• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/ Kosovo online

17.04.2024

16:04

Oglasila se Dora Bakojani posle sramnog poteza protiv Srbije u PSSE: Udara sve niže!

kosovo online printscreen

Politika

Oglasila se Dora Bakojani posle sramnog poteza protiv Srbije u PSSE: Udara sve niže!

Podeli vest

Izvestilac za Kosovo u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Dora Bakojani oglasila se posle sramnog poteza u utorak uveče kada je usvojena preporuka za prijema tzv. Kosova u SE.

Ona je naglasila da je "zadovoljna" nakon što je većina poslanika podržala njen izveštaj u kojem se preporučuje da takozvano Kosovo postane član te međunarodne organizacije, dodajući da je pred Prištinom dug put i da mora da ispuni sve preuzete obaveze, prenosi Gazeta ekspres.

Bakojani je naglasila da će "članstvo Kosova u SE doprineti unapređenju života svih zajednica na Kosovu."

- Poslanici PSSE su izuzetnom većinom glasali za moj izveštaj, što znači da je izveštaj pozitivan za Komitet ministara. Tražili su naše mišljenje i naše mišljenje je pozitivno. Verujemo da tu malu crnu rupu u srcu Evrope treba zatvoriti i da će još dva miliona ljudi imati zaštitu Saveta Evrope, zaštitu ljudskih prava, verskih prava i naravno mogućnost da se obrati Evropskom sudu u u slučaju da su ova prava povređena. To je važno za srpsku manjinu, važno je za sve manjine. Ali to je važno za sve ljude koji žive na Kosovu i koji će od danas osetiti da imaju još jedno pravo - rekla je ona, prenela je Gazeta Ekspres.

Ona je istakla da je pred Kosovom dug put i da će, u slučaju da postane punopravni član, SE nadgledati da li ispunjava sve svoje obaveze.

- Vrlo je teška situacija, a biti Grk je još teže jer sam od prvog trenutka rekla da ne govorimo o državljanstvu. Govorimo o ljudskim pravima. Da je reč o državljanstvu, ne bih dobila da radim ovaj izveštaj jer bih bila pristrasna i ne bih imala integritet koji je potreban ovom izveštaju. Ali sada znam da je izveštaj tačan. Pred Kosovom je dug put, nadgledaće ga Savet Evrope u slučaju da uđe. Od prvog trenutka su preuzeli obaveze za koje će, nadam se, ispuniti, ali mi ćemo na njih nadgledati veoma ozbiljno - navela je Bakojani.

Ona je istakla da je jučerašnja debata u PSSE bila veoma teška, ističući da bi volela da su bile "mirnije reakcije srpskih poslanika". Dijalog je, kako kaže, jedino rešenje.

- Razumem emotivne reakcije Srba. Volela bih da budu malo tiši, ali mislim da će u tom procesu svi shvatiti da treba da se vodi dijalog. Bez dijaloga nema rešenja. Zamrznuti konflikti nisu zamrznuti, oni se uvek iznova otvaraju i dijalog je jedino rešenje - zaključila je ona.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija