• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

28.02.2024

10:57

Ameri na ivici živaca! Stejt department: Kurti mora da razgovara o zabrani dinara!

Shutterstock, Reuters

Politika

Ameri na ivici živaca! Stejt department: Kurti mora da razgovara o zabrani dinara!

Podeli vest

Stejt department saopštio je da razgovori u Briselu o uredbi takozvane "centralne banke Kosova" koja zabranjuje platni promet u dinarima na Kosovu i Metohiji moraju hitno da se nastave, prenosi Gazeta ekspres.

- Dijalog kojim posreduje Evropska unija pravi je kanal za rešavanje pitanja normalizacije odnosa između Kosova i Srbije - rekao je portparol Stejt departmenta za Radio Slobodna Evropa komentarišući razgovore koji su vođeni u utorak.

Dodao je da su Sjedinjene Države bile jasne u izražavanju zabrinutosti u vezi s tom novom regulativom.

Ponovio je pozive Kosovu i Srbiji da smanje tenzije i angažuju se "ozbiljno i hitno", u nastojanju da "ostvare miran i produktivan odnos u okviru dijaloga koji omogućava EU".

Specijalni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak rekao je da su mnoga politička pitanja ostala bez odgovora te da su potrebni dodatni sastanci.

Guverner CBK-a Ahmet Ismailji, koji je predvodio kosovsku delegaciju, rekao je da se o uredbi nije razgovaralo, već o mogućnostima koje ona nudi za transfer sredstava iz drugih zemalja na Kosovo.

Delegaciju Srbije predvodio je glavni pregovarač Petar Petković, koji je rekao da propis CBK-a zahteva rešenje na političkom nivou.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija