• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

15.01.2024

08:53

Danas se nastavlja suđenje Tačiju - Gust raspored zasedanja ove godine, do avgusta preko 80 dana u sudnici

printscreen

Politika

Danas se nastavlja suđenje Tačiju - Gust raspored zasedanja ove godine, do avgusta preko 80 dana u sudnici

Podeli vest

Suđenje nekadašnjim liderima tzv. Oslobodilačke vojske Kosova Hašimu Tačiju, Redžepu Selimiju, Kadriju Veseliju i Jakupu Krasnićiju nastavlja se danas, pred Specijalizovanim sudom u Hagu za ratne zločine na Kosovu i Metohiji, posle zimske pauze.

Predviđeno je da rad tokom godine bude intenzivan i u kalendaru je već zakazano preko 80 sudskih zasedanja. Prošlu godinu obeležila su i svedočenja o zlodelima "četvorke", ali i pokušaju da utiču na svedoke. Upravo zbog toga, Tačiju, Veseliju i Selimiju bile su uskraćene posete, a kasnije su određeni uslovi pod kojima mogu primati goste. Prethodno je utvrđeno da su posetioce koristili da prenesu poruke svedocima i tako im pretili i zastrašivali ih da ne svedoče. I svedoci koji su dolazili u sudnicu su govorili o praksi zastrašivanja svedoka na Kosovu i Metohiji, a neki su, kada je došlo vreme da govore pred sudom, pričali da se ne sećaju šta su ranije pričali tužiocima. 

Poslednji svedok koji je govorio prošle godine bio je Dejan Jevtić koji je bio otet i zarobljen u Budakovu, gde su ga pripadnici tzv. OVK tukli. Sa njim su bila zarobljena još dvojica Srba, Stanko Stanković i Krsta Jeftić. 

- Nismo dobili ništa osim batina! - rekao je Jevtić na pitanje tužilaštva Specijalizovanog suda u Hagu: "Da li ste dok ste bili zatočeni u Budakovu, opština Suva Reka, dobijali vodu, hranu, zdravstvenu zaštitu i da li vam je dolazio neko od porodice u posetu?"

Ispričao je i da su ga otele komšije sa kojima je godinama živeo u miru i čak su se i posećivali za verske praznike. Kada su ga oteli imao je 19 godina.

Tači, Selimi, Krasnići i Veseli terete se za ratne i zločine protiv čovečnosti, mučenja, protivpravna zatvaranja i najmanje 102 ubistva na Kosovu i Metohiji i severu Albanije. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija