• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

20.11.2023

11:02

Predsednik Vučić u SANU - Izuzetna čast i privilegija mi je da mogu da govorim na 182. godišnjicu osnivanja  (VIDEO)

printscreen

Politika

Predsednik Vučić u SANU - Izuzetna čast i privilegija mi je da mogu da govorim na 182. godišnjicu osnivanja (VIDEO)

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje obeležavanju Dana Srpske akademije nauka i umetnosti

Foto: printscreen

 

12.14 - Obraćanje predsednika Aleksandra Vučića

Predsednik Vučić se nakon dodeljenih nagrada obratio prisutnim akademicima i članovima Srpske akademije nauka i umetnosti.

- Meni je danas izuzetna čast i privilegija da mogu da govorim na 182. godišnjicu osnivanja SANU, a ono što smatram važnim jeste da smo svi mi koji se bavimo drugim poslovima prolazni a ono što jeste večno za naš narod jesu: SANU, SPC i srpska država - rekao je Vučić. 

Predsednik se dotakao predstojećih izbora u dobrom delu sveta koji će promeniti sliku tog istog sveta, a potom govorio i o Kosmetu, najvažnijem državnom i nacionalnom pitanju. On je rekao da je za nas i našu zemlju važno da je čuvamo a pored toga i ono što je važno za našu zemlju, a to je mir, pa i pod kamen da se sakrijemo ako treba i da čekamo povoljnu priliku da istina izađe na videlo jer sve ostalo što se nudi jeste šarena laža.

Predsednik je naglasio da očekuje još teža vremena u bliskoj budućnosti, nikad teža u savremenoj istoriji pa podsetio da država ulaže u nauku i kulturu, te podsetio na Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti.

Na kraju je čestitao srećan Dan SANU i besedu završio rečima "Živela Srbija"

Foto: Informer

 

 Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je svečanosti obeležavanja Dana Srpske akademije nauka i umetnosti.

Kako sa govornice, sa koje je nekad svoju pristupnu besedu čitao Milorad Pavić ja sebe mogu smatrati kadrim da pročitam nešto što sam napisao?
Kako u kući koju jedan Peter Handke smatra za svoju ja imam pravo da uzmem reč?
Kako da govorim o istoriji na istom mestu gde i veliki Ekmečić?
Kako da o umetnosti zborim u zgradi u kojoj je izlagao jedan Otašević?
Danas, nakon decenija pauze, država i Akademija ruku pod ruku rade na podizanju lestvice naše kulturno-obrazovne vertikale, jer želimo da sačuvamo naše nasleđe.
Srećan vam Dan Akademije Nauka. Živela Srbija!
- napisao je Vučić na instagram profilu "buducnostsrbijeav".

 

 

Medalja SANU za 2023. Godinu iz oblasti društvenih i humanističkih nauka dodeljena je Gojku Subotiću.

Foto: printscreen

 

Dodeljena je nagrada "Medalja SANU" za 2023.godinu iz oblasti prirodnih i tehničkih nauka Vladimiru S.Kostiću

Foto: printscreen

 

Foto: printscreen

 

Umetnički deo ceremonije "Zaveštanja", koji je priredio akademik Goran Petrović, tekst govorio dramski umetnik Nebojša Dugalić

Foto: printscreen

 

Nakon besede akademika Kneževića predstavljen je muzički deo programa u izvođenju Aleksandra Solunca, kompozicija kompozitora Ivana Jevtića.

Foto: printscreen

 

Knežević je, kako je napomenuo, pokušao da odgovori „na pitanje koje se povremeno javlja u javnosti, a ponekad i u malicioznom kontekstu osporavanja smisla i prava Akademije na samo njeno postojanje.

- Pokušaću, dakle, da dam jedno, nužno redukovano i pojednostavljeno, viđenje uloge Akademije u savremenom društvu i jedan mogući odgovor na pitanje koje se neretko postavlja, a to je da li su nacionalne akademije zapravo anahrone institucije! Srpska akademija nauka i umetnosti, kao uostalom i većina institucija ove vrste, može se odrediti kao dom najviših stremljenja i specifičnog društvenog položaja, pri čemu mi sebe vidimo u dvostrukoj ulozi: radnoj i počasnoj - rekao je Knežević.

Kako je u govoru poručio „ako se akademija ograniči samo na svoju reprezentativnu, počasnu ulogu, i ako se anahronim smatra takav način odavanja počasti ljudima koji su ostvarili značajne naučne i umetničke rezultate i dali važne doprinose svojoj sredini, svom narodu ili, zašto ne, celokupnoj ljudskoj zajednici, onda su i akademije valjda anahrone institucije“.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

- Ako, međutim, akademije u odgovarajućem društvenom okruženju postanu centri u kojima se susreću i prelamaju aktuelni stvaralački i intelektualni potencijali i tokovi, ako deluju kao stvarne „najviše naučne i umetničke institucije“ u svom okruženju, onda ne samo da to nisu anahrone institucije, već one predstavljaju prirodni sastavni deo savremene akademske zajednice i svakog civilizovanog društva. Naravno, akademije moraju da prate zbivanja u nauci i umetnosti, pojavu novih naučnih disciplina i umetničkih pravaca, da se tim promenama, sa merom opreza, pa i poželjne konzervativnosti, postepeno ali kontinuirano prilagođavaju, kako bi uspešno odgovorile izazovima vremena - rekao je Knežević.

Za njega nema dileme da u „Srpskoj akademiji nauka i umetnosti i među njenim članovima postoji jasna i puna svest o svim izazovima i teškoćama sa kojima se naša država i narod, ali i celo čovečanstvo, suočavaju u ovim izuzetno turbulentnim vremenima u kojima smo svedoci ubrzanog rastakanja do sada postojećeg sistema međunarodnih odnosa, a da se pri tom ne naslućuju čak ni obrisi nekog novog sistema koji bi nadomestio ovaj nestajući.

Foto: printscreen

 

SANU i njeni članovi nastoje da kroz svoje aktivnosti prepoznaju i razumeju te trendove i izazove i da ponude naučno zasnovane odgovore na niz otvorenih pitanja sa kojima se svi suočavamo: od opšte ljudskih problema klimatskih promena, zagađenja i ekološke perspektive naše planete, siromaštva i nejednakosti u razvoju, položaja i uloge malih država u svetskom poretku, do niza problema koji posebno pogađaju naš narod i našu sredinu, kao što su pitanje Kosova i Metohije, položaj našeg naroda u susednim državama, očuvanje duhovnog i materijalnog nasleđa našeg naroda, pitanja starenja naše populacije i demografske budućnosti Srbije, zdravlja i lečenja našeg stanovništva, energetske bezbednosti i izazova koje sobom nosi veštačka inteligencija, stvaranja zdrave sredine u kojoj će odrastati naši potomci - rekao je Knežević.

Foto: Informer

 

Prema njegovim rečima „već i samo letimična analiza aktivnosti SANU u proteklom periodu pokazuje da su upravo te ključne teme dominirale u aktivnostima akademika i da je održan niz veoma značajnih i uspešnih naučnih skupova, rasprava, tribina i predavanja na kojima su ova i druga ključna pitanja razmatrana i davani predlozi za njihovo razrešavanje ili makar za pokušaje pomeranja nekih od njih sa mrtve tačke“.

- Bez pretenzija da tvrdimo da smo na sve njih uspeli da pronađemo prave odgovore, mislim da se ipak radi o značajnim aktivnostima.Na uspeh ili neuspeh Akademije u kreiranju društvene svesti, na njen manji ili veći upliv na društvene tokove, naučni i umetnički ugled, ona u najvećoj meri sama utiče, svojim radom i aktivnostima koje sprovodi, vrednostima koje promoviše i standardima koje primenjuje. Već sam u više navrata isticao da su u tom smislu u prethodnom periodu učinjeni značajni pozitivni pomaci i da je SANU postala uzorna, dobro organizovana i funkcionalna ustanova u žiži kulturnog, naučnog, umetničkog i, uopšte, intelektualnog života u srpskoj sredini. U tom okruženju je i njen autoritet neupitan, uvažava se ono što Akademija čini i šta ima da kaže; izvan njega nešto manje, a ima i onih, srećom relativno malobrojnih, pojedinaca koji njen rad kritikuju i osporavaju - rekao je Knežević.

Foto: Informer

 

Kako Knežević ističe postoji poseban aspekt društvene uloge Akademije koji se, kako svedoče inicijative koje dolaze iz međunarodnih akademijskih asocijacija, odnosi na sve institucije ovog tipa u Evropi i svetu.

- SANU ostaje nacionalna akademija duboko ukorenjena u naš narod i društvo, spremna da pruži svaku moguću i stručnu pomoć na sva pomenuta i strulna pitanja - naglasio je Knežević.

Predsednik SANU naglasio je da među članovima Akademije postoji svest o svim opasnostima i otvorenim pitanjima sa kojima se svi suočavamo a koji pogađaju naš narod i našu sredinu, ali i ostatak sveta poput klimatskih promena i veštačke inteligencije, bede i siromaštva u svetu.

- Kad je reč o našem narodu, to je pre svega pitanje Kosmeta, starenje našeg stanovništva - rekao je Knežević.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

Predsednik SANU je podsetio na korene i nastanak Akademije pa održao besedu rekavši da je to dom najviših stremljenja.

Svečanosti prisustvuje i patrijarh SPC Porfirije a prvi se zvanicama obratio predsednik SANU akademik Zoran Knežević.

Svečanost, kojoj prisustvuju patrijarh srpski Porfirije, ministarka kulture Maja Gojković, kao i članovi SANU počela je intoniranjem himne „Bože pravde“.

Foto: printscreen

 

Srpska akademija nauka i umetnosti obeležava danas danas 182. godine od osnovanja, a svečanosti prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Tom prilikom biće dodeljene nagrade Medalja SANU za 2023. godinu iz oblasti prirodnih i tehničkih nauka i iz oblasti društvenih i humanističkih nauka.

U muzičkom delu programa biće izvedena dela kompozitora akademika Ivana Jevtića, kao i umetnički segment „Zaveštanja“, koji je priredio akademik Goran Petrović.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija