• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/novosti.rs

25.10.2023

16:25

Dokaz iz Brisela! Ko to diriguje NVO iz Beograda?

Informer

Politika

Dokaz iz Brisela! Ko to diriguje NVO iz Beograda?

Podeli vest

U javnost je procurio dokument koji su nevladine organizacije Crta i Koalicija za slobodu medija poslali međunarodnoj zajednici, u kome kažu kako su novi medijski zakoni loši i kako neće doneti neophodne reforme.

Ono što je poseban kuriozitet jeste da su potpisnici ovog pisma takođe medijska i novinarska udruženja - NUNS, NDNV, Asocijacija medija i Asocijacija onlajn medija. Sve to ne bi bilo ništa čudno, da iste te organizacije nisu stale iza saopštenja nakon sastanka u OEBS-u, kome je prisustvovala i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, a koje kazuje potpuno suprotno! To saopštenje, oko koga su se usaglasili Svi prisutni na sastanku, komunicirao je i sam OEBS:

U tom saopštenju decidno se navodi: "Svi učesnici sastanka su se složili da tekstovi nacrta zakona, finalno usaglašeni na današnjem sastanku, predstavljaju korak u pravom smeru ka uređenju medijske scene u Republici Srbiji".

Čudno je kako ista medijska udruženja jednoga dana, pred jednim međunarodnim partnerima, misle jedno, a onda drugog dana, pred drugim međunarodnim partnerima, misle nešto drugo, dijametralno suprotno prethodnom mišljenju. I to sve u deset dana.

Još jedan dokaz koji govori u prilog (ne)profesionalnosti i (ne)samostalnosti nevladinih organizacija i medijskih i novinarskih udruženja, jeste i to da je u zvaničnom pismu, na dnu dokumenta, ostala jedna beleška na srpskom koja je očigledno služila kao smernica šta treba da se napiše u tom pismu. Ona glasi:

"I da nastavite sa insistiranjem na poštovanju medijske strategije tokom čitavog procesa usvajanja zakona".

Foto: informer.rs/printskrin

 

A onda se danas, gle čuda, na N1 pojavljuje vest sledećeg naslova: EK traži od Srbije da sprovede medijsku strategiju.

Na osnovu te vesti medija N1, na opšte iznenađenje, stiže vest sa portala Nova S, koja glasi: "Reakcija EU na medijske zakone jasna, vlasništvo države u medijima nije u skladu sa medijskom strategijom".

Ostaje nam samo da nagađamo ko je autor beleške na srpskom, koja se našla u pismu poslatom u Brisel na engleskom. Ne treba biti previše mudar kako bi se izvukao jasan zaključak ko to rukovodi nevladinim organizacijama u Beogradu, s obzirom na jasan sistem kojim se mišljenja menjaju preko noći, a u kojima i „nezavisni mediji” imaju svoju ulogu u puštanju vesti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Iva

pre 6 meseci

Nezavisne nevladine organizacije ne postoje,to vidimo i na ovom primeru.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija