• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

31.01.2024

14:11

Šiptar tvrdi da je jači od SAD i EU! Kurti: Ukidamo dinar, o tome neću ni da pregovaram!

Ata images

Politika

Šiptar tvrdi da je jači od SAD i EU! Kurti: Ukidamo dinar, o tome neću ni da pregovaram!

Podeli vest

Takozvani "premijer" privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je da su odluke takozvane centralne banke Kosova (CBK) nezavisne i da ona samo radi svoj posao, prenosi Koha.

- U četiri opštine na severu postoje četiri filijale banaka i postoji 15 nebankarskih finansijskih institucija u koje se mogu slati doznake i uplate i u kojima se mogu primati u evrima. Evro je valuta koja nam dolazi iz EU, ne govorimo da hoćemo da uvedemo albansku valutu lek ili novu dardansku valutu sa Kosova, već evro, evro kao jedino sredstvo plaćanja i kupovine, jasno definisano na Kosovu, i to nije pitanje koje je predmet pregovora - naglasio je Kurti.

On je istakao da su propisi tzv. CBK-a u skladu sa ustavom i zakonom.

- Odluke Centralne banke Kosova su nezavisne odluke, jer je CBK nezavisna institucija, pravila koja donose, propisi koje odobravaju su u potpunosti u skladu sa Ustavom i zakonom i verujem da moramo ostaviti CBK i guvernera Ahmeta Ismailjija da na miru rade svoj posao jer je dobio poverenje Skupštine - rekao je Kurti.

Prema njegovim rečima, Ismailji radi veoma dobro i tačno je objasnio da je na tzv. Kosovu jedina valuta razmene, kupovine i prodaje evro.

- Ne želimo nikoga da kaznimo, već samo da uvedemo zakonitost, ustavnost i regularnost, čak i na severu Kosova i svuda gde ima Srba na Kosovu, a to je zajednica koja takođe ima mene za premijera i Ahmeta Ismailjija kao guvernera. Svedoci smo da velika većina njih ima bankovne račune u bankama Kosova, a ako nemaju, mogu da otvore tekući račun i besplatno ga održavaju - rekao je Kurti.

Kurti ovom prilikom nije govorio o zahtevima međunardne zajednice da suspenduje primenu uredbe o ukidanju dinara na KiM, piše Koha. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija