• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Srpski portal

11.03.2024

10:28

Neverovatan uspeh! Zahvaljujući Vučiću, Srbija je zabeležila najveći rast u prethodne tri decenije!

Tanjug/Strahinja Afimović

Politika

Neverovatan uspeh! Zahvaljujući Vučiću, Srbija je zabeležila najveći rast u prethodne tri decenije!

Podeli vest

Industrijska proizvodnja je u januaru 2024. u odnosu na isti mesec prethodne godine uvećana za 6,9 odsto, čime je dostignut najviši obim u toj oblasti koju je Srbija zabeležila u prethodne tri decenije, a rast industrije predvodi prerađivački sektor, objavljeno je u martovskom izdanju Makroekonomske analize i trendovi (MAT).

Ovo predstavlja vanserijski uspeh, ali i ličnu zaslugu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, budući da je sve rezultat njegovog ulaganja u razvoj infrastrukture, koja je ekstremno važna za industriju. Pored toga, diplomatski potezi predsednika omogućili su da se investitori osećaju dobrodošlo u Srbiji, o čemu svedoči i rad tima koji je oformljen upravo iz tog razloga.

Edukacija radnika, konkurentnost i bolje plate takođe su doveli do izvanrednih rezultata srpske ekonomije, za šta je opet zaslužna Vučićeva politika.

Inače, uprkos eksternim poteškoćama, robni izvoz Srbije je lane dodatno uvećan, dok je celokupan prirast izvoza prerađivačkog sektora potekao od izvoza proizvoda takozvane Srednje-visoke tehnološke složenosti – 1,16 milijardi evra, uz rast od 12,5 odsto, kao i proizvoda koji pripadaju visokoj tehnologiji – 135,7 miliona evra, što je rast od 15,6 odsto, navodi MAT.

Foto: Tanjug/VLADIMIR ŠPORČIĆ

 

Izvoz proizvoda srednje-visoke tehnološke intenzivnosti lane je bio rekordan po obimu, a prvi put u istoriji je obezbeđena i puna pokrivenost uvoza izvozom ove grupe proizvoda.

Prema navodima u analizi, usporavanje inflacije daje pozitivne efekte na međugodišnji obračun realne zarade koje su u decembru uvećane za 4,9 odsto.

Inflacija je u januaru 2024. dodatno smanjena na međugodišnjem nivou, a u Narodnoj banci Srbije se očekuje da će se međugodišnja inflacija smanjiti i u februaru 2024. na oko 5,5 odsto.

Na kraju se može zaključiti da uprkos teškoj geopolitičkoj situaciji koja utiče na ekonomije praktično svih zemalja sveta, srpski brod je u sigurnoj luci sa Aleksandrom Vučićem na čelu države.

Foto: Informer

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Crno-beli zbog smene Duljaja ostaju bez miliona! Kastiljo se vraća u Šahtjor, evo kako to utiče na klub iz Humske
Partizan

Crno-beli zbog smene Duljaja ostaju bez miliona! Kastiljo se vraća u Šahtjor, evo kako to utiče na klub iz Humske

Partizan će zbog smene Igora Duljaja sasvim izvesno ostati bez miliona! Kako prenosi poznata Instagram stranica "Pbg.news", ukrajinski fudbalski klub Šahtjor iz Donjecka u Humsku je poslao zvaničan zahtev da se po završetku sezone ekvadorski vezista Denil Kastiljo (20) vrati među popularne "rudare", što znači da raniji dogovor između ova dva kluba definitivno propada!

02.05.2024

16:29

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija