• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

11.03.2024

09:23

Jevtić: Situcija za Srbe na KiM nikada teža, danas razgovor s ljudima iz Donje Bitinje!

Zoran Sinko

Politika

Jevtić: Situcija za Srbe na KiM nikada teža, danas razgovor s ljudima iz Donje Bitinje!

Podeli vest

Situacija za srpski narod na Kosovu i Metohiji (KiM) je teža nego ikada, a pucnjava u selu Donja Bitinja u Štrpcu, na Zadušnice 9. marta posledica je ranijih nepostupanja pravosudnih organa koji nisu delovali na ranije napade na Srbe, kao što je bio slučaj pucanja na Miloša i Stefana Stojanovića na Badnji dan 2023. godine, izjavio je danas predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić.

On je za RTS rekao da će danas biti održan razgovor sa predstavnicima sela u kome se u subotu dogodila pucnjava a da će sutra biti sednica Odbora za bezbednost, odakle će glavno pitanje biti upućeno međunarodnoj zajednici i šta će ona, odnosno Euleks, KFOR i predstavnici Kvinte, uraditi povodom najnovijeg napada u Štrpcu.

- Trenutna situacija na Kosovu je rezultat politike režima u Prištini. Odlukom o ukidanju dinara u pokrajini Srbima se šalje poruka da nisu dobrodošli i da bi trebalo da napuste ove prostore - rekao je Jevtić.

Prema njegovim rečima situacija je zbog ukidanja dinara svakim danom sve teža,  ispred banaka i pošta su redovi za plate i penzije a rešenja nema jer ga režim u Prištini ne želi. 

Time se, dodao je Jevtić, utiče na dalje iseljavanje Srba a kako je naveo srpska zajednica ne očekuje ništa od vlasti u Prištini, već od međunarodne zajednice.

- Pitanje je da li će međunarodna zajednica učiniti nešto da se spreči humanitarna katastrofa koja je na početku. Međunarodna zajednica bi trebalo da pređe sa reči na dela i da preduzme akciju - rekao je on.

Istakao je da je za Srbe na KiM veoma značajna podrška koju dobijaju iz Beograda, da im to uliva nadu u opstanak i da će se nepovoljni procesi koji sada traju usporiti i zaustaviti.

Dodao je da im ne pomaže i nije im potrebno to što opozicija u Srbiji izriče iste stavove kao i Aljbin Kurti, već im je potrebno jedinstvo u Srbiji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija