• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

09.11.2023

13:15

Petković upozorava - Kurti sprovodi teror, progon i eskalatorne poteze nad srpskim narodom

printscreen/tanjug

Politika

Petković upozorava - Kurti sprovodi teror, progon i eskalatorne poteze nad srpskim narodom

Podeli vest

Direktor Kancelarije Petar Petković upozorio je da premijer lažne države Aljbin Kurti sprovodi teror i progon nad srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji i naglasio da Zajednica srpskih opština predstavlja jedini mehanizam opstanka i ostanka srpskog naroda na KiM

Saopštenje direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića prenosimo u celosti:

"Zajednica srpskih opština predstavlja jedini mehanizam opstanka i ostanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i odbijanje Prištine da punih deset godina ispuni svoju obavezu iz dijaloga direktno je omogućilo Aljbinu Kurtiju da sprovodi teror, progon i eskalatorne poteze nad srpskim narodom. ZSO nikada neće biti nevladina organizacija u čije okvire bi predstavnici pojedinih zapadnih predstavništava u Prištini želeli da je smeste. ZSO je najkonkretniji okvir i garant za očuvanje kolektivnih i individualnih prava, ali i ispregovaranih izvršnih nadležnosti za Srbe na Kosovu i Metohiji u najvažnijim društvenim, ekonomskim, političkim, kulturnim, razvojnim, privrednim i bezbednosnim pitanjima. 

Kao takva, svi dogovori o Statutu Zajednice srpskih opština i već utvrđenih nadležnosti srpskog naroda na KiM, po sporazumima iz 2013. i 2015. godine, moraju da budu u skladu sa Ustavom Republike Srbije, Poveljom Ujedinjenih nacija i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN. A upravo to je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić jasno i nedvosmisleno rekao u lice više puta međunarodnim zvaničnicima, uključujući poslednji sastanak u Briselu sa evropskim liderima!

Za nas je Ustav Republike Srbije svetinja, a na Kosovu i Metohiji i dalje je na snazi Rezolucija 1244 SB UN i nikakve konferencije za medije, niti pozivanje na takozvani kosovski ustavni sud, koji nema nikakav kredibilitet van pojedinih kabineta ili stranih ambasada, ne mogu da je suspenduju ili ponište. 

Zajednica srpskih opština sa konkretnim i jasno definisanim nadležnostima za srpski narod je ispregovarana pre više od deset godina u Briselu i ne može jedna izjava, niti nečija lista želja da poništi ono što je garantovala kompletna Evropska unija i na šta su svoj potpis stavili i predstavnici Beograda i Prištine. 

Ko ne želi da poštuje sporazume, ali i međunarodno pravo, neka ne pomišlja da jednostrano suspenduje sve važeće dogovore i sporazume iz Brisela iz 2013. i 2015. godine, kojima se jasno definišu nadležnosti ZSO i neka ne pomišlja da poništava sve dosadašnje tekovine dijaloga.
Nažalost, svedoci smo da sila ne mari za međunarodno pravo, ali mi od činjenica i principa nikada ne možemo i nećemo odustati.

Jedno treba svima da bude jasno - predsednik Vučić nikada na pritiske nije reagovao, ma sa koje strane oni dolazili i ma koliko siloviti bili i nastaviće da se snažno bori i za interese srpskog naroda i mir na Kosovu i Metohiji" - saopštio je Petković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija