• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

29.03.2024

15:34

Polatna kod Žabara 190. selo koje je dobilo brzi optički internet! Nastavlja se projekat od strateškog značaja (FOTO)

Marina Jančević

Politika

Polatna kod Žabara 190. selo koje je dobilo brzi optički internet! Nastavlja se projekat od strateškog značaja (FOTO)

Podeli vest

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović i pomoćnik predsednika opštine Žabari Predrag Tasić obišli su danas selo Polatna, kod Žabara, u kojem su završeni radovi na izgradnji širokopojasne telekomunikacione infrastrukture i uveden brzi internet u prve kuće ovog sela.

- Polatna, kod Žabara, je već 190. selo u Srbiji koje je dobilo pristup brzom internetu, dok su u toku intenzivni radovi u još 112 sela širom Srbije. U Polatni već 29 domaćinstava ima internet priključak, kao i izdvojeno odeljenje osnovne škole „Heroj Rosa Trifunović“ koje će od sada imati mogućnost digitalne nastave. Projekat uvođenja brzog interneta tj. izgradnje širokopojasne telekomunikacione infrastrukture u ruralnim predelima Republike Srbije je projekat od strateškog značaja, sa ciljem povezivanja domaćinstava i izdvojenih odeljenja osnovnih škola na brzi internet. Prva faza ovog projekta obuhvata izgradnju približno 4.700 km optičkih trasa, za oko 700 ruralnih naselja, blizu 120.000 domaćinstava i oko 730 škola, dok će završetkom druge i treće faze, do kraja 2025. godine, preko 99% domaćinstava u RS imati fiksni optički pristup internetu, brzine preko 100 Mbps - izjavio je ministar Jovanović.

On je rekao da je u opštini Žabari kroz projekat Povezane škole koji je Ministarstvo okončalo prošle godine, završena izgradnja lokalne računarske mreže u 6 osnovnih škola, dok je na Akademsku mrežu RS (AMRES) povezano svih 14 lokacija osnovnih škola i njihovih izdvojenih odeljenja.

- Uvođenjem brzog interneta u selima, otvaramo nove mogućnosti i perspektive za ljude koji žive u ruralnim predelima. Elektronska uprava, digitalni udžbenici, elektronski dnevnik, časovi informatike i računarstva, kao i raznovrsni digitalni sadržaji su sada dostupni ne samo u urbanim sredinama, već i u selima širom Srbije. Pristup brzom internetu ne samo da donosi promenu u načinu na koji učimo i radimo, već ljudima u ruralnim područjima otvara vrata ka novim poslovnim mogućnostima korišćenjem elektronske trgovine. Takođe, priključkom na internet omogućen je i pristup televiziji tj. multimedijalnim sadržajima – brojnim televizijskim kanalima, zabavnim i naučnim programima, sportu i filmskim sadržajima, kao i uslugama fiksne telefonije - naglasio je Jovanović.

Tokom posete OŠ „Heroj Rosa Trifunović“ u selu Polatna prisustvovali su i predstavnici Telekoma Srbija i Rooaming Networks. Ministarstvo informisanja i telekomunikacija opremilo je školu sa laptop računarom i štampačem.

Napredak u realizaciji ovog projekta i plan za povezivanje sela se nalazi na sajtu Ministarstva mit.gov.rs.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

4 najdugovečnije rase pasa! Oni mogu da dočekaju duboku starost
Ljubimci

4 najdugovečnije rase pasa! Oni mogu da dočekaju duboku starost

Biranje kućnog ljubimca uvek je velik izazov jer u obzir treba uzeti mnogo faktora hoće li pas živeti u kući ili stanu, s decom ili mirnijim penzionerima, treba li mnogo vremena i strpljenja da ga dresirate, koliko će dlake gubiti i na kraju koliko će uopšte dugo živeti?

27.04.2024

06:21

Džet set

Srbija