• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/kosovo-online.com

30.04.2024

12:56

Marko Đurić, novi ministar spoljnih poslova: Preko Kosova i Vašingtona do šefa srpske diplomatije!

Pedja Milosavljević

Politika

Marko Đurić, novi ministar spoljnih poslova: Preko Kosova i Vašingtona do šefa srpske diplomatije!

Podeli vest

Novi ministar spoljnih poslova Marko Đurić na mesto šefa diplomatije dolazi sa pozicije ambasadora Srbije u SAD.

U periodu od 2020-2024, koliko je trajao njegov mandat ambasadora u SAD, Đurić je, po oceni mnogih, postavio osnove za novi stepen bilateralnih odnosa Srbije i SAD, jačajući diplomatske, političke i poslovne veze dve zemlje, a u SAD je organizovao i prvo veliko okupljanje srpske dijaspore kako bi obnovio bliskost srpskog naroda u rasejanju sa maticom. 

Njegove veze sa diplomatijom datiraju još od ranije. Naime, Đurić je od 2012-2014, bio najmlađi savetnik predsednika Srbije i rukovodio spoljnopolitičkim timom u Predsedništvu. Bio je šef pregovaračkog tima Srbije za poglavlje 35 u procesu pristupnih pregovora o pridruživanju Srbije i EU. 

Interesantno je da je osmislio i kodizajnirao Natalijinu ramondu - amblem koji je danas u Srbiji opšteprihvaćeno obeležje Dana primirja u Prvom svetskom ratu.

Ipak, novog šefa diplomatije najviše povezuju sa Kosovom, pre svega jer je šest godina, od 2014-2020. bio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju i to u izuzetno složenim političkim i bezbednosnim uslovima.

Rukovodio je timom koji je izgradio i kapitalno rekonstruisao 2.470 kuća i stanova za Srbe i druge građane Srbije na Kosovu - interno raseljene, povratnike i socijalno ugrožene i koji je u saradnji sa Eparhijom raško-prizrenskom u potpunosti ili delimično rekonstruisao 45 crkava, manastira i drugih objekata Srpske pravoslavne crkve, za šta je u ime Kancelarije za KiM od tadašnjeg patrijarha Irineja primio Orden kralja Milutina.

Tokom njegovog manadata na čelu Kancelarije inicirao je i sproveo niz drugih projekata od značaja za Srbe na Kosovu, poput povratničkog naselja „Sunčana dolina“, Turističko-zdravstvenog kompleksa „Rajska Banja“ u Banjskoj, novog porodilišta u Pasjanu, više novih domova zdravlja, vrtića, škola. 

Ostaće upamćeno njegovo brutalno hapšenje i prebijanje od strane kosovskih specijalaca pre šest godina, nakon čega je izveden pred sudiju za prekršaje. Odlučeno je da bude deportovan sa Kosova, sa obrazloženjem da je protiv njega "intervenisano na osnovu naloga o zabrani ulaska na Kosovo".

Bio je i šef radne grupe Vlade Srbije za unutrašnji dijalog o rešavanju pitanja KiM, a u septembru 2020. bio član državne delegacije Srbije na pregovorima Beograda i Prištine u Vašingtonu.

U periodu od 2012-2020. bio je šef pregovaračkog tima Srbije u dijalogu sa Prištinom.

Član je i jedan je od osnivača Srpske napredne stranke, u kojoj obavlja funkciju potpredsednika stranke.  

Nosilac je brojnih priznanja i nagrada: Ordena Njegoša III stepena koji dodeljuje Republika Srpska, Ordena Nikole Tesla, kao i goregopemutog Ordena kralja Milutina.

Po obrazovanju je pravnik, tečno govori engelski i hebrejski, služi se francuskim i ruskim, a u slobodno vreme voli da - trči. 

Oženjen je Andrijanom Đurić i otac je tri ćerke – Jovane, Milice i Đurđe.  


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kecmanovići danas dva puta u sudu! Roditelji dečaka ubice prvo na suđenju po krivici, a onda i po parničnoj tužbi
Hronika

Kecmanovići danas dva puta u sudu! Roditelji dečaka ubice prvo na suđenju po krivici, a onda i po parničnoj tužbi

Danas se u Višem sudu u Beogradu nastavlja suđenje u krivičnom postupku protiv bračnog para Kecmanović, Vladimira i Miljane, čiji je sin Kosta 3. maja prošle godine ubio devet učenka i radnika obezbeđenja OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, a odmah potom biće održano i pripremno ročište u parničnom postupku koji je pokrenuo dečak koji je ranjen u masakru.

21.05.2024

08:25

Sport

Kup: Zvezda pečatira sopstvenu moć, Voša ima priliku da zasija
Fudbal

Kup: Zvezda pečatira sopstvenu moć, Voša ima priliku da zasija

Crvenoj zvezdi da može da se hvali da je neprikosnovena u domaćim okvirima, a Vojvodini za popravljenje celokupnog utiska o tekućoj sezoni i sigurnu Evropu, otprilike tako bi se u jednoj rečenici moglo odgovoriti na pitanje šta kojoj ekipi znači osvajanje današnjeg Kupa Srbije u fudbalu.

21.05.2024

08:26

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija