• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

02.04.2024

11:10

Šta će ovo značiti za Srbiju? Lajčak odlazi na jesen, njegov naslednik dolazi iz zemlje koja priznaje "Kosovo"?!

BETAPHOTO

Politika

Šta će ovo značiti za Srbiju? Lajčak odlazi na jesen, njegov naslednik dolazi iz zemlje koja priznaje "Kosovo"?!

Podeli vest

Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine, napustiće tu funkciju krajem avgusta, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz pouzdanih diplomatskih izvora.

Prema tim izvorima, Lajčak će biti imenovan za ambasadora Evropske unije u Švajcarskoj a dužnost će preuzeti 1. septembra ove godine.

Lajčak, bivši slovački ministar spoljnih poslova (Slovačka ne priznaje nezavisnost lažne države "Kosovo"), imenovan je za evropskog posrednika u dijalogu u aprilu 2020 godine. Njegov mandat ističe krajem avgusta.

Za sada nema potvrde ko će naslediti Lajčaka. Rasprava unutar EU je već počela ali odluka će biti doneta nakon evropskih izbora zakazanih za juni ove godine, a pominje se da bi njegov naslednik mogao da dođe iz zemlje koja priznaje nezavisnost "Kosova". Cilj je da Lajčakov naslednik bude imenovan pre prvog septembra kako se ne bi stvorila institucionalna praznina ali imenovanje te osobe treba da čeka na izbor novog šefa diplomatije, funkciju koju sada ima Žozep Borelj, koji dolazi iz Španije koja takođe ne priznaje "Kosovo".

Imenovanje novog evropskog šefa diplomatije i ostalih čelnika EU institucija će uslediti nakon evropskih izbora.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija