• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs / in4s.net

07.03.2024

14:57

Deda mu iz Austrougarske! Lažirao biografiju! Ovo je milovac Oskar Huter koji je napao Srbe na Cetinju!

Skupština Crne Gore

Politika

Deda mu iz Austrougarske! Lažirao biografiju! Ovo je milovac Oskar Huter koji je napao Srbe na Cetinju!

Podeli vest

Oskar Huter, poslanik DPS-a kojim i dalje neformalno rukovodi Milo Đukanović, napao je danas predstavnike Srba u Skupštini Crne Gore. Njegovom biografijom bavio se portal IN4S, čiji tekst prenosimo u originalu i celosti.

Кada se pojavio u novom sazivu Skupštine Crne Gore kao poslanik ispred DPS-a, široj crnogorskoj javnosti je zaparalo uši njegovo neuobičajeno ime i prezime za ovdašnje prilike.

Oštre i ne baš tako odmjerene retorike, Oskar Huter je ubrzo svima stavio do znanja da je riječ o čovjeku koji stoji čvrsto na temeljima Đukanovićeve političke zaostavštine.

Ni manje, ni više od svojih kolega iz poslaničkog kluba na meti Huterovih diskusija našle su se Srpska pravoslavna crkva, trobojke, srpski politički i nacionalni izraz, istorijsko pamćenje srpskog naroda...

Međutim, kada to čine lica koja se prezivaju Nikolić, Vuković, Eraković – nekako smo navikli na bogatu tradiciju otpadništva i prevjeravanja, i to ne bi bilo, niti je, neko veliko iznenađenje.

Ali, kada to čini osoba koja se potpisuje i odaziva kao Oskar Huter, onda se u svima nama bude stare traume iz vremena bečke i nacifašističke strahovlade.

Tako bi i ostalo da na posljednjoj sjednici Skupštine Crne Gore, usljed žustre kritike na račun predsjednika Andrije Mandića zbog isticanja trobojke u kabinetu prilikom posjete mitropolita Joanikija, poslanik Huter nije izjavio da je njegov prađed bio istaknuti ljekar, još anesteziolog, na dvoru Кralja Nikole I Petrovića, borac za slobodu Crne Gore i šta sve ne.

Iako svjesni Nikolinih porodičnih i diplomatskih izleta u internacionalno, niko nije ostao nezatečen ovom informacijom – makar na nivou opšte egzotike egzotikom prebogate istorije Crne Gore.

Jedino su lica poput gradonačelnika Cetinja Nikole Đuraškovića, Oskarovih kolega iz poslaničkog kluba i nekolicine saboraca za – od srpskog naroda – nezavisnu Crnu Goru, izašli u javnost sa čuđenjem kako to, eto, niko nije znao, ispaljujući pritom rafalnu paljbu kritika na račun poslanika PES-a Dejana Dragovića koji je poručio Huteru da mu je jasno da on „ne može da ima istu emociju” kakvu imaju ostali “autohtoni Crnogorci prema borbi naših predaka za slobodu Crne Gore”.

Takvu izjavu poslanika Dragovića je „dočekao na nož“ i predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kome je, očigledno, bilo lakše da odigra na matrici koju su komponovali glavešine iz bivšeg režima, nego li da se ozbiljno pozabavi slučajem Oskara Hutera.

Međutim, ako je šef države bio lenj, nezainteresovan ili, pak, nedorastao, drugačijem pristupu crnogorskim identitetskim zavrzlamama, redakcija portala IN4S svakako nije.

Uz pomoć naših čitalaca koji sistematično i studiozno prate istorijsku građu, došli smo u posjed izvora prvog reda koji demantuju kazivanje poslanika Hutera.

Naime, prađed poslanika Hutera po kome nosi i ime, ipak, nije bio nikakav doktor koga je, tobož, kralj Nikola angažovao zbog njegove stručnosti, nego ekonom u bolnici Danilo I koji je, zbog ženidbe sa jednom Cetinjankom, dobio državljanstvo Crne Gore, prethodno primivši pravoslavnu vjeru i uzevši krsnu slavu Sveti Sava.

Foto: in4s

 

Foto: in4s

 

To se može zaključiti iz Glasa Crnogorca iz 1914. godine u čijim redovima stoji da je izvorno zvanje Oskara Hutera „ekonom u bolnici“, ali i na osnovu istraživanja Mihaila P. Miljanića pohranjenih u djelu „Crnogorski ljekari do 1918“. U ovom veoma preciznom naučno-istraživačkom štivu nigdje se ne pominje Oskar Huter kao ljekar, ili pomoćno osoblje.

Foto: in4s

 

Dodatno, iz dokumenata se vidi da Oskara Hutera nema među ljekarima u Stalnoj vojnoj bolnici, za razliku od dr Milosava Petrovića, dr Ludviga Grinvalda, dr Alekse Vitmana, kog kojih u nabrajanju stoji titula doktora, kao i naziv ljekar.

Кod Oskara Hutera ne pominje se niti jedan od tih atributa, osim „potporučnik“.

Foto: in4s

 

Nadalje, po svemu sudeći Oskar Huter nije bio ni po čemu posebno „izuzetan“ ili „zaslužan“, jer su ti atributi u štampi isticani povodom značaja proglašenja Nikole I za kralja Crne Gore, događaja kada su voljom novog kralja dodjeljivana i mnoga unapređenja, ali i pomilovanja, kao i primanja u državljanstvo, i tome slično.

Foto: in4s

 

Ono po čemu istorijska građa dodatno pamti Oskara Hutera jeste i protokolarno rješenje o penzionisanju „sanitetskog potporučnika Oskara Hutera“ koje je potpisao, ni manje ni više nego kralj Aleksandar I Кarađorđević 1922. godine, a po predlogu tadašnjeg Ministra Vojnog i Mornarice.

Foto: in4s

 

Dakle, poslanik Huter je, po svemu sudeći, predimenzionirao životni put i ulogu svoga prađeda u istoriji Crne Gore.

Jedino što ga, očigledno, svrstava u red autohtone pripadnosti Crnoj Gori koju je u međuvremenu poprimio – i to u onoj ravni mentalitetske posebnosti i kolektivnih socio-psiholoških karakteristika, jeste potreba da se preuveličava značaj svojih predaka.

Foto: in4s

 

Foto: in4s

 

To je, nažalost, usud ove besudne zemlje koji poprimaju i Germani.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija