• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti, Informer.rs

30.12.2023

07:55

Bedemi ćutanja oko "žute kuće"! Odlazak Martija otvorio i pitanje šta će biti sa predmetom o zločinima nad Srbima

Shutterstock/Printscreen

Politika

Bedemi ćutanja oko "žute kuće"! Odlazak Martija otvorio i pitanje šta će biti sa predmetom o zločinima nad Srbima

Podeli vest

Brojne indicije, po svoj prilici, potvrđuju da su, u periodu neposredno po okončanju oružanog sukoba, a pre nego što su međunarodne snage realno mogle da preuzmu kontrolu nad regionom i ponovo uspostave kakav-takav red i zakon, nekim zarobljenicima vađeni organi, koji bi potom bili poslati u inostranstvo radi transplantacije. Pomenuto odstranjivanje organa vršilo se na teritoriji Albanije, na jednoj klinici u blizini mesta Fushe-Kruje.

Ovako je nekadašnji izvestilac Saveta Evrope Dik Marti, koji je preminuo pre dva dana, u izveštaju pod naslovom "Nehumano postupanje prema ljudima i nelegalna trgovina ljudskim organima na Kosovu", 2010. obavestio svet o zločinima bez presedana nad ubijenim Srbima, pišu Novosti

U vreme kada se našoj zemlji malo verovalo, Marti je iskoristio dugogodišnje tužilačko iskustvo, opisao dešavanja u "žutoj kući" u mestu Ripe, krajem devedesetih i početkom dvehiljaditih, gde su, u improvizovanim prostorijama rađeni testovi otetim Srbima, oni su zatim ubijani, a njihovi organi završavali na crnom tržištu u inostranstvu.

Na osnovu njegovih otkrića osnovan je Specijalizovani sud za zločine na Kosovu i Metohiji, na optuženičkoj klupi sede nekadašnji lideri tzv. OVK koje Marti u izveštaju spominje kao vođe kriminala na KiM, ali ni u jednoj optužnici se ne spominje "žuta kuća".

Niko sa preciznošću ne može da kaže hoće li se ovaj slučaj naći na stranama optužnice, ali nedavne reči predsednice Specijalizovanog suda Ekaterine Tranefilove ne ulivaju nadu:

- Možda su u toku istrage kosovskih ili albanskih vlasti, jer se "žuta kuća" nalazi na teritoriji Albanije, ali u dosadašnjim optužnicama nema optužbi na ovaj račun.

Još 2018. Radna grupa koju je formirao Odbor za Kosovo i Metohiju napravila je dosije "žuta kuća" i sva dokumentacija je data tužiocima u Hagu. Poslanik SNS Milovan Drecun rekao je da je najmanje osam svedoka govorilo o ovom zločinu.

Advokat Zoran Živanović kaže da može da se podigne nova optužnica za "žutu kuću" pred Specijalizovanim sudom protiv ljudi kojima se već sudi, poput nekadašnjeg predsednika tzv. Kosova Hašima Tačija i lidera tzv. OVK ili protiv nekih drugih. Naravno, niko ne može znati, hoći li se to i desiti.

Ipak, i sam Marti koji je obelodanjivanjem izveštaja učinio ogroman korak ka istini i pravdi, govorio je da i pored toga što su "početkom 2000. postojali pojedini konkretni dokazi o trgovini organima pripadnici međunarodnih snaga zaduženih za ovaj region nisu našli za shodno da detaljno ispitaju pomenute okolnosti ili su to učinili samo delimično i površno".

- Predstavnici Međunarodnog tribunala za bivšu Jugoslaviju vodili su inicijalnu istragu, ali su je posle izvesnog vremena prekinuli. Predstavnici međunarodnih organizacija na Kosovu favorizovali su pragmatični politički pristup, smatrajući da po svaku cenu treba dati prednost kratkoročnoj stabilnosti, pri čemu su žrtvovana neka važna načela pravde - napisao je Marti.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija