• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

18.04.2024

14:27

Petković iz Brisela: Priština donosi političke odluke koje imaju za cilj proterivanje Srba sa KiM! Naš predlog ocenjen kao konstruktivan!

printscreen

Politika

Petković iz Brisela: Priština donosi političke odluke koje imaju za cilj proterivanje Srba sa KiM! Naš predlog ocenjen kao konstruktivan!

Podeli vest

U Briselu, u okviru dijaloga Beograda i Prištine, završen je sastanak delegacije Beograda predvođene direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem, u kojoj su i finansijski eksperti, sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i njegovim timom. Očekuje se da je glavna tema današnjih sastanaka u Briselu bila odluka takozvane centralne banke Kosova da zabrani upotrebu dinara na KiM.

Nakon važnih razgovora u Briselu, javnosti se obratio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković. 

 

- Završena je još jedna runda razgovora gde je Beograd učinio sve da pronađe rešenje povodom nasilne odluke Prištine da se ukine dinar i platni promet Srbije na prostoru KiM. Reč je o petom sastanku zaredom, izašli smo sa konstruktivnim predlogom, što je od strane Lajčaka ocenjen kao solidna osnova za nastavak razgovora. Priština je u Brisel došla a nije donela nikakav komenar na ideje EU i to jasno pokazuje da druga strana ne želi da pronađe rešenje kada je re o dinaru i platnom prometu na KiM. Peti sastanak, a mi se nismo pomeril, a Srbi sa KiM iz dana u dan pate. 

- Jasno je da je reč o tome da Priština donosi političke odluke koje imaju za cilj proterivanje Srba sa KiM. 

- Sledeće nedelje je sledeća runda razgovora, opet ćemo pokazati našu konstruktivnost pa neka vide u Briselu i međunarodna zajednica ko je kriv. Glavni problem je to što će Priština odbiti sve ono što je predlog srpske strane. 

- Sada neka se pitaju svi ti koji su glasali ZA kako je to moguće da je Priština danas odbila sve predloge koji se tiču ljudskih prava, primanja pezija, plata, da ljudi mogu da se leče, neke najosnovnije stvari. Ne, to ne može, ako je u pitanju Beograd, Srbija, a šta može? Da se Srbi proteruju, hapse... 

- Mi ćemo ponovo pokazati da smo kontruktivni, i već sutra ću po povratku u Beograd da zakažem sastanak sa Kvintom. Kada svakog dana prisustvujete kampanjama laži, nije bitno o čemu je reč, samo je bitno da se u novom danu napadnu i Srbija i predsednik Vučić. Lažu da smo 13 sati držali ljude u autobusima bez vode, niko nikoga nije zaustavio. Kažu prekršen sporazum o slobodi kretanja, pa na koji način kada svi imaju pravo da se slobodno kreću onako kako smo se dogovorili u skladu sa svim dokumentima i onim što je utvrđeno u dijalogu i sporazumu - istakao je Petković.

Istakao je i da je Kurti najveći zločinac i kriminalac na prostoru Zapadnog Balkana koji je, kako je naveo, prvo svojom destruktivnom i nasilnom politikom zapalio Kosovo i Metohiju, a sada želi da svojom šovinističkom politikom zapali i Severnu Makedoniju, Crnu Goru i čitav region.

- Izmišlja se i laže samo da se skrene pažnja sa pitanja dinara, a sada pošto je Kurti zapalio ceo prostor KiM i proteruje Srbe, sada bi da zapali i Crnu Goru i Severnu Makedoniju. Mi ćemo pokazati apsolutnu konsturktivnost, doći ćemo još jednom sledeće nedelje, pokazati naše predloge, uradićemo sve što je do nas a onda neka svi vide, gospoda iz EU, ko je taj ko ugrožava osnovna ljudska prava Srbima na KiM, a taj se zove Aljbin Kurti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Hovenijer o sastanku u Briselu: Očekujemo rešenje koje će biti zadovoljavajuće za obe strane
Politika

Hovenijer o sastanku u Briselu: Očekujemo rešenje koje će biti zadovoljavajuće za obe strane

Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer izrazio je očekivanje da će delegacije (tzv.) Kosova i Srbije na današnjem sastanku u Briselu pronaći rešenje za pitanje dinara koje je zadovoljavajuće za obe strane dodajući da Amerika ceni poruke koje šalje zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi u vezi spremnosti da se ponude kompromisna rešenja, prenosi Gazeta ekspres.

18.04.2024

13:52

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Ubili mi unuka i uništili kuću"! "Crna udovica" naručila ubistvo muža, a sada se oglasio on: "Presudili su mu mučki, sa leđa"
Istraga u toku

"Ubili mi unuka i uništili kuću"! "Crna udovica" naručila ubistvo muža, a sada se oglasio on: "Presudili su mu mučki, sa leđa"

Telo Dejana P. (33) pronađeno je u zapaljenom automobilu u avgustu prošle godine u Majdanpeku. Iako se najpre mislilo da je nastradao u saobraćajnoj nesreći, tri meseca nakon istrage otkriveno je da je Dejan zapravo ubijen, a pojavile su se sumnje da je u zločin umešana njegova supruga Slađana P. (25) i dvojica mladića - S. M. (25) i maloletnik (17).

01.05.2024

16:18

Sport

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)
Partizan

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)

Trener fudbalera Partizana Albert Nađ imenovan je pre dva dana za šefa stručnog štaba crno-belih i tom prilikom potpisao je ugovor na godinu i po dana. Međutim, to suštinski ne mora ništa da znači i od više faktora zavisi koliko će se Nađ zaista zadržati na poslu o kojem je sanjao.

01.05.2024

14:01

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15