• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

08.04.2024

20:13

Vučić se obratio iz Pariza: Makron je želeo da čuje one koji nešto znače na Zapadnom Balkanu i hvala mu (VIDEO)

Tanjug

Politika

Vučić se obratio iz Pariza: Makron je želeo da čuje one koji nešto znače na Zapadnom Balkanu i hvala mu (VIDEO)

Podeli vest

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u Parizu, u dvodnevnoj zvaničnoj poseti.

Svečana večera i sastanak

Kako je prethodno najavljeno, posle obraćanja dvaju predsednika usledila je svečana večera koju je predsednik Makron organizovao u čast Vučićeve posete.

Foto: printscreen

 

Posle nje sledi tet-a-tet sastanak, tokom koga će predsednici razgovarati o svim važnim temama.

Foto: printscreen

 

Obraćanje predsednika Vučića

- Razmišljao sam šta je najvažnije za moju zemlju, za moj narod da izgovorim pred vama večeras. Francuska nam je oduvek bila najbliža u Evropi i na nju smo najviše računali. I danas kad imamo neku muku, lično sam najviše voleo da se oslonim na vas. Retki ste u Evropi i svetu koji su želeli nekoga da saslušaju.

- Želeo je da sasluša i da čuje one koji nešto znače na Zapadnom Balkanu, i beskrajno vam hvala na tome.

- Ekonomski odnosi su neuporedivo bolji nego što su bili. Naš aerodrom je već danas, a biće jedan od najlepših evropskih aerodroma. U ovom trenutku zapošljavaju 11.125 radnika. Obaveli smo važne razgovore, blizu smo strateški važnih stvari za Srbiju.

- Došao sam da večeras razgovaramo o svim važnim pitanjima, geopolitičkim pitanjima. Uvek sam bio otvoren i večeras ću biti. Nisu obe strane učinile nešto za Beograd i Prištinu. Eksproprijacija na severu KiM, tu dovode svoje vojnike i policajce iako nemaju nikakva prava na to. Pucali su na našu decu samo zato što su nosili božićna drva. Pitanje dinara je pitanje sudbinskog opstanka srpskog naroda na severu KiM. Bio je dogovor i svi smo razgovarali, da vas podsetim, da mora prvo Zajednica srpskih opština. Zato ću imati želju da razgovaram s vama o Savetu Evrope večeras.

- Želim da vam se zahvalim što ste uvek mogli da nas slušate. Da pružite veliku podršku Srbiji, ne samo na njenom evropskom putu, već i da nas zaštitite. Hvala vam što ste imali dovoljno razuma da svi zajedno moramo da sačuvamo mir na Balkanu, ali i integritet Republike Srpske - rekao je Vučić.

- Vi ste meni neke sitnice, koje su za nas krupne stvari obećali i ispunili, vi ste čovek od reči.

Obraćanje Makrona

- Ovo pokazuje koliko je prijateljstvo naših dveju zemalja važno za Francusku. Vaša poseta Parizu dolazi u trenutku istine za Evropu dok rat Rusije protiv Ukrajine ulazi u treću godinu. Evropska integracija Srbije je u našem zajedničkom interesu. Nije to nametnuti proces nego vaš suveren izbor da slobodno idete ka modelu da zajedno branimo našu suverenost - rekao je Makron.

Makron je pozdravio "vrlo jasne izbore Vučića u geopolitičkom pogledu".

- Srbija ne sme da sumnja da je njena budućnost u Evropskoj uniji. Ja nisam zaboravio svoje putovanje uz vas i za mene je ta integracija u EU, to dolazi iz zajedničke prošlosti i zajedničkih vrednosti. Moramo ići zajedno napred i da ne propustimo ovaj istorijski trenutak.

- Neophodno je da odgovorni za napade u Banjskoj odgovaraju i da se takva drama ne ponavlja - rekao je Makron.

- Trudiću se da neki izbori budu realizovani na severu Kosova i da novi čelnici budu izabrani. Svestan sam koliko su teški kompromisi.

- Želim da izrazim koliko imam poverenja u vašu zemlju, ali i vas kao lidera. Održali ste svoje obećanje. Hvala što ste danas ovde u Parizu - rekao je Makron.

20.00 - Makron dočekao Vučića uz najviše državne počasti

 

 

- Želim da se zahvalim Vama, gospodine Makron, na tome što ste uvek želeli i znali da čujete Srbiju i Francuskoj na podršci našem evropskom putu. Francuska nam je oduvek bila najbliža u Evropi i uvek smo najviše računali na vas, kako je i danas. Hvala Vam i na tome što ste znali da zaštitite Srbiju i što ste shvatili da svi zajedno moramo da sačuvamo mir na Zapadnom Balkanu.

- Hvala Vam na divnom gostoprimstvu, a ja ću dati sve od sebe da Srbija i u budućnosti uvek drži svoju reč -
napisao je Vučić u opisu videa.

Svečani doček predsednika Vučića, koji mu je priredio njegov francuski kolega Emanuel Makron, održan je ispred Jelisejske palate.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija