• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: borba.me/informer.rs

23.09.2023

17:24

Mandić: Rat koji vode ambasade protiv Srba u Crnoj Gori nije zabeležen nigde u Evropi

Tanjug

Politika

Mandić: Rat koji vode ambasade protiv Srba u Crnoj Gori nije zabeležen nigde u Evropi

Podeli vest

Predsednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić poručio je da pojedine zapadne ambasade vode 'sveti' rat protiv koalicije Za budućnost Crne Gore, kako joj, mimo volje naroda, ne bi dozvolili da bude deo 44. Vlade Crne Gore i takav presedan nije zabeležen nigde u modernoj Evropi.

Mandić je u intervjuu BORBI naglasio da je ZBCG proevropska i da nije antizapadna koalicija i to je potvrdila prihvatajući principe mandatara Milojka Spajića.

Lider NSD-a je poručio mandataru Spajiću da bude svestan da će mu stranci upravljati vladom, ukoliko dozvoli da mu je oni i izaberu.

Istakao je da s nestrpljenjem čeka obraćanje crnogorskog predsednika Jakova Milatovića nakon povratka iz SAD i dodaje da će od njegovog stava umnogome biti jasno da li su vlasti Crne Gore spremne da prihvate tuđe kao svoje, a svoje gledaju kao tuđe.

I na kraju Mandić se dotakao predstojećeg popisa stanovništva i zahteva predsednika Opštine Tuzi Nika Đeljošaja da se isti odloži. Prema njegovom mišljenju, svaki pokušaj odlaganja popisa bi proizveo nesagledive posledice ne samo za tu materiju, koja je jasno propisana međunarodnim standardima koje je Monstat u potpunosti ispoštovao, nego i za ukupne političke prilike u Crnoj Gori.

1. Predsednik Milatović se tokom posete SAD-u susreo sa nizom zapadnih zvaničnika. Kako komentarišete izjave tih zvaničnika, koji su izjavili da g. Milatović prihvata sve stavove SAD i EU?

S nestrpljenjem se očekuje obraćanje predsednika Milatovića nakon povratka u Crnu Goru. Svi žele da čuju da li će biti glasnik želja drugih zemalja ili čuvar volje i slobode svoga naroda, kao i da li će njegova uloga biti svedena na to da se pokorava volji drugih ili će predstavljati simbol nezavisnosti i samostalnosti svoga naroda. Od ovog povratka i njegove objave dobićemo odgovore da li su vlasti Crne Gore spremne da prihvate tuđe kao svoje, a svoje gledaju kao tuđe. I na najnovije strašne i jezive poruke mešanja u unutrašnje stvari međunarodno priznate države, ćute čak i oni koji su dužni ne samo da progovore, nego kriknu glasom odgovornih branilaca svoje zemlje i neotuđivih prava koja pripadaju samo građanima Crne Gore. U javnosti možemo čuti retke ozbiljne ljude, patriote ove zemlje koji kritikuju i ne prihvataju “politiku diktata” jer shvataju opasnost kršenja načela suverenosti i samostalnosti države. Mnogi ćute zbog straha, neki zbog učešća u vlasti, neki se strancima pokoravaju zbog fotelje predsednika Skupštine ili ministarskih funkcija. Nažalost, takvo postupanje neće ostati samo na nivou lične sramote i neodgovornosti, nego će se preneti i na šire kolektive.

2. Mandatar Spajić se i dalje nalazi u bezizlaznoj poziciji kada je u pitanju formiranje vlade. Uprkos tome, on odbija da pregovara sa Vašom koalicijom, iako ste upravo Vi podržali Milatovića u drugom krugu predsedničkih izbora. Da li smatrate da je to posledica raznih direktiva koje dolaze sa stranih adresa?

Mandatar je verovatno svestan da kada ti jednom stranci izaberu vladu, onda to nije više tvoja vlada, nego tuđa. Posle toga, teško ćeš ikada izabrati ponovo svoju narodnu i demokratsku Vladu. Sve je nažalost počelo sa izborom vlade Zdravka Krivokapića, a danas je pred nama velika borba da odlučivanje ponovo vratimo u ruke legitimno izabranih predstavnika naroda. Možda oni, po oceni mnogih, nisu najbolji, ali to je bio izbor Crne Gore koji smo dužni svi da poštujemo, posebno oni koji su gosti u našoj kući.

Toliko pritiska i toliko “svetog” rata protiv koalicije Za budućnost Crne Gore koja je proevropska, nije antizapadna i koja je prihvatila principe mandatara – nije zabeleženo nigde u modernoj Evropi.
Zabraniti ćirilici da bude u vladi, srpskom jeziku da bude deo vlasti je ono protiv čega se Zapad bori. Da mi tražimo nešto drugo što nije demokratija i nije volja naroda, što nije ravnopravnost Srba, Crnogoraca , Bošnjaka, Albanaca, pa da ima nekog objašnjenja za ovu hajku koja se vodi protiv autentičnih političkih predstavnika srpskog naroda. Zašto ti sa strane traže, a mandatar bespogovorno prihvata, da se Bošnjaci više pitaju u Crnoj Gori nego Srbi, da Albanci imaju više prava od većine srpskog naroda, a da Hrvati ultimativno traže da se Srbima ne dozvoli bilo kakvo učešće u vlasti.
Da li je to multietnička i ravnopravna zemlja, kako piše u Ustavu, ili je ovo zemlja koja treba da zatvori vrata odlučivanja i vlasti svemu srpsko-pravoslavnom. To je pitanje ne samo za mandatara, nego i za ambasadore u Crnoj Gori. Da li ima igde države, suverene zemlje gde se germanski ambasadori hvale kako su u stalnom kontaktu sa mandatarom i redovnoj razmeni mišljenja, a da o tome javnost ne zna ništa. Kako smo došli dotle da se ambasadori više pitaju o Vladi Crne Gore, nego što se pitaju o njihovim vladama. Ta bitnost koju su nametnuli nekim crnogorskim političarima strmoglavo opada kada od Podgorice krenu ka glavnim gradovima svojih država.

 

3. Juče smo imali priliku da čujemo izjavu Nika Đeljošaja da popis treba odložiti zbog raznih tehničkih stvari. Kakav je Vaš komentar?

Organizovanje popisa su već dva puta odložile prethodne dve Vlade Crne Gore i krajnje je vreme da se ta zakonska obaveza završi. U vremenu od velike pobede nekadašnje opozicije na izborima 2020. godine pa do danas, paralelno se vode dva procesa kojima se urušava Crna Gora. Prvi da se legitimnim političkim predstavnicima srpskog naroda, pobednicima izbora, ne dozvoljava ulazak u Vladu, a drugi je da se odlaže u nedogled organizovanje klasičnog popisa. Argumentacija za ta oba procesa je gola sila i brutalno nepoštovanje Ustava i zakona ove zemlje, kao i isključivanje svih demokratskih standarda i procedura koji važe u svim drugim demokratskim zemljama. Pošto je održavanje popisa zakazano za početak novembra i gotovo sve pripremljeno za njegovu organizaciju, svaki pokušaj odlaganja bi proizveo nesagledive posledice ne samo za tu materiju, koja je jasno propisana međunarodnim standardima koje je Monstat u potpunosti ispoštovao, nego i za ukupne političke prilike u Crnoj Gori.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija