• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

14.01.2024

21:34

Dačić o naoružavanju Prištine: To ne doprinosi miru i suprotno je Rezoluciji 1244

Printscreen/TV Pink

Politika

Dačić o naoružavanju Prištine: To ne doprinosi miru i suprotno je Rezoluciji 1244

Podeli vest

U večerašnjoj, jubliarnoj 200. emisiji gosti Hit Tvita su Ivica Dačić, lider SPS-a, Milica Đurđević Stamenkovski, predsednica Zavetnika, Vladimir Radomirović, glavni urednik Pištaljke.

Na početku gosti su komentarisali naoružavanje Prištine. Komentarišući ovaj predlog Dačić je rekao da to što se dešava nema veze sa odnosom sa Srbijom, već da je reč o strateškom događaju, a to je potpomaganje SAD nezavisnosti takozvanog Kosova.

Ako krenemo od početka, ko je naoružavao OVK-a? Ona je dobijala naoružanje od Nemačke, SAD-a, ali i islamskih zemalja. Kada je bio rat 1999. godine, to je bilo otvoreno sadejstvo sa Albanijom - kazao je Dačić.

On je zatim citirao Zorana Đinđića rekavši da je on u pismu svetskim liderima rekao da dok Srbija sedi za pregovaračkim stolom, njoj se sprema nezavisnost Kosova.

- Ovo je sve suprotno Rezoluciji 1244, koja je doneta sa ciljem demilitarizacije OVK, koji su oni praktično pretvorili u Vojsku Kosova - rekao je Dačić i dodao da ovo nije izolovana situacija.

Foto: Printscreen/TV Pink

 

Dačić je naglasio da je očigledno da je cilj jačanje kosovske nezavisnosti, kroz naoružavanje i istakao da to ne doprinosi miru.

Đurđević Stamenkovski rekla je da postoji nekoliko razloga što se ovo dešava i da je reč o raketama koje se mogu ispaliti sa ramena i koje gađaju tenkove tamo gde su najslabiji.

- Mi moramo da konstatujemo da to što je ambasador Hil jeste uradio nastavak naoružavanja separatista na KiM. Oni to rade decenijama unazad - ocenila je ona.

Foto: Printscreen/TV Pink

 

Kako je rekla, stiče se utisak da se Srbija trudila , a da oni rade na projektu "Velike Albanije".

- Na ovo treba reagovati trezveno, podsetiti da su ove sisteme isporučili Ukrajini - navela je Đurđević Stamenkovski i ocenila da SAD svoje saveznike naoružava, a onda ih ostavlja na cedilu.

Kako je rekla, naš stav prema Kosovu i Metohiji je integrisan u Ustavu i odnos našeg naroda se ne može promeniti.

- Kosovo i Metohija ne smeju biti kamen spoticanja - istakla je Đurđević Stamenkovski i naglasila da KiM treba biti tema u kojoj treba biti jedinstven.

Đurđević Stamenkovski istakla je da je albanski lobi u ofanzivi i da se Osmanijeva sastala sa papom Franjom.

Radomirović je rekao da smo mi mala zemlja, ali jako važna i da postoje i pravna i politička sredstva koja po ovom pitanju možemo da iskoristimo.

- Oba rešenja su vezana za same SAD - ocenio je Radomirović i dodao da mi treba više da radimo na tome da više koristimo našu dijasporu.

- Treba koristiti te ljude i njihovu ljubav prema Kosovu i Metohiji, znajući da tamo postoje mnoge organizacije, kojima treba pomoći i iskoristiti političku strukturu u SAD da se promeni odnos prema našoj zemlji - naveo je Radomirović.

Foto: Printscreen/TV Pink

 

Govoreći o nejednakim standardima istakao je da je to nastavak politike devedesetih.

Dačić se nadovezao kako ništa ne može biti čudno ni kada vidimo odnos Turske prema Kosmetu, jer oni i dalje njega smatraju, kao i Bosnu i Hercegovinu isturenim delom Osmanskog carstva.

- Ovde je reč o strateškim interesima, oni hoće nezavisno Kosovo. Mi moramo da budemo oštri, ali i mudri. Nije bila Rusija ta koja je kreirala krizu na prostoru Jugoslavije, oni su tada imali svoju krizu... Mi treba da se naoružavamo - kazao je Dačić i dodao da ne treba da se brinemo šta će neko oko toga da kaže.

Upitan o komentarima opozcije i podsmehu na temu naoružavanja Srbije Dačić kaže da je opozicija protiv svega što Vučić radi.

Foto: Printscreen/TV Pink

 

- Šta je njihova koncepcija, politika, šta mi treba da radimo na temu KiM? Njihov predlog je pomirenje. Kakvo pomirenje? Oko čega da se pomirimo. Lepo treba da se kaže za šta su - naveo je Dačić.

Đurđević Stamenkovski istakla je da je zarad građana važno naglasiti da čak i kada bi Srbija rekla ''da'' našim tlačiteljima, to ne bi bio kraj.

- Mi treba da priželjkujemo promenu vlasti u SAD, što neće dovesti do velikih zaokreta, ali će dovesti do toga da svoje ciljeve Srbija postavi kao legitimne - ocenila je ona.

Radomirović je naveo da bi neprihvatanje mandata bilo neprihvatanje volje birača.

- Mislim da opozicija treba da bude u Skupštini, da to treba da bude platforma na kojoj iznose svoj program... Tamo treba da se diskutuje o programima i idejama i da se zna da se vlast menja na izborima. Mislim da je opozicija Srbija protiv nasilja bila previše opuštena pred izbore i da su mislili da je dovoljno da se samo pojave - kazao je on.

Radomirović je naveo da do danas nije video dokaze da je došlo do izborne krađe, na čemu insistira pomenuti deo opozicije.

Upitan o Zelenoviću koji nije uspeo da dobije mandate, a zagovara da se ne uđe u Skupštinu Radomirović kaže da oni tek nemaju šta da izgube.

Foto: Printscreen/TV Pink

 

- Opet kažem, mesto za političku debatu je Narodna skupština - naglasio je Radomirović.

Đurđević Stamenkovski rekla je da ima 1.000 razloga da ne bude zadovoljna rezultatima izbora i da nije zadovoljna vremenom za predstavljanje u kampanji.

- Uporedo sa tim tekao je proces dehumanizacije mene i liste, listu smo naslovili kao "Nacionalno okupljanje" - navela je ona i dodala da se izborni porazi dešavaju, dolaze i prolaze, ali da se čast i dostojanstvo samo jednom gube.

Đurđević Stamenkovski je naglasila da je stranka osnovana zbog otadžbine i naroda i da su zbog toga osudili sve što je uradila ''Srbija protiv nasilja'' nakon izbora.

Upitana zašto nije došlo do jedinstva desnih stranaka, ona je rekla da do toga nije došlo jer nisu želeli da se obavežu na podršku Draganu Đilasu, što je, kako kaže, tražio Miloš Jovanović.

- Naša jedina pozicija je put nacionalnog interesa - istakla je Đurđević Stamenkovski.

Foto: Printscreen/TV Pink

 

Kako je naglasila, ceo taj politički blok je na svim okupljanjima isturio zastavu Evropske unije, te su bili iskreniji nakon, nego pre izbora.

Svako ko danas evrofanatično nastupa je automatski za priznanje Kosova - rekla je predsednica Zavetnica i istakla da oni nikada neće biti opozicija koja piše pritužbe evropskim institucijama:

Nemam nameru da se dokazujem kao opozicija, već kao neko ko zastupa nacionalne interese... Istina je da su zapadne službe sprečile ujedinjenje desnice preko nekih drugih, a ne Zavetnika...

Upitan o budućnosti saradnje ''Srbija protiv nasilja'' i DSS-a Radomirović kaže da stvarno ne vidi kako bi oni mogli da sarađuju, ali da verovatno postoji opcija da Dragan Đilas može da plati neke stranke.

- Onda bismo mogli da govorimo i o kraju novog DSS-a - ocenio je Radomirović i dodao da poznaje mnoge koji nisu DSS-u dali podršku na izborima zbog najavljene saradnje sa Đilasom.

Upitan o opcijama o prihvatanju mandata opozicije Dačić kaže da mu nije jasno kome takve opcije padaju na pamet.

- Iz mog iskustva nikada nisam čuo za to da neko postavlja Hamletovsko pitanje ''Uzeti mandate ili ne''. Postavlja se pitanje zašto su onda učestvovali na izborima. Mislim da je to jedna od šizofreničnih ideja - ocenio je Dačić.

Kako je rekao, možda je neko pogrešno protumačio poslovnik i misli da tako možda neće moći da bude konstituisana Skupština.

Foto: Printscreen/TV Pink

 

- To nisu ozbiljne koalicije, to su koalicije idi mi, dođi mi - naglasio je Dačić.

Upitan hoće li biti u vlasti Dačić je rekao da je nakon izbora razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da su se dogovorili o nastavku saradnje, samo da ne zna da li će on biti na nekoj funkciji.

Govoreći o ovom predlogu Dačić je rekao da neki hoće da kažu da smo mi neki pioni, što nije slučaj.

- Kamerona treba da bude sramota, dovoljno je da izađe iz kancelarije i videće mural Britanika - naveo je Dačić i upitao kako ih nije sramota:

Čija je Kurti produžena ruka? Vaša. Može on da bude Kameron koliko hoće, ali to da mu prećutim, nikada neću.

Radomirović je rekao da se i ranije govorilo kako je to sve devedesetih išlo, tako to rade i sada, proglase nas za zagovornika ruskih interesa, a onda u medijima koji su pod njihovom kontrolom dalje raspredaju te činjenice.

- Pozicija Srbije je takva da Srbija može da razgovara sa svima i da mnogi žele da čuju šta Srbija misli - naveo je Radomirović.

Đurđević Stamenkovski kaže da je jako važna i značajna poseta predsednika Vučića Ruskom domu.

- Naše bratstvo je skovano rame uz rame u borbi za slobodu - ocenila je ona i istakla da Srbija nije ničiji proksi i da je svoj integritet dugo gradila.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)
Partizan

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)

Trener fudbalera Partizana Albert Nađ imenovan je pre dva dana za šefa stručnog štaba crno-belih i tom prilikom potpisao je ugovor na godinu i po dana. Međutim, to suštinski ne mora ništa da znači i od više faktora zavisi koliko će se Nađ zaista zadržati na poslu o kojem je sanjao.

01.05.2024

14:01

Specijalac, kriminalac i folk zvezda, a majstori s loptom!
Showtime

Specijalac, kriminalac i folk zvezda, a majstori s loptom!

Bio bih vojnik specijalnih jedinica da nisam postao profesionalni fudbaler, kaže štoper Genta Stefan Mitrović za Informer, dok napadač Ferencvaroša Aleksandar Pešić otkriva da je kao mali sanjao da drži mikrofon i puni hale, a ne da bude golgeter.

01.05.2024

09:38

Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)
Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)

Veliki broj njujorških policajaca ušao je u utorak uveče na Univerzitet Kolumbija i priveo oko 50 propalestinskih demonstranata, nekoliko sati nakon što je gradonačelnik Njujorka poručio da protest studenata koji dve nedelje paralizuje tu obrazovnu instituciju "mora odmah da se okonča".

01.05.2024

12:17

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15