• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

23.01.2024

13:43

Nastavljeno suđenje bivšim pripadnicima zločinačke OVK - Šalji produžen pritvor za još dva meseca

Printskrin video

Politika

Nastavljeno suđenje bivšim pripadnicima zločinačke OVK - Šalji produžen pritvor za još dva meseca

Podeli vest

Pripadniku nekadašnje zločinačke OVK Pjetru Šalji produžen je pritvor za još dva meseca, uz napomenu da postoji opasnost od bekstva.

Osim što je optuženom produžen pritvor, naloženo je advokatu žrtve da, ako to želi, podnese predloge za naredno ročište za određivanje pritvora optuženom najkasnije do utorka, 5. marta, a odbrani da podnese podneske za naredno ročište o pritvoru optuženog, po želji, najkasnije do utorka, 12. marta 2024.

Podseća se da je u četrnaestom rešenju o pritvoru Sudsko veće utvrdilo da postoji osnovana sumnja da je optuženi počinio više krivičnih dela i utvrdilo da nema okolnosti koje bi mogle da izmene te definicije.

U odluci se navodi i da se ostaje pri stavu da opasnost od bekstva postoji, uz obrazloženje da je suđenje pri kraju i da bi to dodatno povećalo rizik.

Šaljina odbrana smatra da je nastavak pritvora za optuženog nezakonit.

- Odbrana smatra da je produženje pritvora optuženom nezakonito i da mu je zagarantovano puštanje uz jemstvo jer nije dokazano da je njegov pritvor neophodan u vreme ispitivanja - navodi odbrana.

Šalja je uhapšen 16. marta 2021. u Belgiji, a u Specijalizovana veća tzv. Kosova prebačen je 15. aprila iste godine.

Prema optužnici, tereti za individualnu krivičnu odgovornost u različitim oblicima za ratne zločine kao što su samovoljno zatvaranje, okrutno postupanje, mučenje i protivzakonito ubijanje.

Ti zločini su izvršeni u periodu od 17. maja 1999. do 5. juna 1999. godine nad licima koja su bila zatočena u fabrici metala u Kukešu, Albaniji, koju je koristila OVK.

Šalja se na početku suđenja izjasnio da nije kriv i rekao da su sve optužbe protiv njega izmišljene.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija