• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

22.11.2023

08:44

Netačne tvrdnje hrvatskog ministra! MSP Srbije demantuje Radmana: Novaković nije kršio Bečku konvenciju

Informer

Politika

Netačne tvrdnje hrvatskog ministra! MSP Srbije demantuje Radmana: Novaković nije kršio Bečku konvenciju

Podeli vest

Povodom odluke Zagreba da srpskog diplomatu u Zagrebu proglasi personom non grata, kao odgovor na isti potez srpskih vlasti prema hrvatskom diplomati u Beogradu, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je da su netačne tvrdnje da se prema srpskom konzulu primenjuju recipročne mere.

Konzul Petar Novaković nijednog trenutka nije prekršio odredbe Bečke konvencije, niti je u Zagreb upućen da obavlja političke, već konzularne poslove, navode iz MSP-a.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije odbacuje razloge koje je hrvatska strana navela kao obrazloženje odluke da se savetnik Ambasade Srbije u Hrvatskoj proglasi personom non grata.

Kako je saopšteno iz MSP-a, takva odluka ne može biti pitanje reciprociteta, već pitanje da li je neko prekršio Bečku konvenciju ili ne.

"Netačne su tvrdnje ministra Grlić Radmana i Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske da se radi o recipročnim merama prema srpskom konzulu u Ambasadi Republike Srbije u Zagrebu, budući da on svojim delovanjem u Republici Hrvatskoj nijednog trenutka nije prekršio odredbe Bečke konvencije, niti je u Zagreb upućen da obavlja političke, već konzularne poslove", piše u saopštenju.

Ističe se i da je srpski konzul na dužnost stupio polovinom septembra 2023. godine.

"Zahtevamo od hrvatske strane da nam dostavi dokaze i upozna javnost na koji način je on mogao u roku od dva meseca od stupanja na dužnost da prekrši odredbe Bečke konvencije", navodi se u saopštenju.

MSP ističe da u slučaju srpskog konzula Petra Novakovića nema nikakvih dokaza.

"Dok je u slučaju hrvatskog diplomate Hrvoja Šnajdera reč o dokaznim radnjama koje predstavljaju grubo kršenje Bečke konvencije, o čemu je hrvatska strana obaveštena", piše u saopštenju.

MSP poziva hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova da uloži dodatne napore u cilju popravljanja narušenih odnosa dve države, umesto što, kako navodi, #svojim potezima dodatno podriva dobrosusedske odnose i mir i stabilnost u regionu#.

MSP je juče doneo odluku da prvog sekretara u Ambasadi Republike Hrvatske u Beogradu Hrvoja Šnajdera proglasi za personu non grata.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija