korak, "dijalog sa Srbijom biti uništen".

- Rekla bih da je to način da se jednom zauvek ubije dijalog. Ako neko želi da prekine dijalog, onda preduzme takve mere, a to su kaznene mere prema narodu Kosova - kazala je Osmanijeva.

Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu kaže da Ohridski sporazum, koji je prihvaćen kao francusko-nemački plan, sa svojim aneksom o implementaciji vrlo jasno predviđa negativne posledice po strane u pregovorima nezavisno od činjenja one druge strane.

- To u prevodu znači da bi vizna liberalizacija, odnosno ukidanje te vizne liberalizacije bila jedna od tri najblaže mere. Zvaničan Pariz ima pravo da se oseti poraženim iz razloga što ne dolazi do pomaka u dijalogu s jedne strane, dok bi zvanični Berlin takođe trebalo da zauzme aktivnu ulogu, jer je ovo bio i njihov plan za implementaciju normalizacije koji stoji u mestu od februara ove godine - smatra Obradović.

Foto: Ata images

 

 

Nemci uz Šiptare

S druge strane, Perko Matović iz Instituta za nacionalnu bezbednost navodi da je Nemačka kao i uvek do sada bezuslovno na šiptarskoj strani.

- Podrška Nemačke je toliko velika da prevazilazi podršku i samih Sjedinjenih Američkih Država, koje su bile spremne da sankcionišu šiptarsko nakaradno ponašanje. Zamislite kakva je situacija nastupila kada su Amerikanci zaključili da su potezi Kurtija prema srpskom narodu na severu KiM prevazišli svaku meru - dodaje Matović.

Kako kaže, razlike u stavu Nemačke i Francuske ne počivaju na njihovom razilaženju o statusnom pitanju KiM, nego na previranju oko pitanja ko će biti lider u EU.

- Suprotna mišljenja Francuske i Nemačke Srbiji idu u korist, jer ako oni ne mogu da se dogovore, onda imamo više manevarskog prostora. U svakom slučaju, kada dođe trenutak za odlučivanje, oni će usaglasiti stavove - smatra Matović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM
Rezultati nisu konačni ali...

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM

Prema prvim rezultatima do sada prebrojanih glasova sa biračkih mesta kada je reč o predsedničkiom izborima u Severnoj Makedoniji, prednost kandidata VMRO-DPNE Gordane Šiljanovske Davkove u odnosu na Stevu Pendarovskog iz Socijaldemokratskog saveza (SDSM) je ogromna. Šiljanovska Davkova je dobila na 90 odsto obrađenih mesta podršku 481.217 glasača, a Pendarovski 216.902 birača!

08.05.2024

21:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija