• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

11.03.2024

16:11

Vučić uputio saučešće povodom smrti episkopa moravičkog Antonija

infomer

Politika

Vučić uputio saučešće povodom smrti episkopa moravičkog Antonija

Podeli vest

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas saučešće povodom smrti episkopa moravičkog Antonija, vikara patrijarha srpskog i starešine Podvorja Srpske pravoslavne crkve u Moskvi, u kome je istakao da je Antonije pokazivao monašku skromnost i krotost, istovremeno vršeći svoju dužnost mudro, nepokolebljivo i sa posebnim ponosom na Srbiju.

– Sa velikom tugom sam primio vest o iznenadnoj smrti preosvećenog episkopa moravičkog Antonija, duhovnika koji je slavu svetosavlja proneo od Žiče i Studenice do Moskve i čiji dragoceni poklon, ikonu Svetog Nikole, čuvam i danas sa posebnim pijetetom – naveo je Vučić u saučešću.

Predsednik je dodao da se Antonija seća kao čoveka koji je, uprkos visokom zvanju i odgovornim zaduženjima, u svakoj prilici pokazivao monašku skromnost i krotost, istovremeno vršeći svoju dužnost mudro, nepokolebljivo i sa posebnim ponosom na Srbiju i njeno neizmerno duhovno nasleđe koje je sa ljubavlju utkao u snažne veze sa Ruskom pravoslavnom crkvom.

– Iako vrhunski erudita, nije se uznosio mudrostima ovoga sveta, svagda zahvaljujući Bogu na darovima koje nam svima daje, bez obzira na razlike koje mi, nažalost, pravimo među sobom u ovom svetu – naveo je Vučić.

On je naglasio da su Antonijeve besede su mu bile britke, ali i blage i da niko od Antonija nije otišao bez očinskog saveta, jer se uvek neumorno trudio da ublaži tugu, patnju ili bol svim vernicima koji su kod njega rado dolazili.

– Sledeći čvrsto i ponosno put svetoga Save, episkop Antonije je strpljivo, revnosno i samopregorno utirao širok i svetao put bratske pravoslavne ljubavi između srpskog i ruskog naroda i naših crkava – istakao je predsednik.

Vučić je dodao da je Antonije ostavio snažan trag tokom zemaljskog života, tokom kojeg nas je poučavao da se uvek radujemo, verujemo i nadamo.

– Uspraćamo ga u carstvo nebesko, rečima iz psalma Davidovog: ‘I milost Tvoja pratiće me u sve dane života moga, i nastaniću se u domu Gospodnjem za duge dane.’ Neka počiva u miru dobri naš episkop Antonije, a srpski rod, koji je njegovim upokojenjem dobio još jednog molitvenika u nebeskoj lavri, pamtiće ga zauvek – naveo je Vučić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija