• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

12.11.2023

16:05

Petković: Čist je bezobrazluk da Ponoš predsedniku Vučiću spočitava bilo šta u vezi sa KiM

Tanjug/Miloš Milivojević

Politika

Petković: Čist je bezobrazluk da Ponoš predsedniku Vučiću spočitava bilo šta u vezi sa KiM

Podeli vest

Direktor Kancelarije za KiM i član Predsedništva SNS Petar Petković izdao je saopštenje u kojem je rekao da je čist bezobrazluk što opozicionar Zdravko Ponoš bilo šta spočitava predsedniku Aleksandru Vučiću u vezi sa KiM.

Saopštenje prenosimo u celosti: 

"Ponoševe zlonamerne izjave o sastanku u Briselu, kao i maliciozne tvdnje da se predsednik Aleksandar Vučić na nešto obavezao stranim moćnicima, direktno je nastojanje da se uruši pozicija Srbije i oteža pregovaračka pozicija Beograda u dijalogu sa Prištinom. 

Naravno, ispostaviće se da nije prvi put da je Ponoš obmanuo javnost, jer u dijalog se naravno ne razume, ali zato zna da spletkari i laže, prikrivajući da je dobar deo obaveza iz dijaloga rezultat sporazuma koje je potpisivao Borko Stefanović dok je Ponoš bio na vlasti!

U tim sporazumima koji su potpisani 2011. godine, Ponoš je prihvatio da Borko potpiše priznanje carinskog pečata, kosovske lične karte, RKS tablice i prištinske vozačke dozvole. Ponoš se sada pravi naivan, ali upravo tzv. reciprocitet koji je Kurti uveo u odnosu na sporazum o slobodi kretanja, jeste direktna posledica sporazuma koji su doneti u vreme Ponoševe vlasti. 

Čist je bezobrazluk da sada Ponoš predsedniku Vučiću spočitava bilo šta u vezi sa Kosovom i Metohijom, kad je upravo zahvaljujući Vučiću povučeno 27 priznanja tzv. Kosova, dok je u Ponoševo vreme 85 država priznalo tzv. Kosovo. 

Sve vreme smo nastojali da maksimalno ublažimo negativne posledice Borkovih sporazuma, koji su nam naneli veliku štetu. Ali i pored svega toga, Vučić je jasno u lice rekao liderima EU, ali i mnogo puta brojnim svetskim zvaničnicima, kao i javnosti, da nikada neće priznati nezavisnost Kosova, niti dopustiti članstvo tzv. Kosova u UN i agencijama i organizacijama sistema UN. 

Podsetiću jos jednom da je predsednik Vučić biranim i preciznim rečima istakao da predlog EU o Nacrtu Statuta o ZSO može da bude osnova za dalje razgovore, ali da se takodje mora uvažiti i Nacrt Statuta Upravljačkog tima, kao i da sve u budućem Statutu ZSO, posebno kada je reč o nadležnostima, mora da bude u skladu sa sporazumima iz 2013. i 2015. godine.

S tim u vezi je jasno poručio i da može biti dogovoren samo onaj Statut koji je takodje i u skladu sa Rezolucijom 1244 i Ustavom Republike Srbije.

S druge strane, nema sumnje da Ponoš polazi od sebe kada govori o obavezama pred strancima, jer dok je bio na vlasti samo je ispunjavao naredbe zapadnih sila i uništio srpsku vojsku, ukinuo prištinski korpus, zbog čega je i dobio nadimak Nato general" - rekao je Petković. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM
Rezultati nisu konačni ali...

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM

Prema prvim rezultatima do sada prebrojanih glasova sa biračkih mesta kada je reč o predsedničkiom izborima u Severnoj Makedoniji, prednost kandidata VMRO-DPNE Gordane Šiljanovske Davkove u odnosu na Stevu Pendarovskog iz Socijaldemokratskog saveza (SDSM) je ogromna. Šiljanovska Davkova je dobila na 90 odsto obrađenih mesta podršku 481.217 glasača, a Pendarovski 216.902 birača!

08.05.2024

21:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija