• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer, Novosti

17.01.2024

08:08

Trojka u trci za pročelje Skupštine! Već se spekuliše o kandidatima za predsednika parlamenta

Tanjug/P. Vučković

Politika

Trojka u trci za pročelje Skupštine! Već se spekuliše o kandidatima za predsednika parlamenta

Podeli vest

Skupština Srbije biće konstituisana najkasnije 11. februara, ali je i dalje nepoznato ko će predvoditi 14. parlamentarni saziv od početka devedesetih. U igri su, prema nezvaničnim saznanjima, Vladimir Orlić koji je i sada imao ulogu predsedavajućeg, ali i ministar rada i socijalne politike Nikola Selaković, pa i premijerka Ana Brnabić.

Za dosadašnju predsednicu Vlade, prvi čovek Srbije Aleksandar Vučić je nekoliko puta rekao da neće više biti premijerka. Njeno ime se u više navrata pominjalo i na nekom od ambasadorskih mesta - najčešće je bila "viđena" za Sjedinjene Američke Države. Selakovića je više puta do sada Vučić postavljao na bitna mesta - bio je ministar pravde, generalni sekretar Predsedništva, a sada rukovodi sektorom rada. Međutim, nije isključeno ni da se za naredni saziv pojavi i neko neočekivano lice, a u sklopu najava naprednjaka da će promešati karte u uvesti novi energiju posle izbora.

Srpska napredna stranka je pre dva dana sumirala rezultate parlamentarnog, pokrajinskog i lokalnog glasanja, koja su održana 17. decembra prošle godine i ocenila ih je kao uspešne. Predsednik SNS Miloš Vučević izjavio je da će nova Skupština biti konstituisana u zakonskom roku od 30 dana, koji je počeo da teče 12. januara kada je Republička izborna komisija saopštila konačne rezultate izjašnjavanja za parlament.

Uverenja do 22. januara

POSLANICI koji su izabrani na listama dobiće uverenja o dodeljenim mandatima najkasnije do 22. januara. U parlament je ušlo deset lista, od kojih je pet manjinskih. Prvu sednicu parlamenta vodiće najstariji poslanik i on će biti na poziciji predsedavajućeg sve do izbora novog predsednika parlamenta. Kada se konstituiše Skupština, počinju da teku rokovi za formiranje nove vlade. Ministri i premijer moraju biti izabrani najkasnije 90 dana od kada je održana prva sednica zakonodavnog doma. Vučić je ranije najavio da se neće čekati toliko i da će Srbija dobiti vladu tokom februara. 

- Iako i sami imamo većinu, uključićemo i Savez vojvođanskih Mađara, ali ćemo razgovarati i sa bošnjačkim strankama, Socijalističkim partijom Srbije, a ne isključujem i neke druge. Nećemo žuriti sa konstituisanjem vlasti, želimo da pokažemo da imamo snage i za nova lica. Nismo razgovarali o personalnim rešenjima za predsednika vlade, niti o predsedniku Skupštine Srbije. Prvo ćemo razgovarati o tome kako ćemo konstituisati Skupštinu, a onda o sastavu Vlade. Ova stranka ima potencijal da ponudi više kvalitetnih kandidata za premijera - rekao je Vučević.

Inače, od 1991. godine do danas na mestu predsednika parlamenta bilo je 15 ljudi. To su Slobodan Unković, Aleksandar Bakočević, Zoran Lilić, Zoran Aranđelović, Dragan Tomić, Dragan Maršićanin, Nataša Mićić, Predrag Marković, Tomislav Nikolić, Oliver Dulić, Slavica Đukić Dejanović, Nebojša Stefanović, Maja Gojković, Ivica Dačić i Vladimir Orlić. Na mestu predsednika od kada su naprednjaci došli na vlast bili su članovi njihove stranke, osim u jednom mandatu kada je predsedavao Dačić.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija